comfortablynumb
Dobré ráno a veselé Velikonoce všem,
mám problém s kinofilmem CHS 100 (šarže 910642). Na vyvolaném negativu zůstávají drobné skvrny, tečky nebo jak to nazvat. Na fotografii jsou pak vidět nespočetné bílé skvrny. Předpokládám, že se jedná o zbytky modré želatiny (supercoating). Filmy jsem vyvolal následovně:
- Vložil jsem je do Jobo tanku
- Dvě až tři minuty jsem je předmáčel ve studené vodě o teplotě 20 °C
- Vylijel jsem nyní modrou vodu
- Vyvolal jsem je pomocí APH 09
- vyvolával jsem 13 minut (4 x převrácení za minutu)
- vylil jsem nyní růžovou vývojku
- zastavil jsem 1 minutu ve studené vodě o teplotě 20 °C
- vylil jsem, voda je nyní čirá
- fixoval jsem 4 minuty
Myslím, že až sem jsem proces vyvolávání provedl správně.
Ale jak odstraním emulzi modré barvy beze zbytků, abych měl bezchybné negativní proužky? Musím předmývat několikrát, ale za to kratší dobu?
Za vaše tipy vám již nyní děkuji.
S pozdravem,
Andreas
Tandemfahren
Ahoj Andreasi,
Ehm, má ten CHS100 vůbec supercoating? KB film?
Kromě toho by to asi nezpůsobovalo černé skvrny na negativu.
Jak ty skvrny vypadají?
Zní to spíš jako problém s kvalitou vody (máš v tom filtr na částice?)
Můj tip by byl vynechat předehřívání – to jen zvyšuje kontrast a zbytečně zatěžuje emulzi.
100ku sám nepoužívám, ale 25ku bych nikdy nevynechal a funguje to skvěle.
Pro jistotu proveď souběžně zkušební vyvolání s roztokem APH09 + destilovanou vodou.
můj názor
Frank
comfortablynumb
Ahoj Andreasi,
Ahoj Franku,
Hmm, každopádně má silnou modrou želatinovou (-)emulzi.
Kromě toho by to na negativu spíš nezpůsobovalo černé skvrny.
Ne, já jsem psal, že na fotografii jsou bílé skvrny. Na negativu jsou samozřejmě černé skvrny.
Jak ty skvrny vypadají?
Nepravidelné
Spíš to vypadá na problém s kvalitou vody (máš v systému filtr na částice?)
Ne, voda je u nás naprosto čistá. U dříve používaných filmů Foma 100 nebo Foma 400 se tento problém nevyskytoval. Foma také neměla tu modrou emulzi.
Můj tip by byl vynechat předmytí – to jen zvyšuje kontrast a zbytečně zatěžuje emulzi.
Ale jak se dá modrá emulze odstranit beze zbytků? Mám podezření, že v Jobo nádrži byly zbytky želatiny, které fixační roztok později navždy zafixoval na negativním pásu.
MarcS
Ahoj Andreasi,
na webu je spousta diskuzních vláken a minimálně stejně tolik různých
odpovědí ohledně skvrn.
Většinou je to způsobeno vodou, vývojkou nebo ustalovačem.
Já používám CHS velmi často (25/50/100). Filmy
u mě nikdy předem neoplachuji a po vyvolání
jsou naprosto čisté.
Většinou vyvolávám s Ultrafin+ nebo RODINALem (konstrukčně shodný s APH 09)
Jak dlouho je vlastně oplachuješ?
Zbytky emulze by také nezpůsobily černé skvrny,
ale negativy by měly lehký závoj, který nijak zvlášť nevadí.
Ale možná chemici tady na fóru vědí víc
Pozdrav
Marc
ps...na kolik ASA provádíš expozici... 14 minut je docela dlouho, nebo tak silně ředíš?
zensusa
Ahoj Andreasi,
Ahoj Franku,
Hmm, alespoň má silnou modrou želatinovou emulzi (–).
Ne, já jsem psal, že na fotografii jsou bílé skvrny. Na negativu jsou samozřejmě černé skvrny.
Jak ty skvrny vypadají?
Nepravidelné
Zní to spíš jako problém s kvalitou vody (máš v tom filtr na částice?)
Ne, voda je u nás naprosto čistá. U dříve používaného Foma 100 nebo Foma 400 se tento problém nevyskytoval. Foma také neměl tu modrou emulzi.
Můj tip by byl vynechat předmytí – to jen zvýší kontrast a zbytečně zatěžuje emulzi.
Ale jak se dá modrá emulze odstranit beze zbytků? Mám podezření, že v nádrži Jobo byly zbytky želatiny, které fixační roztok později trvale zafixoval na negativním pásu.
zensusa
Ahoj Andreasi,
Ahoj Franku,
Hmm, alespoň má silnou modrou želatinovou (–)emulzi.
