comfortablynumb
Dzień dobry i wesołych Świąt Wielkanocnych wszystkim,
mam problem z filmem małoobrazkowym CHS 100 (partia 910642). Na wywołanym negatywie pozostają drobne plamki, kropki czy jak to nazwać. Na odbitce widać wtedy niezliczone białe plamki. Zakładam, że są to pozostałości niebieskiej żelatyny (supercoating). Wywołałem filmy w następujący sposób:
- Włożyłem do zbiornika Jobo
- Namoczyłem przez dwie lub trzy minuty w zimnej wodzie o temperaturze 20°C
- Wylałem wodę, która stała się niebieska
- Wywołałem przy użyciu APH 09
- wywoływałem przez 13 minut (4 obroty na minutę)
- wylewałem wywoływacz, który przybrał różowy kolor
- zatrzymywałem w zimnej wodzie o temperaturze 20°C przez 1 minutę
- wylewałem, woda była teraz czysta
- utrwalałem przez 4 minuty
Myślę, że do tego momentu proces wywoływania przeprowadziłem poprawnie.
Ale jak mogę całkowicie usunąć niebieską emulsję, aby uzyskać nieskazitelne paski negatywowe? Czy muszę kilkakrotnie przeprowadzać krótkie wstępne namaczanie?
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam,
Andreas
Tandemfahren
Cześć Andreas,
Hm, czy model CHS100 w ogóle ma powłokę Supercoating? Film KB?
Pomijając to, raczej nie spowodowałoby to pojawienia się czarnych plam na negatywie.
Jak wyglądają te plamy?
Brzmi to raczej jak problem z jakością wody (czy masz w niej filtr cząstek stałych?).
Moja rada to rezygnacja z podgrzewania – to tylko zwiększa kontrast i niepotrzebnie obciąża emulsję.
Sam nie używam 100, ale nigdy nie rezygnowałbym z 25 i to działa znakomicie.
Na wszelki wypadek równolegle wykonaj próbny wywołanie z użyciem roztworu APH09 + wody destylowanej.
moje 2 centy
Frank
comfortablynumb
Cześć Andreas,
Cześć Frank
Hmm, przynajmniej ma grubą emulsję niebieskiej żelatyny (–).
Poza tym to raczej nie powodowałoby czarnych plam na negatywie.
Nie, przepraszam, na odbitce są białe plamy. Na negatywie są oczywiście czarne plamy.
Jak wyglądają te plamy?
Są o nieregularnych kształtach.
Wygląda to raczej na problem z jakością wody (czy masz w filtrze filtr cząsteczkowy?).
Nie, u nas woda jest krystalicznie czysta. Przy poprzednio używanych filmach Foma 100 lub Foma 400 ten problem nie występował. Foma również nie miała tej niebieskiej emulsji.
Moja rada to rezygnacja z wstępnego nawilżania – to tylko zwiększa kontrast i niepotrzebnie obciąża emulsję.
Ale jak usunąć niebieską emulsję bez pozostawiania śladów? Podejrzewam, że w zbiorniku Jobo były resztki żelatyny, które później utrwaliacz na stałe utrwalił na pasku negatywu.
MarcS
Cześć Andreas,
w sieci jest mnóstwo wątków i co najmniej tyle samo różnych
odpowiedzi na temat plam.
Najczęściej przyczyną jest woda, wywoływacz lub utrwalacz.
Bardzo często używam CHS (25/50/100). Filmy
nigdy nie są u mnie wstępnie płukane i po wywołaniu
są całkowicie przejrzyste.
Zazwyczaj wywołuję przy użyciu Ultrafin+ lub RODINALU (identycznego z APH 09)
Jak długo je płuczesz?
Resztki niebieskiej emulsji nie powodowałyby czarnych plam,
ale negatywy miałyby lekką mgiełkę, która nie przeszkadza zbytnio.
Ale może chemicy na tym forum wiedzą coś więcej
Pozdrawiam
Marc
ps...na ile ASA naświetlasz... 14 minut to całkiem długo, czy może tak mocno rozcieńczasz?
zensusa
Cześć Andreas,
Cześć Frank
Hmm, przynajmniej ma grubą niebieską emulsję żelatynową (–).
