Witam.
O ile mi wiadomo, ADX pochodzi z firmy Schain. W kontekście innych wywoływaczy Schain pojawiały się kiedyś doniesienia o mgiełce dichroicznej (= srebro rozpuszczone podczas wywoływania, które osadza się ponownie na kliszy w postaci rozproszonej mgiełki) w odniesieniu do poszczególnych partii kliszy. Jak wygląda to „zmętnienie”? Czy raczej mieni się, gdy światło odbija się od powierzchni filmu? – To wskazywałoby na to zjawisko.
W tym przypadku nie chodziło więc o błąd w stosowaniu, ale o to, że wywoływacz po prostu „nie radzi sobie” z tym filmem (lub raczej z tą partią).
Georg
Dzięki, Georg
Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy film mieni się, przynajmniej nie przypomina „dzwonu”. Ale zakładam, że masz rację ze swoim przypuszczeniem. W międzyczasie przeprowadziłem jeszcze dwa testy czułości i musiałem ponad dwukrotnie wydłużyć podany czas wywoływania, zanim zbliżyłem się do gamma 0,6. Szkoda, chciałem zastosować te wyniki do moich nowo otrzymanych błon płaskich 4x5. Ale teraz przetestuję je z R09. Lepiej dmuchać na zimne.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Gilbert