minja
Ahoj všichni,
před několika lety jsem musel po úrazu přestat s fotografováním a prací v temné komoře. Teď se to zase zlepšuje, takže se konečně můžu znovu věnovat svému oblíbenému koníčku – analogové černobílé fotografii. Proto bych chtěl oživit své staré Fomy 100, 200 a 400 – s datem expirace 2003. Jelikož byly celou dobu uchovávány v chladu, chtěl bych se zeptat, jestli je ještě můžu použít. Pokud ano, kterou vývojku mi můžete doporučit? Bohužel se toho za ta léta hodně změnilo. Pokud vím, Foma 200 se už nevyrábí, což je škoda… Tehdy jsem ji používala hodně a výsledky byly skvělé… Jo, jako vývojku jsem tehdy používala hlavně Calbe A49 nebo Ilford ID 11.
S pozdravem
Kornelia
EJG
Ahoj Kornelie,
tady je můj postup pro Fomapan 200: expozice při 160 ASA, Xtol 1:1, 6,45 min. v rotujícím Jobo CPA na stupni 2 (nejrychlejší)
Moje důvody:
Xtol vyvolává s krásně jemným zrnem. Má poměrně dlouhou trvanlivost. Používám 5litrový kanystr destilované vody z obchodu s nářadím. Na jeden film je to velmi levné.
Zkus to.
Hodně zábavy
S pozdravem
ejg
Wolf_XL
...s datem spotřeby bych si nedělal starosti – jednak nejde o nijak zvlášť citlivé filmy a jednak byly zřejmě skladovány v chladu. A49 a ID 11 jsou opravdové klasiky – pokud jsi s nimi byl spokojený, není důvod je měnit... Mezitím sice existují i jiné vynikající vývojky – zejména od SPUR nebo Moersch – ale o tolik lepší zase nejsou. Zejména u filmů, které používáš, nepřinášejí nové vývojky žádné významné výhody...
minja
. . . Děkuji za vaši zpětnou vazbu.
Provedl jsem první pokusy (první vyvolání na 200 ASA, vývojka Ilford ID11, 9 minut) a s výsledkem jsem velmi spokojen. Opravdu mě překvapilo, když jsem film posunul na 400 ASA (vyvoláno ID11, 12 min.). I tyto negativy poskytly při skenování (Nikon Coolscan III) dobrý výsledek. Byly sice trochu zrnité, ale myslím, že při konvenčním zvětšení by zrno nebylo tak nápadné.
LG
Kornelia
mattes
Fomapan je/byl velmi dobrý univerzální film. Na veletrhu Fotokina jsem si tohoto filmu všiml a kromě informace, že se svou strukturou podobá filmu Fujipan 400, jsem jeden dostal. Vyvolal jsem ho v Emofinu. Výsledek mě přesvědčil. Má podobně jemné zrno jako Neopan, ale je o něco strmější. Následně se T200 stal mým oblíbeným filmem, hlavně kvůli příznivé ceně. Když mi docházely zásoby, začala velká výprodejová akce u Agfy kvůli insolvence. Tehdy jsem se zásobil slavným legendárním posledním zbožím. Od té doby pro mě 100ky už nejsou téma.
Mattes