Nie, przepraszam, na odbitce są białe plamy. Na negatywie są oczywiście czarne plamy.
Jak wyglądają te plamy?
Są o nieregularnych kształtach.
Brzmi to raczej jak problem z jakością wody (czy masz w nim filtr cząstek stałych?).
Nie, u nas woda jest idealna. Przy poprzednio używanych filmach Foma 100 lub Foma 400 ten problem nie występował. Foma również nie miała tej niebieskiej emulsji.
Moja rada to rezygnacja z wstępnego nawadniania – to tylko zwiększa kontrast i niepotrzebnie obciąża emulsję.
Ale jak usunąć niebieską emulsję bez pozostawiania śladów? Podejrzewam, że w zbiorniku Jobo były resztki żelatyny, które później utrwaliacz na stałe utrwalił na pasku negatywu.
zensusa
Cześć Andreas,
Cześć Frank
Hmm, przynajmniej ma grubą niebieską emulsję (–).
Nie, chodzi mi o to, że na odbitce są białe plamy. Na negatywie są oczywiście czarne plamy.
Jak wyglądają te plamy?
Są o różnych kształtach
Brzmi to raczej jak problem z jakością wody (czy masz w nim filtr cząsteczkowy?)
Nie, u nas woda jest idealna. Przy poprzednio używanych filmach Foma 100 lub Foma 400 ten problem nie występował. Foma też nie miała tej niebieskiej emulsji.
Moja rada to rezygnacja z wstępnego nawadniania – to tylko zwiększa kontrast i niepotrzebnie obciąża emulsję.
Ale jak usunąć niebieską emulsję bez pozostawiania śladów? Podejrzewam, że w zbiorniku Jobo były resztki żelatyny, które później utrwalacz na stałe utrwalił na pasku negatywu.
zensusa
Cześć, Andreas.
Od około 15 lat pracuję z rolkami i błonami płaskimi Efke (seria ADOX CHS to również Efke). Film o czułości 100 jest moim ulubionym w tej klasie czułości ze względu na klasyczne ziarno, bardzo dobrą gradację tonów itp. Wszystkie moje filmy Efke są zawsze bez problemu namaczane i w żadnym wypadku nie są tak wrażliwe, jak to często opisuje się w postach na forach. Z drugiej strony mam obecnie z filmem zwojowym Efke nr 910635 ten sam problem, który opisujesz. Faktem jest jednak, że problem ten nie wynika z namaczania. Nie pomogłoby też użycie np. filtra lub wody destylowanej, ponieważ jest to po prostu „wada produkcyjna” (jakiegokolwiek rodzaju technicznego). Niestety takie rzeczy zdarzają się wielokrotnie w przypadku produkcji „manufakturalnych” Efke, które nie są prowadzone na skalę wielkoprzemysłową, jak w przypadku Kodaka czy Fuji. Ten sam problem miałem już raz, około 6 lat temu, z partią filmu zwojowego. Jednak błony płaskie, których obecnie używam (z innej partii), nie mają tego problemu, mimo że obróbka i sprzęt są takie same. Innymi słowy, musisz się pogodzić z tym problemem/błędem. Pozostałe filmy zwojowe z tej partii 910635 wykorzystuję już tylko do „nieistotnych” prac, ponieważ same w sobie wszystkie zdjęcia na tych filmach (z technicznego punktu widzenia) są bezużyteczne i nie nadają się do sprzedaży, ponieważ usuwanie plam z odbitek wymaga zbyt dużego nakładu czasu i pracy, a na pewno nie zawsze kończy się sukcesem.
Pozdrawiam,
Lothar
Tandemfahren
Cześć wszystkim!
No więc, jeśli jest tak, jak mówi Lothar, to osoby, których to dotyczy, powinny głośno
Mirko! MIIIIIIRKOOO!
krzyczeć, prawda? – Mam na myśli zgłoszenie reklamacji. W berlińskiej firmie Impex błyskawicznie ustalą, czy z tą partią coś jest nie tak.
