GBoos
Dobrý den,
mám tu neotevřenou láhev Spur Ultrafix z loňského roku a tekutina zežloutla a na dně jsou vidět usazeniny.
Je tento fixační prostředek na vyhození?
Bonderer
Na lahvičce není nic uvedeno – šarže, datum spotřeby... nebo něco podobného? Zeptal bych se raději výrobce, protože ten to určitě testuje. Z toho vyplývá, že by k tomu měl být schopen něco říct. Já sám používám už jen ty produkty, na kterých je uvedeno datum výroby, šarže nebo datum spotřeby. ADOX to dělá stejně.
Pokud je tam něco o době použitelnosti a u mě to už je staré, je to moje riziko, rozhoduji se sám. Chrání mě to ale před tím, že bych dostal nějaké skladové mrtvoly, které jsou staré jako Metuzalém. V minulosti se mi to bohužel už několikrát stalo. Pro film bych to ale nechtěl brát, ale pro papír ano.
Negativy jsou nenávratně ztracené, fotografie se dají znovu vyrobit.
GBoos
Ne, žádné číslo šarže.
Než naplním nový procesor NOVA Print nepoužitelnými chemikáliemi, raději je vyhodím.
Chtěl jsem se o víkendu zastavit v temné komoře, ale z toho teď nic nebude.
Franco
Proč ten fixační roztok prostě nevyzkoušíš na kousku filmu?
GBoos
Rozhodl jsem se, že odteď bude fixační prostředek k dostání pouze v práškové formě; už jsem ho objednal.
Děkuji vám všem.
Renate
Žluté skvrny jsou pravděpodobně síra. To znamená, že fixační prostředek je na vyhození.
€
Prášek se časem také kazí. Proto doporučuji nekupovat příliš velké zásoby.
€
€
S pozdravem
€
Renate
GBoos
Citace společnosti FOTOIMPEX k produktu ADOFIX P:
Skladovatelnost práškového koncentrátu: Nelze změřit (dosavadní zkušenosti hovoří o > 25 letech)
Skladovatelnost roztoku: 3 měsíce?
Konec citace.