BSchmiedel
Ahoj,
právě jsem několik fotografií zbarvil do modra pomocí modrého tónovacího roztoku Tetenal a narazil jsem na následující problém: na všech fotografiích mají bílá kola i nejjasnější partie výrazný modrý nádech, který nešel odstranit ani při oplachování. Zajímavé je, že některé fotografie jsou postiženy více než jiné, použil jsem různé druhy papíru (Kentmere, Ilford, Agfa MCP). Tónoval jsem podle návodu, tj. suché fotografie jsem namočil, tónoval, namočil a vysušil.
Možná příčina 1: Světelný zdroj v temné komoře, papír je zakalený a proto se tónování přenáší i na bílé části. V příštích dnech to otestuji, zatím jsem si toho nevšiml. Je to ale asi nejpravděpodobnější...
Možná příčina 2: Starý tonér – ležel v originálním balení asi 5–6 let v chladu a temném sklepě. Může to být tím?
Možná příčina 3: Příliš krátké praní? Vlastně nemožné, protože praní trvá minimálně 5 minut, spíše déle.
Máte k tomu ještě nějaké nápady? Zatím mám s tónováním jen málo zkušeností a představa, že by to mohlo postihnout celou moji zásobu papíru, mě trochu děsí...
Díky!
S pozdravem
Beatrix
Urnes
Ahoj Beatrix,
Správná je možnost č. 2. Taky jsem to už zažil. První výtisk se starým tonerem vyšel ještě bez problémů, ten druhý už ne. Předpokládám, že ten starý toner prostě oxiduje rychleji. U dvoukomponentového sépiového toneru, tedy s bělidlem a tonerem, se to mimochodem nestává. Ten funguje bezchybně i po 13 letech.
S pozdravem Sven.
BSchmiedel
Ahoj Svene,
včera jsem konečně provedl test s oparem, abych si byl úplně jistý – na novém papíře to skutečně byl toner, ale můj starý Agfa má nepatrný šedivý opar, který nepřežil několik let skladování. To také vysvětluje, proč některé z tónovaných obrázků mají pravidelný modrý odstín (včetně bílých kol) a jiné ne, resp. mají mlhavé modré zabarvení.
Příště tedy nový toner – díky!
S pozdravem
Beatrix