karsten
Vážení čtenáři,
v suterénu jsem našel zvětšovací přístroj pro velkoformátové fotografie a při prohledávání a údržbě jsem bohužel zjistil, že se na něm usídlila ta proslulá plíseň. Napadeny jsou téměř všechny objektivy, některé však pouze zvenku. Ale i kondenzory!
Objektivy napadené zevnitř vyhodím. Kondenzory a objektivy s vnějším napadením však chci dezinfikovat.
Ale ČÍM a mohu plíseň odstranit tak, aby se nerozšířila v mé laboratoři? Celý zvětšovací přístroj včetně drobných součástek je jistě kontaminován, jen to není vidět, pouze na sklech. Musí se tedy celé zařízení nějak ošetřit fungicidem?
Kdo mi může pomoci s praktickými chemickými radami?
S pozdravem, Karsten.
Wolfram
Ahoj Karstene,
nejprve ti chci vyjádřit upřímnou soustrast.
Na toto téma už bylo napsáno mnoho.
A spousta protichůdných informací.
Plísně nejsou žádný problém.
Ty se dají odstranit octovým čisticím prostředkem.
Ale pak tam zůstanou spóry..... .
Ty jsou téměř nezničitelné.
Mohl bys ty části dát do trouby na 140 stupňů.
Tam ale nesmí být ani objektivy, kvůli pravděpodobně přítomnému ?, ani různé laky.
Obvykle se říká: plíseň odstranit, jak nejlépe to jde, a suchým skladováním zabránit novému napadení.
Jelikož kondenzátory nejsou ani kalené, ani opticky náročné, můžeš je čistit čímkoli, co je nepoškrábe.
Nejlépe alkoholem v ultrazvuku. (S hořlavou kapalinou je však třeba zacházet opatrně.)
Pokud zařízení kompletně rozebereš a co nejlépe vyčistíš, plíseň by se při suchém skladování už neměla objevit.
U objektivů je to jiné.
Ne každý plíseň je stejná.
Tu běžnou můžeš, jak již bylo popsáno, jednoduše smýt.
U těch, které „rozleptávají“ povrchovou úpravu čoček, jsi však bezmocný.
Můžeš je nanejvýš vyčistit a zkontrolovat, zda se nezhoršila optická výkonnost, a pokusit se s výsledkem smířit... .
S pozdravem
Wolfram
karsten
Díky, Wolframe,
Ocet nebo octová esence je dobrý nápad, ten také nepoškodí lak ani plast. Taky mě napadl Hospisept, ten dezinfekční prostředek z nemocnice.
Ale co myslíš tím „alkohol v ultrazvuku“? Četl jsem teď o n-propanolu, v čem je lepší než isopropylalkohol?
Bohužel je na internetu spousta nejasných informací k tomuto tématu; peroxid vodíku + amoniak?
Chápu tě správně, vyčistit to co nejlépe a pak s tím zacházet tak, aby se plíseň znovu nerozmnožila, hlavně skladovat v suchu! A to je dobře, protože spóry se přece vznášejí všude: ve vzduchu, plíseň ve sprše atd., ... takže se nemusím bát „nakažení“ v laboratoři?
S pozdravem, Karsten
Wolfram
Ahoj Karstene,
ano.
Jak se u nás v Sársku hezky říká: „Net viel Geschiss drumm machen“
Plísně, bakterie a viry jsou všude.
Dokud jim nevytvoříš příjemné místečko, většinou zůstanou venku.
Ve vzduchu v každé místnosti jsou stovky druhů plísňových spór.
Ale usadit se a rozmnožovat se mohou jen tam, kde najdou ideální podmínky.
I když budeš svůj zvětšovací přístroj čistit a dezinfikovat sebevíc pečlivě, dokud nebude stát na suchu, jako ve tvém špatně větraném sklepě, ty potvory se tam budou stále znovu usazovat.
Z celé té chemie nic nemám.
Jsou to přece jedy s omezenou dobou účinnosti.
Nebo chceš sobě a své rodině způsobit všechny ty jedy?
Kdyby se jednalo o neocenitelné součásti, dalo by se něco takového nechat udělat profesionálně. (Nechat přebrousit čočky a znovu je povlakovat....)
Ale u starého zvětšovacího přístroje?
Jak jsem řekl: vyčisti ten přístroj a dej ho na sucho.
Všechno ostatní by asi bylo přehnané.
I tady na fóru jsou články o plísni na čočkách.
Ale ani ty nedospěly k lepšímu výsledku.
Zdravím
Wolfram
Urnes
Ahoj Karstene,
jak už napsal Wolfram, nejdřív se z toho nezblázni a pak houby pomalu podus v smetaně (to jsem si teď prostě nemohl odpustit, když z kuchyně voní žampiony).
Kup si v lékárně isopropanol. Vzhledem k dnešním cenám použitých objektivů už na plesnivých čočkách moc nepoškodíš. Pak plíseň jednoduše setřeš vatovou tyčinkou. Mám vlhký sklep a tam se to občas stává. Dokud se plíseň neprožrala sklem nebo se neobjevuje na vnitřní straně čoček, není to žádný problém. Od té doby, co jsem naposledy ošetřoval objektivy, uplynuly roky. U starých objektivů musíš dávat pozor, u některých se vlivem alkoholu rozpouští černý lak na vnitřní straně rámečku. Tam musíš být prostě trochu opatrný. Ale i když se lak trochu rozpustí, kvalitu obrazu to zpravidla neovlivní.
Pozdravuje Sven.