A tak przy okazji – ta niebieska emulsja to chyba tylko osłona przed światłem, prawda? I tak sama odpadnie podczas wywoływania?
Życzę super światła
Frank
comfortablynumb
Cześć Lothar,
ADOX CHS 100 to najlepszy film, jaki kiedykolwiek miałem. Jakie odcienie szarości, jakie wyraziste negatywy. Ani odrobiny mdłości, a odbitki to prawdziwa feeria odcieni szarości.
Ale tej niebieskiej emulsji w ogóle nie rozumiem. Nigdy jej nie widziałem przez ponad 20 lat, odkąd fotografuję na kliszy.
Co to za substancja, która barwi palce na niebiesko, gdy dotknie się jej wilgotnymi palcami? Czy to:
- superpowłoka
- ochrona przed efektem halo
- ??
Być może mylę tu terminy.
Zastanawiałem się też nad kilkukrotnym, krótkim wstępnym namoczeniem, wylewając wodę za każdym razem, aż wydaje się czysta. Niemniej jednak istnieje ryzyko, że na kliszy pozostaną jakieś drobne cząsteczki. A wtedy odbitka byłaby bezużyteczna, a cały wysiłek poszedłby na marne.
Ale dobrze jest przeczytać, że Ty również znasz ten problem.
Mirko??? Musisz pomóc i wyjaśnić tę sprawę. :)
Pozdrawiam
Andreas
Cześć Andreas.
Od około 15 lat pracuję z rolkami i błonami płaskimi Efke (seria ADOX CHS to również Efke). Film 100, ze względu na klasyczne ziarno, bardzo dobre wartości tonalne itp., jest moim ulubionym filmem w tej klasie czułości. Wszystkie moje filmy Efke są zawsze bez problemu wstępnie nawilżane i w żadnym wypadku nie są tak wrażliwe, jak to często opisuje się w postach na forach. Z drugiej strony mam obecnie z filmem zwojowym Efke nr 910635 ten sam problem, który opisujesz. Faktem jest jednak, że problem ten nie wynika z wstępnego nawilżania. Nie pomogłoby też użycie np. filtra lub wody destylowanej, ponieważ jest to po prostu „wada produkcyjna” (jakiegokolwiek rodzaju technicznego). Niestety takie rzeczy zdarzają się wielokrotnie w przypadku produkcji „manufakturalnych” Efke, które nie są prowadzone tak jak wielkoseryjne produkcje Kodaka czy Fuji. Ten sam problem miałem już raz, około 6 lat temu, z partią filmu zwojowego. Jednak błony płaskie, których obecnie używam (z innej partii), nie mają tego problemu, mimo że obróbka i sprzęt są takie same. Innymi słowy, musisz się pogodzić z tym problemem/błędem. Pozostałe filmy zwojowe z tej partii 910635 wykorzystuję już tylko do „nieistotnych” prac, ponieważ wszystkie zdjęcia na tych filmach są (z technicznego punktu widzenia) bezużyteczne i nie nadają się do sprzedaży, ponieważ usuwanie plam z odbitek wymaga zbyt dużego nakładu czasu i pracy, a na pewno nie zawsze kończy się sukcesem.
Pozdrawiam,
Lothar
comfortablynumb
Cześć Andreas,
Cześć Marc,
Jak długo płuczesz?
Przed wywołaniem 3 lub 4 minuty.
Po utrwaleniu na pewno 10 minut zwykłą wodą, potem zwykłą wodą z dodatkiem środka zwilżającego, a na koniec jeszcze raz wodą destylowaną z dodatkiem środka zwilżającego. Całość odbywa się w zbiorniku Jobotank.
ps... na ile ASA wykonujesz naświetlanie... 14 minut to całkiem długo, czy może tak mocno rozcieńczasz?
