Siegfriede,
v přímém srovnání pomocí šedotónového vzorníku je to samozřejmě možné. Ale u výtisku s mnoha odstíny šedé po celé ploše to už možné není. K tomu jsem směřoval: testovací šablony mají s aplikovanou fotografií asi tolik společného jako papež s praktickou stránkou rození dětí.
A to aniž bych se odvolával na Ulbrichta: „dohánět, aniž by se dohnalo“ opravdu není nutné.
S pozdravem,
Franz Siegfried B.
Můj drahý Franzi Siegfriede,
nyní se přesto musím znovu ozvat, protože to tak nemohu nechat.
Prosím, žádné narážky. Nedělám šedé kalibrační snímky a nefotografuji testovací tabulky! Když mluvím o expoziční řadě, mám na mysli sérii 3 nebo 5 odstupňovaných expozic té části motivu, která je pro mě rozhodující pro základní expozici, na JEDNOM kusu fotografického papíru! Tomu se také říká zkušební proužek. A když se přiblížím k času, který je podle mého vkusu optimální (a to také dělám, zejména u Heiland Split), pak vidím, zejména u portrétů, 1/10 clony – pokud zvolím tak malý odstup, což je velmi zřídka. Tečka. Pokud to TY nevidíš, je to samozřejmě v pořádku. Jenomže prosím nezobecňuj to na lidi jako takové. Já však své zkušební proužky neposuzuji z vzdálenosti 1 m. Možná jsem tuto skutečnost ještě nezmínil.
S úctou,
S.