Jak ty skvrny vypadají?
Nepravidelné
Zní to spíš jako problém s kvalitou vody (máš tam filtr na částice?)
Ne, voda je u nás naprosto čistá. U dříve používaného Foma 100 nebo Foma 400 se tento problém nevyskytoval. Foma také neměl tu modrou emulzi.
Můj tip by byl vynechat předmytí – to jen zvýší kontrast a zbytečně zatěžuje emulzi.
Ale jak se dá modrá emulze odstranit beze zbytků? Mám podezření, že v nádrži Jobo byly zbytky želatiny, které fixační roztok později navždy zafixoval na negativním pásu.
zensusa
Ahoj Andreasi.
Pracuji už asi 15 let s rolkovými a plochými filmy Efke (řada ADOX CHS je také od Efke). Film s citlivostí 100 je díky klasickému zrnu, velmi dobrému dynamickému rozsahu atd. mým oblíbeným filmem v této citlivostní třídě. Všechny mé filmy Efke se vždy bez problémů předmáčejí a rozhodně nejsou tak citlivé, jak se často píše v příspěvcích na fórech. Na druhou stranu mám momentálně s vitkovým filmem Efke č. 910635 stejný problém, jaký popisuješ. Faktem však je, že tento problém nesouvisí s předmáčecím procesem. Bylo by také k ničemu, kdybys použil např. filtr nebo destilovanou vodu, protože se jedná prostě o „výrobní vadu“ (ať už technického charakteru jakéhokoli). Bohužel se tyto věci u „ručně vyráběných“ produktů Efke, které se nevyrábějí jako velkovýroba u Kodaku nebo Fuji, stávají stále dokola. Stejný problém jsem už jednou měl před asi 6 lety s jednou šarží svitkového filmu. Moje aktuálně používané ploché filmy tento problém (protože jde o jinou šarži) však nemají, a to i přes stejné zpracování a zařízení. Jinými slovy, s tímto problémem/chybou se asi budeš muset smířit. Zbývající svitkové filmy z této šarže 910635 používám už jen na „nedůležité“ práce, protože všechny snímky na těchto filmech jsou (z technického hlediska) šrot a neprodejné, jelikož odstraňování skvrn z zvětšenin by vyžadovalo příliš mnoho času a práce a jistě by se to ne vždy podařilo bezchybně.
S pozdravem,
Lothar
Tandemfahren
Ahoj všichni!
No, jestli je to tak, jak říká Lothar, pak by ti, kterých se to týká, měli pořádně nahlas
Mirko! MIIIIIIRKOOO!
zakřičet, ne? – Tím myslím, že by měli podat stížnost. V berlínské firmě Impex hned zjistí, jestli je s tou šarží něco v nepořádku.
Mimochodem – ta modrá emulze je přece jen ochrana proti světlu, ne? Ta se při vyvolávání stejně sama odloučí?
Přeji skvělé světlo
Frank
comfortablynumb
Ahoj Lothare,
ADOX CHS 100 je nejlepší film, jaký jsem kdy měl. Ty odstíny šedé, ty ostré negativy. Vůbec to není mdlé a fotografie jsou pastvou pro oči, co se týče odstínů šedé.
Ale tu modrou emulzi vůbec nechápu. Za více než 20 let, co fotím na černobílý film, jsem něco takového ještě nikdy neviděl.
Co je to za látku, která zbarví prsty do modra, když se jí dotkneš mokrýma rukama? Je to:
- superpovlak
- ochrana proti světelným kruhům
- ??
Možná si pletu pojmy.
Už jsem také uvažoval o tom, že bych film 5 nebo 6krát krátce předem namočil a vodu vždy vylil, dokud by nebyla údajně čistá. Přesto však existuje riziko, že na filmu zůstanou nějaké malé částečky. A zvětšenina by pak byla k ničemu a veškerá ta námaha by byla zbytečná.
Je ale dobré číst, že i ty tento problém znáš.
Mirko??? Musíš pomoct a objasnit to. :)
S pozdravem
Andreas
Ahoj Andreasi.
