Beef
Ahoj,
budu stručný...
Mám tu několik nových filmů Agfa APX 100. Jde o úplně běžné APX od firmy „Lupus Imaging“ (s červenou tečkou), které se dají koupit v dm, tady na FOTOIMPEXu a prostě všude.
Vlastně by měl být tento film s RODINALem tou vysněnou kombinací. Jenže bohužel se mi nedaří dosáhnout pořádného kontrastu.
Ať už RODINAL 1+50 na 13, 17 nebo 30 minut... vždycky stejný výsledek!... bez ohledu na to, jakou dávku použiju!
K čisté bílé barvě papíru určitě chybí minimálně 3 zóny. Tedy, černá na negativním filmu prostě není dost černá!
Může mi tu někdo poradit? Má ten film vlastně něco společného se správným APX 100? Je APX 100 od Lupusu vůbec kompatibilní s RODINALem?
Na celém internetu to všem lidem s 100 ASA při 13 minutách nebo 160 ASA při 17 minutách funguje bezchybně. U mě z toho vždycky vzejde úplně nedovyvolaný film a pro zvětšeniny potřebuji gradaci 4–5.
Moje dávka byla 6 ml na 300 ml vody. Teploměr je zcela přesný a vše bylo při 20 °C. U žádného filmu jsem se s takovým jevem ještě nesetkal.
Prosím o pomoc.
S pozdravem
Andi
TR
Dobrý den. Někde jsem četl, že při přípravě roztoku RODINALU je třeba použít alespoň 10 ml koncentrátu. Možná je to tím?
Beef
Ahoj. Někde jsem četl, že se RODINAL má připravovat tak, aby se použilo alespoň 10 ml koncentrátu. Možná je to tím?
Ne, ne, RODINAL používám už roky. To je jen bezpečnostní údaj. Ve skutečnosti stačí 5 ml úplně. Ještě jsem neměl žádné problémy s vyvoláním celého filmu s 3 ml na 300 ml vody (1+100). A tady se jedná o DVA snímky. Zóna 1 a zóna IX... takhle prostě testuji své filmy.
U pozitivu:
Čistý film dává nejhlubší černou. Zóna 1 se od ní smí lišit jen minimálně. A zóna IX se musí minimálně lišit od čisté bílé barvy papíru. Je ale šedá jako zóna V nebo VI. A člověk si může dělat, co chce. Na 1+25 bych nechtěl jít...a to by bylo šílené, kdyby to šlo jen tam :D
Včera v noci jsem zkusmo vyvolal jeden pás APX 100 v HC-110 (B), jestli je ten kontrast vůbec možný... to už vypadá hned lépe. Ještě to ale není vyhodnocené. A vlastně chci zůstat u RODINALU.
Pozdrav
Andi
VolkerSchulz
Jelikož tolik lidí přísahá na RODINAL a APX 100, vyzkoušel jsem tuto kombinaci také.
Při citlivosti 100 ASA, ředění 1+50, době vyvolávání 24 minut při 16 °C a Agfa-Kippu jsem získal použitelné negativy, alespoň pro můj kondenzorový zvětšovací přístroj. Na můj vkus je to ale pro KB příliš silné. Raději zůstanu u svého D76.
Pro malý formát považuji RODINAL za příliš hrubý. Pouze v MF stále používám RODINAL v kombinaci s EFKE 50.
Vždy dobré světlo!
Volker
michael-kielgmxnet
Jsi si jistý, že je to způsobeno vyvoláním? Je také možné, že chyba spočívá v procesu výroby pozitivů, například pokud je doba, kterou jsi určil na prázdném negativu pro dosažení čisté černé, příliš dlouhá.
APX 100 a RODINAL považuji osobně za velmi pěknou kombinaci. Zrno je třeba změřit, nebo použít jinou vývojku. Pro mě je to standardní kombinace, vyvolávám v ředění 1+60 po dobu 14 minut při 80 ASA. Dosud jsem s tím vždy získal dobře tisknutelné negativy, bez nutnosti experimentování.
Beef
Ahoj Michaeli,
ne, vážně...můžu se za to zaručit, že v procesu vyvolávání pozitivů je všechno v pořádku.
