Beef
Cześć,
postaram się streścić...
Mam tu sporo nowych rolek Agfa APX 100. To zwykłe rolki APX firmy „Lupus Imaging” (z czerwoną kropką), które można kupić w dm, tutaj w FOTOIMPEX i po prostu wszędzie.
W sumie ten film w połączeniu z RODINALEM miałby być idealnym zestawem. Niestety nie udaje mi się uzyskać porządnego kontrastu.
Niezależnie od tego, czy stosuję RODINAL 1+50 przez 13, 17 czy 30 minut... zawsze ten sam wynik!... bez względu na proporcje!
Z pewnością brakuje co najmniej 3 stref, aby uzyskać czystą biel papieru. Innymi słowy, czerń na negatywie po prostu nie jest wystarczająco czarna!
Czy ktoś może mi tu coś podpowiedzieć? Czy ten film ma coś wspólnego z prawdziwym APX 100? Czy APX 100 od Lupusa w ogóle pasuje do RODINALa?
W całym internecie wszyscy mówią, że przy 100 ASA na 13 minut lub 160 ASA na 17 minut wychodzi idealnie. U mnie zawsze wychodzi całkowity niedoświetlenie i potrzebuję gradacji 4-5 do odbitek.
Moja proporcja to 6 ml na 300 ml wody. Termometr jest bardzo dokładny i wszystko było w temperaturze 20°C. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim zjawiskiem przy żadnym filmie.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Andi
TR
Witam. Czytałem gdzieś, że roztwór RODINALU należy przygotować tak, aby użyć co najmniej 10 ml koncentratu. Może to jest przyczyną?
Beef
Cześć. Czytałem gdzieś, że roztwór RODINALU należy przygotować tak, aby użyć co najmniej 10 ml koncentratu. Może to jest przyczyną?
Nie, nie, używam RODINALa już od lat. To tylko wskazówka bezpieczeństwa. W rzeczywistości 5 ml w zupełności wystarcza. Nie miałem też żadnych problemów z wywołaniem całej rolki przy użyciu 3 ml na 300 ml wody (1+100). A tutaj chodzi przecież o DWIE fotografie. Strefa 1 i strefa IX... tak właśnie testuję moje filmy.
W przypadku pozytywów:
Czysty film daje najgłębszą czerń. Strefa 1 może się od niej minimalnie różnić. A strefa IX musi być minimalnie odróżnialna od czystej bieli papieru. Jest jednak szara jak strefa V lub VI. I można robić, co się chce. Nie chciałbym jednak schodzić do 1+25...i to byłoby szalone, gdyby można było to zrobić tylko tam :D
Wczoraj w nocy wywołałem na próbę pasek APX 100 w HC-110 (B), żeby sprawdzić, czy kontrast w ogóle jest możliwy... to już wygląda lepiej. Ale jeszcze tego nie oceniłem. I właściwie chcę pozostać przy RODINALU.
Pozdrawiam
Andi
VolkerSchulz
Ponieważ tak wielu przysięga na RODINAL i APX 100, postanowiłem sam wypróbować tę kombinację.
Przy czułości 100 ASA, rozcieńczeniu 1+50, czasie wywoływania 24 minuty w temperaturze 16°C i mieszaniu metodą Agfa uzyskałem zadowalające negatywy, przynajmniej do mojego powiększalnika kondensacyjnego. Jednak jak na mój gust, w formacie KB jest to zdecydowanie zbyt mocne. Wolę pozostać przy moim D76.
Uważam, że RODINAL działa zbyt mocno w przypadku małego formatu. Tylko w formacie MF nadal używam RODINALa w połączeniu z EFKE 50.
Zawsze dobre światło!
Volker
michael-kielgmxnet
Czy na pewno to wina wywoływania? Być może błąd leży po stronie procesu pozytywowego, na przykład jeśli czas, który ustaliłeś na podstawie czystego negatywu, aby uzyskać czystą czerń, jest zbyt długi.
Osobiście uważam, że APX 100 i RODINAL to bardzo dobre połączenie. Trzeba zmierzyć ziarnistość lub użyć innego wywoływacza. Dla mnie to standardowa kombinacja, wywołuję w rozcieńczeniu 1+60 przez 14 minut przy czułości 80 ASA. Dzięki temu zawsze uzyskiwałem negatywy nadające się do druku, bez konieczności eksperymentowania.
Beef
Cześć Michael,
Nie, naprawdę... mogę ręka do ognia, że w procesie pozytywnym wszystko jest w porządku.