Pracuji už asi 15 let s rolkovými a plochými filmy Efke (série ADOX CHS je také Efke). Film 100 je díky klasickému zrnu, velmi dobrým tónovým hodnotám atd. mým oblíbeným filmem v této citlivostní třídě. Všechny mé filmy Efke se vždy bez problémů předmáčejí a rozhodně nejsou tak citlivé, jak se často popisuje v příspěvcích na fórech. Na druhou stranu mám momentálně s vitkovým filmem Efke 910635 stejný problém, jaký popisuješ. Faktem však je, že tento problém nesouvisí s předmáčecím procesem. Bylo by také k ničemu, kdybys použil např. filtr nebo destilovanou vodu, protože se jedná prostě o „výrobní vadu“ (ať už technického charakteru jakéhokoli). Bohužel se tyto věci u „ručně vyráběných“ produktů Efke, které se nevyrábějí jako velkosériové produkty u Kodaku nebo Fuji, stávají stále dokola. Stejný problém jsem už jednou měl před asi 6 lety s jednou šarží svitkových filmů. Moje aktuálně používané ploché filmy tento problém (protože jde o jinou šarži) však nemají, a to i přes stejné zpracování a zařízení. Jinými slovy, s tímto problémem/chybou se asi budeš muset smířit. Zbývající svitkové filmy z této šarže 910635 používám už jen na „nedůležité“ práce, protože všechny snímky na těchto filmech jsou (z technického hlediska) šrot a neprodejné, protože odstraňování skvrn z zvětšenin by vyžadovalo příliš mnoho času a práce a jistě by se to ne vždy podařilo bezchybně.
S pozdravem,
Lothar
comfortablynumb
Ahoj Andreasi,
Ahoj Marcu,
Jak dlouho to proplachuješ?
Před vyvoláním 3 nebo 4 minuty.
Po fixaci určitě 10 minut běžnou vodou, pak běžnou vodou s smáčedlem a nakonec ještě jednou destilovanou vodou s smáčedlem. Vše probíhá v Jobotanku.
ps...na kolik ASA provádíš expozici... 14 minut je docela dlouho, nebo tak silně ředíš?
Ano, je to docela dlouho, ale ředění je také vysoké: 1+40. Provádím expozici na 100 ASA.
comfortablynumb
Ahoj všichni,
vyvolal jsem další film a prodloužil jsem praní. Přesto jsou na negativním pásu stále vidět drobné částečky. Právě jsem si to prohlédl pod 8x lupou. Film jsem zpracoval následovně:
- vložil jsem ho do Jobo tanku.
- 1. předoplach: namočil jsem ho na 2 minuty, pak jsem vylil modrou vodu.
- 2. předoplach: 1 minutu nepřetržitě proplachoval, vylil jsem mírně modrou vodu.
- 3. předoplach: opět 1 minutu proplachoval, vylil jsem čirou vodu.
- Vyvolání
- Zastavení vodou.
- Další výměna vody
- Fixace
- Praní jako obvykle
Poté opět velké překvapení, jak skvělý tenhle film vlastně je!!! Jaké tónové hodnoty. Syté černé tóny, nádherné kontrasty. Úžasný film.....
ale...
všechno bylo k ničemu. Protože i přes prodloužené oplachování a vylévání se modrá želatina (…) nerozpustila úplně.
Teď jsem už zkusil všechno a jsem s tím na konci... :)
? Mirko.... můžeš prosím vyřešit tuto hádanku?
Díky a dobrou noc z Unny,
Andreas
mdeutgen
Zkusil jsi někdy vyvolat ten film bez předběžných úprav? Možná je to tím!
Já jsem své stovky dosud vždy vyvolával přímo v roztoku APH09 1+40 a tyto problémy jsem neměl. Vývojka přitom po dokončení práce z plechovky pěkně silně voněla. KB film jsem však už rok nepoužíval, takže nejsem obeznámen s nejnovější variantou. Moje zkušenosti se týkají formátu 35 mm a filmy jsem kupoval pod značkou Efke.
Martin
MarcS
Ahoj všichni,
vyvolal jsem další film a prodloužil jsem praní. Přesto jsou na negativním pásu stále vidět drobné částečky. Právě jsem si to prohlédl pod 8x lupou. Film jsem zpracoval následovně:
- vložil jsem ho do Jobo tanku.
- 1. předoplach: namočil jsem ho na 2 minuty, pak jsem vylil modrou vodu.
- 2. předoplach: 1 minutu nepřetržitě proplachoval, vylil jsem mírně modrou vodu.
- 3. předoplach: opět 1 minutu proplachoval, vylil jsem čirou vodu.
- Vyvolání
- Zastavení vodou.
- Další výměna vody
- Fixace
- Praní jako obvykle
Poté opět velké překvapení, jak skvělý tenhle film vlastně je!!! Jaké tónové hodnoty. Syté černé tóny, nádherné kontrasty. Úžasný film.....
ale...
všechno bylo k ničemu. Protože i přes prodloužené oplachování a vylévání se modrá želatina (?) nerozpustila úplně.
Teď jsem zkusil všechno a už si nevím rady.. :)
? Mirko.... můžeš prosím vyřešit tuto hádanku?
