mabo
Czy ktoś testował film Ilford Delta 100 lub Kodak TMX z wywoływaczem HRX III? Otrzymuję zupełnie inne czasy niż podano w instrukcji. Na przykład dla Delta 100 podano 6,5 minuty przy rozcieńczeniu 1+29, a ja uzyskuję około 13 minut. Podobnie jest z TMX (w instrukcji 11 minut, u mnie 20 minut). W przypadku starego HRX II czasy z karty technicznej były dość dokładne (+- 1 min), dlatego chciałbym wiedzieć, czy tylko mój HRX III potrzebuje tak dużo czasu, a więc być może po prostu „się zużył”. Jednak w takim przypadku świetna deklaracja firmy SPUR dotycząca 2-letniego okresu przydatności traci sens.
mdeutgen
Markus,
Zauważyłeś już, że Heribert Schain zaznaczył w swojej karcie technicznej kilka wierszy na żółto? Te wartości zostały już przez niego przetestowane dla modelu HRX III, natomiast wiersze bez kolorystycznego wyróżnienia zawierają czasy dla modelu HRX II i służą co najwyżej jako wstępna wskazówka. O ile mi wiadomo, informacja ta znajduje się również na dole karty technicznej.
Martin
Gast
Hm,
czas wydaje mi się bardzo długi.
A jaki kolor ma ten wywoływacz?
Zwróciłbym się bezpośrednio do pana Schaina, zawsze jest bardzo chętny do współpracy.
SPUR
Witajcie na forum,
Przeprowadziliśmy już testy HRX-3 dla modelu Delta 100 w następujących warunkach:
Rozcieńczenie: 1 + 19, a więc nie standardowe rozcieńczenie 1 + 29
Czas wywoływania: 7 minut
Zbyt długi czas wywoływania w przypadku TMX wydaje się jednak wskazywać, że nie zastosowano się do naszych wskazówek dotyczących trwałości zawartych w nowej karcie technicznej. Ponieważ z jakichś powodów nie mogę tutaj załadować karty technicznej, w załączniku przesyłam wskazówki dotyczące trwałości.
Wskazówki dotyczące trwałości:
HRX-3 w nieotwartej oryginalnej butelce ma trwałość co najmniej 2 lat. Warunkiem jest przechowywanie w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Aby w pełni wykorzystać trwałość HRX-3, po otwarciu oryginalnej butelki wywoływacz należy przelać do czystych (brązowych) szklanych butelek, napełniając je jak najpełniej, i przechowywać w lodówce. W tym celu należy zaopatrzyć się w kilka szklanych butelek o różnej pojemności (np. 150 ml, 100 ml i 50 ml), które po wyczyszczeniu można wielokrotnie wykorzystywać do tego samego celu. Jeśli szklane butelki nie są napełnione do samej krawędzi, należy dodatkowo zastosować gaz ochronny.
Zastosowanie gazu ochronnego nie ma jednak sensu w przypadku pozostawienia otwartego wywoływacza w oryginalnej butelce, ponieważ butelka ta jest wykonana z tworzywa sztucznego, które nie jest gazoszczelne, przez co po pewnym czasie gaz ochronny zostanie ponownie wyparty przez powietrze.
Jeśli zastosujesz się do powyższych wskazówek, nawet po otwarciu wywoływacza masz gwarancję, że będzie on dobry przez co najmniej 2 lata!
Pozdrawiam wszystkich
Heribert Schain
michael-kielgmxnet
U mnie HRX III przestał działać po nieco ponad roku. Gdy wywoływacz zaczyna nabierać żółtego odcienia, oznacza to, że jest już zużyty. Ostatnio udało mi się jeszcze wywołać film Tmax 400, ale z pewnymi stratami w gęstości cieni. Wcześniej jednak, stosując czas wywołania zalecany dla Tmax, zawsze uzyskiwałem doskonałe wyniki, również w przypadku innych filmów (np. APX 100).
Gast
Widzisz,
już ci pomogli ;-)
mabo
Dziękuję za pomoc!
Mój HRX III ma około roku i już dość wyraźnie żółknie. Jak wynika z odpowiedzi, oznacza to, że nie nadaje się już do użytku.
Zamówię nowy HRX III i zastosuję się do wskazówek pana Schaina dotyczących przechowywania.
Pozdrawiam
Markus