GBoos
Cześć,
Mam tu nieotwartą butelkę Spur Ultrafix z zeszłego roku, a płyn przybrał żółty kolor i na dnie widać osad.
Czy ten utrwalacz nadaje się do wyrzucenia?
Bonderer
Na butelce nie ma żadnych informacji – partii, terminu przydatności do użycia... czy czegoś w tym rodzaju? Zapytałbym o to producenta, bo przecież on to testuje. A zatem powinien być w stanie coś na ten temat powiedzieć. Ja sam używam już tylko tych produktów, na których widnieje data produkcji, numer partii lub termin przydatności do użycia. ADOX? też tak robi.
Jeśli termin minął i produkt u mnie się zestarzał, to jest to moje ryzyko, ja decyduję. Chroni mnie to jednak przed otrzymaniem jakichś starych zapasów, które są przestarzałe. W przeszłości zdarzyło mi się to niestety już kilka razy. Nie chciałbym jednak używać tego do filmów, ale do papieru już tak.
Negatywy są bezpowrotnie utracone, zdjęcia można odtworzyć.
GBoos
Nie, nie ma numeru partii.
Zanim napełnię nowy procesor NOVA Print bezużytecznymi chemikaliami, wolę je po prostu wyrzucić.
Chciałem tylko w ten weekend zajrzeć do ciemni, ale z tego nic nie wyjdzie.
Franco
Dlaczego po prostu nie przetestujesz utrwalacza na kawałku kliszy?
GBoos
Zdecydowałem, że od teraz utrwalacz będzie dostępny wyłącznie w postaci proszku; zamówiłem go już.
Dziękuję wszystkim.
Renate
Żółte plamy to prawdopodobnie siarka. Oznacza to, że utrwalacz nadaje się do wyrzucenia.
€
Proszek z czasem traci swoje właściwości. Dlatego radzę nie kupować zbyt dużych zapasów.
€
€
Pozdrawiam
€
Renate
GBoos
Cytat z FOTOIMPEX dotyczący ADOFIX P:
Okres przydatności koncentratu w proszku: nieokreślony (dotychczasowe dane empiryczne wskazują na > 25 lat)
Okres przydatności roztworu: 3 miesiące?
Koniec cytatu.