Mam teraz nowy czas wywoływania dla filmu HP5+ (format małoobrazkowy, ISO 400). W HC-110, rozcieńczenie B (1+31), 20°C, 6:30 min., metoda przechylania RODINAL (przez pierwszą minutę przechylać nieprzerwanie, potem raz na 30 sekund). U mnie negatywy wychodzą wtedy znacznie lepiej niż podano na stronie www.covingtoninnovations.com. Ziarno jest bardzo ładne (przede wszystkim nie tak wyraźne jak w RODINALu przy ISO 200, ale widoczne), a negatywy świetnie nadają się do powiększania na kondensorze – gradacje między 2 a 3 na papierze Agfa MCP.
Czy ktoś ma może czasy dla innych czułości ISO? Przy wyższych czułościach ziarno jest oczywiście większe, a gradacja bardziej stroma. Przy ISO 1600 – 20°C, 11 min., HC-110, rozcieńczenie B 1+31, przez pierwszą minutę ciągłe, potem co minutę 3 razy przechylać – już całkiem dobre wyniki.
Potrzebuję kilku wskazówek, jak mogę to poprawić? Mniej przechylać itp.?
Wielkie dzięki i pozdrawiam, Timur
Witam,
ze względów finansowych przeszedłem z Tri-X na HP5+. Teraz z przerażeniem stwierdziłem, że HP5+ w RODINALU ma potwornie duże ziarno – nie mam nic przeciwko ładnemu ziarnu, ale to już dla mnie za dużo.
W Google trafiłem na
stronę http://www.covingtoninnovations.com/hc110/german.html i już trochę poeksperymentowałem, ale nadal nie jestem do końca zadowolony z wyników.
Moje pytanie, a raczej prośba: czy ktoś z was zna czasy wywoływania i idealny rytm mieszania dla Ilford HP5+ przy ISO 200, 400, 800, 1600, a jeśli to możliwe, również 3600? Oczywiście wiem, że u mnie wyniki mogą się nieco różnić, ale jakaś wskazówka byłaby bardzo mile widziana.
Bardzo dziękuję
Timur.
P.S.: Powiększam za pomocą Opemus 6, czyli powiększalnika kondensatorowego.