Včera v noci jsem zkusil ještě jeden pás při 100 ASA v roztoku 1+50 na 15 minut...hrozné :(
A co se týče skenů z negativů...ty jsou úplně tmavé. Negativy jsou tak slabé, že skenovací software nedokáže zobrazit žádné přechody šedé...všechno je tmavé, podexponované a zašuměné B)
Možná je to i mým RODINALem...otevřu si nové balení a zkusím to s ním. Ale ještě se mi nikdy nestalo, že by mi RODINAL zkazil :D
Jaký rytmus protřepávání používáš? Jednou za 30 sekund, nebo třikrát za 60 sekund během prvních 10 sekund? :)
michael-kielgmxnet
Ahoj Andi,
prvních 30 sekund neustále protřepávám a pak jednou na začátku každé minuty. Tak je kontrast pro můj zvětšovací přístroj s kondenzorem přesně akorát. Zrovna včera jsem podle této metody vyvolal další film (tentokrát však 18 minut při 18 stupních) a dopadl skvěle.
Obecně ti k tématu RODINAL doporučuji tuto stránku:
http://home.arcor.de/piu58/fotoweb/aufsaetze/RODINAL.pdf
Tam jsem si také našel pár tipů.
CPD
Ahoj,
trochu hloupá otázka: Jsi si jistý, že jsi ten film správně exponoval?
Pokud ano, pak to musí být tím RODINALem. Ale tomu moc nevěřím, tenhle přípravek se obvykle nekazí. Pro jistotu ale zkus vyzkoušet novou lahvičku.
Měj se!
cfb_de
Ahoj,
trochu hloupá otázka: Jsi si jistý, že jsi ten film správně exponoval?
Pokud ano, pak to musí být tím RODINALem. Ale tomu moc nevěřím, tenhle roztok se obvykle nekazí. Pro jistotu ale zkus vyzkoušet novou lahvičku.
Měj se!
Přesně tak. Je třeba definovat
všechny možné zdroje chyb a vyloučit je jeden po druhém. Jinak chybu nelze spolehlivě najít.
Na kombinaci APX/RODINAL to být nemůže, jinak by se autor příspěvku mohl kvalifikovat na Darwinovu cenu tím, že by jedl APX a pil RODINAL. Pro pozorovatele by to byl vzrušující způsob hledání chyb.
S pozdravem,
Franz
Edith našla gramatickou chybu.
mattes
Možná se ti převrhl RODINAL. Kdysi jsem měl podobné problémy s čerstvým RODINALem, ale nakonec bylo všechno v pořádku.
Mattes
MirkoBoeddecker
Jak exponuješ oblasti s vysokou hustotou?
Film APX má při silném přeexponování tendenci k poklesu hustoty.
S tímto jevem jsme se potýkali i při nové sérii (na začátku jsem k testování Dmax použil kousek filmu vyčnívající z kazety, což vedlo k úplně odlišným hodnotám než při expozici s šedým kalibrem).
Výše uvedené však neplatí, pokud jako kontrolu necháš běžet motivy a na jejich základě vizuálně nastavíš kontrast při zvětšování.
V každém případě jsem se za poslední 2 roky naučil vždy nechat běžet srovnávací typ – bez ohledu na to, jaký test provádíš.
S pozdravem,
Mirko
dagobert
Ahoj Beef,
ten problém znám.
Kdysi (na začátku) jsem nějakou dobu používal RODINAL
ve svém Jobo ATL a po krátké době byly dokonce
všechny filmy kromě APX, které jsem v ATL vyvolal RODINALem, úplně šedé.
Protože mě nic jiného nenapadlo, vylil jsem roztok a hle:
všechno super! A teprve pak mi došlo, že to vůbec nemůže fungovat
RODINAL je jednorázový vývojka, která začne působit půl hodiny po namíchání.
Takže pozdravy
uz lovis
cfb_de
RODINAL je jednorázový vývojka, který začne působit půl hodiny po namíchání.
Při řádném míchání a teplotě 20 °C je roztok v poměru 1+50 hotový po dobrých 17 minutách, u poměru 1+25 to trvá o něco déle. Obojí vychází z mých zkušeností z přibližně 20 let používání RODINALU a z elektrochemických měření v posledních třech letech.
Co si myslím o metodách statického vyvolávání s mícháním v prvních minutách, asi nemusím dále rozvádět.
S pozdravem,
Franz