Teď mám nový časový postup pro kinofilm HP5+ (35 mm, ISO 400). V HC-110, ředění B (1+31), 20 °C, 6:30 min., RODINAL – protřepávání (první minutu nepřetržitě protřepávat, poté jednou za 30 sekund). U mě pak vycházejí negativy mnohem lépe, než je uvedeno nwww.covingtoninnovations.com. Zrno je velmi pěkné (především není tak výrazné jako v RODINALu při ISO 200, ale je viditelné) a negativy se skvěle hodí k zvětšování na kondenzoru – gradace mezi 2–3 na Agfa MCP.
Má možná někdo časy pro jiné ISO? Při vyšším ISO se zrno samozřejmě zvětší a gradace se zrychlí. Mám při ISO 1600 – 20 °C, 11 min., HC-110, ředění B 1+31, první minutu nepřetržitě, pak každou minutu 3x naklonit – už docela dobré výsledky.
Potřeboval bych pár tipů, jak to vylepšit? Méně převracet nebo podobně?
Díky a pozdravy, Timur
Ahoj,
z finančních důvodů jsem přešel z Tri-X na HP5+. Nyní jsem s hrůzou zjistil, že HP5+ v RODINALu má obrovské zrno – nemám nic proti hezkému zrnu, ale tohle je na mě přece jen příliš.
Přes Google jsem narazil na
http://www.covingtoninnovations.com/hc110/german.html a už jsem trochu experimentoval, ale s výsledky ještě nejsem úplně spokojený.
Můj dotaz, respektive prosba: Má někdo z vás doby vyvolávání a ideální rytmus protřepávání pro Ilford HP5+ při ISO 200, 400, 800, 1600 a pokud možno i 3600? Samozřejmě vím, že u mě se to může trochu lišit, ale malá orientační pomůcka by byla velmi vítaná.
Moc děkuji
Timur.
P.S.: Zvětšuji pomocí Opemus 6, tedy kondenzorového zvětšovacího přístroje.