Wczoraj w nocy spróbowałem jeszcze raz paska przy 100 ASA w roztworze 1+50 przez 15 minut... okropne :(
Jeśli chodzi o skany z negatywu... są one całkowicie ciemne. Negatywy są tak cienkie, że oprogramowanie do skanowania nie jest w stanie oddać żadnych odcieni szarości... wszystko jest ciemne, przemyte i zaszumione B)
Może to też wina mojego RODINALa... otworzę więc nowe opakowanie i spróbuję z nim. Ale nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby RODINAL się zepsuł :D
Jakiego rytmu przechylania używasz? Raz co 30 sekund, czy trzy razy co 60 sekund w ciągu pierwszych 10 sekund? :)
michael-kielgmxnet
Cześć Andi,
przez pierwsze 30 sekund ciągle mieszam, a potem raz na początku każdej minuty. Dzięki temu kontrast w moim powiększalniku kondensorowym jest idealny. Właśnie wczoraj ponownie wywołałem film tą metodą (choć przez 18 minut w temperaturze 18 stopni) i wyszedł wspaniale.
Ogólnie polecam Ci tę stronę na temat RODINALa:
http://home.arcor.de/piu58/fotoweb/aufsaetze/RODINAL.pdf
. Tam też znalazłem kilka przydatnych wskazówek.
CPD
Cześć,
trochę głupie pytanie: czy na pewno prawidłowo przeprowadziłeś proces naświetlania filmu?
Jeśli tak, to pewnie chodzi o RODINAL. Ale nie bardzo w to wierzę, bo ten płyn zazwyczaj się nie psuje. Ale dla pewności warto przetestować nową butelkę.
Pa!
cfb_de
Cześć,
trochę głupie pytanie: czy na pewno prawidłowo przeprowadziłeś naświetlanie filmu?
Jeśli tak, to musi to być wina RODINALU. Ale nie bardzo w to wierzę, bo ten płyn zazwyczaj się nie psuje. Jednak dla pewności warto przetestować nową butelkę.
Pa!
Dokładnie. Należy zdefiniować
wszystkie możliwe źródła błędów i wykluczać je jedno po drugim. W inny sposób nie da się pewnie znaleźć błędu.
Nie może to wynikać z połączenia APX/RODINAL, bo w przeciwnym razie autor wątku kwalifikowałby się do nagrody Darwina, jedząc APX i pijąc RODINAL. Byłaby to dla obserwatorów ekscytująca forma poszukiwania błędów.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Edith znalazła błąd gramatyczny.
mattes
Może twój RODINAL się przewrócił. Kiedyś miałem podobne problemy ze świeżym RODINALem, a wszystko było w porządku.
Mattes
MirkoBoeddecker
Jak naświetlasz obszary o wysokiej gęstości?
Film APX ma tendencję do zmniejszania gęstości w przypadku silnego prześwietlenia.
Z tym zjawiskiem borykaliśmy się już podczas ponownego wydawnictwa (na początku użyłem fragmentu filmu wystającego z kasety do testowania Dmax, co dało zupełnie inne wyniki niż naświetlanie przy użyciu szarej klapki).
Powyższe stwierdzenie nie ma jednak zastosowania, jeśli jako kontrolę porównawczą wykonujesz równoległe zdjęcia motywów i na ich podstawie wizualnie dostosowujesz kontrast podczas powiększania.
W każdym razie w ciągu ostatnich 2 lat nauczyłem się zawsze wykonywać zdjęcia porównawcze – niezależnie od tego, jaki test przeprowadzam.
Pozdrawiam,
Mirko
dagobert
Cześć, beef
Znam ten problem.
Kiedyś przez jakiś czas (na początku) używałem RODINALa
w moim Jobo ATL i po krótkim czasie nawet
wszystkie filmy inne niż APX, które wywołałem w ATL przy użyciu RODINALa, stały się całkowicie szare.
Ponieważ nic innego nie przyszło mi do głowy, wylałem roztwór i oto:
wszystko super! Dopiero wtedy przyszło mi do głowy, że to w ogóle nie może działać
RODINAL to wywoływacz jednorazowego użytku, który traci działanie pół godziny po przygotowaniu.
Pozdrawiam serdecznie
uz lovis
cfb_de
RODINAL to wywoływacz jednokrotnego działania, który zaczyna działać pół godziny po przygotowaniu.
Przy odpowiednim mieszaniu i temperaturze 20°C roztwór 1+50 jest gotowy po około 17 minutach, w przypadku 1+25 trwa to nieco dłużej. Oba wyniki pochodzą z mojego około 20-letniego doświadczenia w stosowaniu RODINALU oraz pomiarów elektrochemicznych przeprowadzonych w ciągu ostatnich trzech lat.
Nie muszę chyba dalej wyjaśniać, co sądzę o metodach wywoływania statycznego z mieszaniem w pierwszych minutach.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz