BSchmiedel
Cześć,
Właśnie wywołałem kilka odbitek przy użyciu niebieskiego tonera Tetenal i pojawił się następujący błąd: na wszystkich odbitkach białe koła, a także najjaśniejsze partie zdjęć, nabrały wyraźnego niebieskiego odcienia, którego nie udało się usunąć nawet podczas płukania. Co ciekawe, niektóre odbitki są bardziej dotknięte tym problemem niż inne, a użyłem różnych rodzajów papieru (Kentmere, Ilford, Agfa MCP). Tonowałem zgodnie z instrukcją, tzn. suche odbitki spłukałem wodą, tonowałem, ponownie spłukałem i wysuszyłem.
Możliwa przyczyna błędu 1: źródło światła w ciemni, papier jest zamglony i dlatego biel również ulega tonowaniu. Sprawdzę to w najbliższych dniach, dotychczas tego nie zauważyłem. Jest to jednak najbardziej prawdopodobne...
Możliwa przyczyna błędu 2: stary ton – leżał w oryginalnym opakowaniu przez około 5-6 lat w chłodnej, ciemnej piwnicy. Czy to możliwe?
Możliwa przyczyna 3: zbyt krótkie płukanie? Właściwie niemożliwe, ponieważ płuczę co najmniej 5 minut, zazwyczaj dłużej.
Macie jeszcze jakieś pomysły? Nie mam dotąd zbyt dużego doświadczenia z tonowaniem i myśl, że może to dotyczyć całego mojego zapasu papieru, trochę mnie przeraża...
Dziękuję!
Pozdrawiam
Beatrix
Urnes
Cześć Beatrix,
Opcja nr 2 jest właściwa. Też miałem taką sytuację. Pierwszy wydruk przy użyciu starego tonera wyszedł świetnie, ale drugi już nie. Zakładam, że stary toner po prostu szybciej się utlenia. Przy tonerze sepia składającym się z dwóch składników, czyli wybielacza i tonera, tak się nie dzieje. Działa on bez zarzutu nawet po 13 latach.
Pozdrawiam, Sven.
BSchmiedel
Cześć Sven,
Wczoraj w końcu przeprowadziłem test na zamglenie, żeby mieć całkowitą pewność – na nowym papierze rzeczywiście chodziło o toner, ale mój stary Agfa ma malutkie szare zamglenie, które nie przetrwało kilkuletniego przechowywania. To wyjaśnia też, dlaczego niektóre z tonowanych zdjęć nabrały regularnego niebieskiego odcienia (w tym białe koła), a inne nie, albo mają mgliste niebieskie zabarwienie.
Następnym razem więc nowy toner – dzięki!
Pozdrawiam
Beatrix