Díky a dobrou noc z Unny,
Andreas
Ahoj Andreasi,
co jsem vlastně chtěl říct, je (pokud jsou tvé skvrny drobné tečky
v různém množství),
že to rozhodně není kvůli předmáchání!
Pochází to z vývojky nebo ustalovače (krystalizuje?!!)
Znám ten problém, ale naštěstí se vyskytuje velmi zřídka.
U mě to není vodou, protože vždy používám
stejnou vodu.
Pak připravím nový vývojku a ustalovač, což také
pomáhá.
Pozdrav
Marc
v příloze je příklad těch „teček“ (silně zvětšený sken)
..vypadá to jako jemný prach....
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
comfortablynumb
Ahoj Marcu,
zajímavé. Fixační roztok jsem už vyměnil. Další film se chystám vyvolat v nejbližších dnech. Snad je to jen kvůli zkrystalizovanému fixačnímu roztoku. Tenhle jev se objevil ve stejnou dobu, co jsem přešel z filmu Foma na ADOX, takže to vypadá, že se to už vymyká kontrole. Uvidíme...
Díky za tip!
Pozdravy
Andreas
Ahoj Andreasi,
co jsem vlastně chtěl říct, je (pokud jsou tvé skvrny drobné tečky v různém množství),
že to rozhodně není kvůli předmáchání!
Je to způsobeno vývojkou nebo ustalovačem (zkrystalizovaným?!)
Znám ten problém, ale naštěstí se vyskytuje velmi zřídka.
U mě to není vodou, protože používám vždy stejnou vodu.
V takovém případě připravím nový vývojku a ustalovač, což také pomáhá.
Pozdrav
Marc
v příloze je příklad těch „teček“ (sken s velkým zvětšením)
..vypadá to jako jemný prach....
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Wolfram
Ahoj,
hloupá otázka:
Můžeš úplně vyloučit, že by se prach dostal do fotoaparátu nebo v laboratoři?
S pozdravem
Wolfram
comfortablynumb
Ahoj Wolframe,
to můžu rozhodně vyloučit. :-)
S pozdravem
Andreas
Ahoj,
hloupá otázka:
Můžeš úplně vyloučit prach ve fotoaparátu nebo v laboratoři?
S pozdravem
Wolfram
comfortablynumb
Ahoj všichni,
další film!
Teď jsem otevřela novou láhev fixačního roztoku a připravila novou dávku. Potom jsem film vyvolala, předpláchla, následně zastavila vodou a dokončila čerstvým fixačním roztokem, klíčová slova...
a hle: Zase ty částečky na filmovém pásu. :) :(
Ach, teď bych se mohla rozbrečet. Všechna ta práce, krásné motivy, skvělé příležitosti, úsilí a práce...
Zítra se obrátím přímo na FOTOIMPEX a napíšu dopis s filmovým pásem v obálce. Tuto záležitost je třeba konečně vyřešit.
S pozdravem
Andreas
docsteel
Vzhledem k dané příležitosti bych rád oprášil toto staré vlákno:
€
V červnu jsem si koupil 10 rolí svitkového filmu CHS 100.
Vyvolal jsem je (bez předoplachování) v ADONALU 1+50 po dobu 10 minut při 20 °C,
zastavil v Ilfostopu na 1 minutu,
Ilford Rapid Fixer 5 minut,
Ilford Washaid 2 minuty,
praní >10 minut,
Tetenal Mirasol 1 minutu.
Poté jsem zjistil, že se na filmu vytvořila mastná, bezbarvá emulze, kterou nešlo ničím odstranit.
€
Nakonec jsem ji jednoduše smyl pod tekoucí vlažnou vodou mezi palcem a ukazováčkem.
€
Pokud to budu muset dělat u každého Adox CHS, ten film pro mě skončil!
Máte s tím nějaké nové zkušenosti?
HenningH
Zdá se, že vyhledávací funkce už nefunguje správně...
?
Ta průhledná emulze na zadní straně je (pokud jsem to správně pochopil) právě ten supercoating a má zůstat na filmu. Pokud fotoaparát lehce poškrábe zadní stranu filmu, mohou se tyto škrábance po vyvolání zvětšit a neměly by tak způsobovat žádné další problémy.
?
Někde tam je k tomu vlákno...
GleisNeun
Poté, co jsem vyzkoušel CHS 100, jsem bohužel zjistil, že moje negativy vykazují přesně ty „tečky“, jaké jsem popsal výše. Na jedné roli jsem navíc našel na filmu lepkavá místa, která se mi nepodařilo odstranit.
Vyvolání podle návodu v ADONALu a Adofixu.