Tak, to dość długo, ale rozcieńczenie też jest duże: 1+40. Wykonuję naświetlanie na 100 ASA.
comfortablynumb
Cześć wszystkim,
wywołałem kolejny film i wydłużyłem czas płukania. Mimo to na taśmie negatywowej nadal widoczne są drobinki. Właśnie obejrzałem to przez lupę 8-krotną. Film przetworzyłem w następujący sposób:
- włożyłem do zbiornika Jobo.
- 1. wstępne płukanie: namoczyłem przez 2 minuty, a potem wylałem niebieską wodę.
- 2. wstępne płukanie: płukałem nieprzerwanie przez 1 minutę, wylałem lekko niebieską wodę.
- 3. wstępne płukanie: znowu płukałem przez minutę, wylałem czystą wodę.
- Wywoływanie
- Zatrzymanie wodą.
- Kolejna wymiana wody
- Utrwalanie
- Płukanie jak zwykle
Potem znowu wielkie zdziwienie, jak świetny jest ten film!!! Jakie wartości tonalne. Wyraziste czernie, wspaniałe kontrasty. Cudowny film.....
ale jednak....
wszystko poszło na marne. Ponieważ pomimo przedłużonego płukania i wylewania niebieska żelatyna (...) nie została całkowicie rozpuszczona.
Próbowałem już wszystkiego i nie wiem, co jeszcze zrobić... :)
? Mirko.... czy mógłbyś pomóc mi rozwiązać tę zagadkę?
Dziękuję i dobranoc z Unny,
Andreas
mdeutgen
Czy próbowałeś wywołać ten film bez żadnych wstępnych zabiegów? Może to właśnie jest przyczyną!
Do tej pory zawsze wywoływałem moje klisze 100 bezpośrednio w roztworze APH09 1+40 i nie miałem takich problemów. Za to po zakończeniu pracy wywoływacz miał ładny, intensywny zapach po otwarciu puszki. Jednak od roku nie używałem już filmu KB, więc nie znam najnowszej wersji. Moje doświadczenia dotyczą filmu małoobrazkowego, a filmy kupowałem pod marką Efke.
Martin
MarcS
Cześć wszystkim,
wywołałem kolejny film i wydłużyłem czas płukania. Mimo to na pasku negatywu nadal widoczne są drobinki. Właśnie obejrzałem to przez lupę 8-krotną. Film przetworzyłem w następujący sposób:
- włożyłem do zbiornika Jobo.
- 1. wstępne płukanie: namoczyłem przez 2 minuty, a potem wylałem niebieską wodę.
- 2. wstępne płukanie: płukałem nieprzerwanie przez 1 minutę, wylałem lekko niebieską wodę.
- 3. wstępne płukanie: znowu płukałem przez minutę, wylałem czystą wodę.
- Wywoływanie
- Zatrzymanie wodą.
- Kolejna wymiana wody
- Utrwalanie
- Płukanie jak zwykle
Potem znowu wielkie zdziwienie, jak świetny jest ten film!!! Jakie wartości tonalne. Wyraziste czernie, wspaniałe kontrasty. Cudowny film.....
ale jednak....
wszystko poszło na marne. Ponieważ pomimo przedłużonego płukania i wylewania niebieska żelatyna (?) nie została całkowicie rozpuszczona.
Próbowałem już wszystkiego i nie wiem już, co robić.. :)
? Mirko.... czy mógłbyś pomóc mi rozwiązać tę zagadkę?
Dziękuję i dobranoc z Unny,
Andreas
Cześć Andreas,
chciałem właściwie powiedzieć (o ile twoje plamki to maleńkie kropki
w różnej ilości),
to na pewno nie wina wstępnego namaczania!
To pochodzi z wywoływacza lub utrwalacza (krystalizuje się?!)
Znam ten problem, ale na szczęście zdarza się bardzo rzadko.
U mnie to nie wina wody, bo zawsze używam
tej samej wody.
W takim przypadku przygotowuję nowy wywoływacz i utrwalacz, co również
pomaga.
Pozdrawiam
Marc
W załączniku przykład tych „kropek” (skan w dużym powiększeniu)
..wygląda jak drobny pył....
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
comfortablynumb
Cześć Marc,
Ciekawe. Wymieniłem już utrwalacz. Kolejny film wywołam w najbliższych dniach. Mam nadzieję, że to tylko kwestia skrystalizowanego utrwalacza. Ten efekt pojawił się w momencie przejścia z filmu Foma na ADOX, więc sytuacja jest już i tak dość skomplikowana. Zobaczymy...
Dzięki za wskazówkę!
Pozdrawiam
Andreas
Cześć Andreas,
chciałem właściwie powiedzieć (o ile twoje plamki to maleńkie kropki w różnej ilości),
że to na pewno nie wina wstępnego płukania!
To wina wywoływacza albo utrwalacza (skrystalizowanego?!)
Znam ten problem, ale na szczęście zdarza się bardzo rzadko.
U mnie to nie wina wody, bo zawsze używam tej samej.
Wtedy przygotowuję nowy wywoływacz i utrwalacz, co też pomaga.
Pozdrawiam
Marc
W załączniku przykład tych „kropek” (skan w dużym powiększeniu)
...wygląda jak drobny pył....
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Wolfram
Cześć,
głupie pytanie:
Czy na pewno nie ma kurzu w aparacie ani w laboratorium?
Pozdrawiam
Wolfram
comfortablynumb
Cześć Wolfram,
To mogę zdecydowanie wykluczyć. :-)
Pozdrawiam
Andreas
Cześć,
głupie pytanie:
Czy na pewno nie ma kurzu w aparacie lub w laboratorium?
Pozdrawiam
Wolfram
comfortablynumb
Cześć wszystkim,
kolejny film!
Otworzyłam nową butelkę utrwalacza i przygotowałam nową mieszankę. Potem wywołałam film, przepłukałam go wodą, zatrzymałam w wodzie, a na koniec użyłam świeżego utrwalacza, słowa kluczowe...
i oto: znowu te drobinki na taśmie filmowej. :) :(
Ach, mam ochotę się rozpłakać. Cała ta praca, piękne motywy, wspaniałe okazje, wysiłek i praca...
Jutro skontaktuję się bezpośrednio z FOTOIMPEX i napiszę list, dołączając do koperty pasek filmu. Trzeba w końcu rozwiązać tę sprawę.
Pozdrawiam
Andreas
docsteel
Z okazji tej sytuacji chciałbym ponownie przywołać ten stary wątek:
€
W czerwcu kupiłem 10 sztuk filmu zwojowego CHS 100.
Wywołałem (bez wstępnego płukania) w ADONAL 1+50 przez 10 minut w temperaturze 20°,
zatrzymałem w Ilfostop na 1 minutę,
Ilford Rapid Fixer przez 5 minut,
Ilford Washaid przez 2 minuty,
płukanie >10 minut,
Tetenal Mirasol przez 1 minutę.
Następnie zauważyłem tłustą, bezbarwną emulsję, której nie dało się usunąć w żaden sposób.
€
W końcu po prostu zmyłem ją pod bieżącą letnią wodą, trzymając film między kciukiem a palcem wskazującym.
€
Jeśli będę musiał to robić przy każdym Adox CHS, ten film dla mnie przepadł!
Czy są jakieś nowe doświadczenia w tej sprawie?
HenningH
Z jakiegoś powodu funkcja wyszukiwania przestała działać prawidłowo...
?
Ta przezroczysta emulsja na odwrocie to (o ile dobrze zrozumiałem) właśnie powłoka Supercoating i powinna pozostać na kliszy. Jeśli aparat lekko zarysuje tył kliszy, te zarysowania mogą po wywołaniu spęcznieć i dzięki temu nie powinny już sprawiać żadnych problemów.
?
Gdzieś jest na ten temat wątek...
GleisNeun
Po wypróbowaniu CHS 100 musiałem niestety stwierdzić, że na moich negatywach pojawiły się dokładnie takie „kropki”, jak opisano powyżej. Na jednej rolce znalazłem dodatkowo lepkie plamy na filmie, których nie udało mi się usunąć.
Wywołanie zgodnie z instrukcją w ADONAL i Adofix.