Saishi
Ahoj, milé fórum.
Od září se díky škole zabývám analogovou fotografií.
Teď se mi podařilo sehnat za dobrou cenu zvětšovací přístroj.
Mám tedy otázku, jaké chemikálie se nejlépe hodí pro následující papír.
Ilford MG 1M 10x15/100
Jako film používám AGFA APX 100. Vyvolával bych ho pomocí TENTENAL Neofin Blau. Mohu pak použít stejný ustalovač jako pro tento papír?
Můj zvětšovací přístroj je Kaiser VCP 3502.
Můj fotoaparát je Canon EOS 10.
S pozdravem Matthias
cfb_de
Mám tedy otázku, jaký chemický roztok se nejlépe hodí pro následující papír.
Ilford MG 1M 10x15/100
Ahoj Matthiasi,
jakýkoli standardní vývojka, jako např. Eukobrom (tekutá) nebo N113/Adotol (prášková směs), nebo vývojky s teplým tónem, jako např. Adotol liquid WA (tekutá), včetně speciálních roztoků, jako jsou vývojky s modrým tónem. Jestli je ten papír lith-capable, to nevím, nezkoušel jsem to. Vzhledem k tvé otázce ale zřejmě (zatím) nemáš zájem o lith print.
Jako film používám AGFA APX 100. Vyvolával bych ho pomocí TENTENAL Neofin Blau. Mohu pak použít stejný ustalovač jako pro papír?
Můžeš použít stejný ustalovač jako pro papír.
Ale: Ne stejnou dávku! To znamená, připrav si jednu láhev pro filmy a další pro papír.
Můj fotoaparát je Canon EOS 10
Oba přístroje by měly vést k dostatečně dobrým výsledkům :P To, co fotoaparát zaostří příliš dobře, můžeš na zvětšovacím přístroji pokazit. U zvětšovacích přístrojů pro malý formát je důležitější objektiv, při formátech nad 13x18 je vidět, že trojčočkové objektivy (Rogonar, Componar, Belar) nejsou zrovna nejlepší. To bys ale mohl vykompenzovat na straně snímání známě stejně špatným širokoúhlým objektivem EOS :blink:
Máš k tomu pořádný návod? Pokud ne: Asi
bernhardmangelsgmxde
Vidím, že Franz byl rychlejší... takže částečně opakuji:
Pro MG se hodí prakticky jakýkoli standardní papírový vývojka. Doporučil bych N113/Adotol Konstant nebo Moersch Eco 4812, obě vydrží docela dlouho.
K Neofin Blau se nevyznám, ale určitě bude v pohodě. Mám velmi dobré zkušenosti s AM74 a Calbe A49 / ATOMAL 49. Prý se zvláště dobře hodí k RODINALU, ještě jsem to nezkoušel, ale předpokládám, že by to pro mě bylo příliš drahé.
Stejný ustalovač je v pořádku, ale ne stejná dávka. Z téhož koncentrátu tedy připravte dva pracovní roztoky.
Ahoj milé fórum.
Od září se díky škole zabývám analogovou fotografií.
Teď jsem se také levně dostal k zvětšovacímu přístroji.
Teď je moje otázka, jaká chemie se nejlépe hodí pro následující papír.
Ilford MG 1M 10x15/100
Jako film používám AGFA APX 100. Vyvolával bych ho pomocí TENTENAL Neofin Blau. Mohu pak použít stejný ustalovač jako pro tento papír?
Můj fotoaparát je Canon EOS 10.
S pozdravem Matthias
Saishi
Díky za všechny odpovědi. Hned jsem si něco objednal.
Ještě jedna otázka:
Může se do té lampy použít úplně běžná červená žárovka?
Wolfgg
Ahoj, Matthiasi.
Většinou to nevyjde. Záleží na tom, zda povrchová úprava žárovky dostatečně tlumí barvy, na které papír reaguje, tedy zelenou a modrou. Pokud už takovou žárovku máš, můžeš to vyzkoušet sám. Stačí ve tmě (tedy s vypnutou žárovkou) vyndat z krabice malý kousek fotografického papíru a položit ho na podložku zvětšovacího přístroje, na něj položit minci, zapnout žárovku a počkat 3 minuty, poté žárovku vypnout a papír normálně vyvolat/fixovat. Nyní by na papíře neměla být mince vidět. Nezaškodí provést tento test i u „oficiálních“ zvětšovacích lamp, protože povolená doba závisí na způsobu umístění, odrazu světla atd.
S pozdravem Wolfgang
Tandemfahren
Ahoj Matthiasi,
NE! Tedy, samozřejmě že můžeš, ale pak budeš mít zničený papír, hihi...
Pro studentský rozpočet je asi nejlepší hledat na eBayi nějaké staré žárovky Kaiser-Duka (levnější po tuctech), ty plastové s 15W žárovkou do ledničky a oranžovým filtrem. Některé papíry vyžadují červený filtr, ale to je obvykle uvedeno na krabičce.
Zejména u použitých žárovek VŽDY proveď test závoje! Jak na to, je popsáno v každé učebnici černobílé fotografie.
Filtry se s léty opotřebovávají. Nové se dají sehnat např. u hostitele za málo peněz.
Kniha od Merze, kterou zmínil Franz, je super, možná ji najdeš dokonce v městské knihovně.
@Franz: EOS s růžovými prsty je bohyně úsvitu, sestra Selény a Hélia, ty kulturní nevzdělanci!
nothing for ungood,
Frank
Saishi
Ještě jednou děkuji za rychlé odpovědi.
Našel jsem je tady na eBayi. Fungují i ty
z eBaye
?
Tandemfahren
Ahoj ještě jednou,
ano, mělo by to fungovat.
Oranžový filtr však světlo zesvětluje, alespoň při stejném výkonu. Jestli je použitá žárovka tou správnou volbou, to už musíš posoudit sám. Jak dlouho asi ještě vydrží?
Jak jsem říkal, doporučuji spíše Kaiser/Rowi atd. a nové sklo.
Test se závojem, který popsal Wolfgang, je ta jednodušší varianta.
Určitě to udělej takhle: provedou expozici kousku fotografického papíru tak, aby po vyvolání byla vidět jen tak tak denzita.
Vezmi ještě jeden kousek a proveď na něm expozici stejně, ale uprostřed zakryj část světlotěsnou lepenkou.
Teď list rozstřihni na dvě poloviny, jednu polovinu ulož do papírového trezoru (nebo jinak chraň před světlem) a druhou polovinu vystav na cca 4 minuty duálnímu světlu – všude tam, kam by se papír při běžném zpracování mohl dostat.
Obě poloviny vyvolávejte společně.
Hodnoty šedi musí být na obou polovinách stejné: zakrytá oblast musí být bílá jako papír a okrajové oblasti stejně šedé.
Dobré světlo
Frank
cfb_de
@Franz:die, EOS s růžovými prsty je bohyně úsvitu, sestra Selény a Hélia, ty kulturní analfabete!
Ahoj Franku,
to vím moc dobře. Proto jsem se také neptal „kdo je EOS?“, ale „co je EOS?“.
Problémy se čtením? Potřebuješ nové brýle? :blink:
SCNR,
Franz
Tandemfahren
Ahoj Franti (Matthias se právě ztratil ve svém vlastním vlákně?),
hihi, když se snažím být chytrý, vždycky se to obrátí proti mně... ten, ta, to, tomu EOS...
brblbrblaleje to přece pravda brbl
:-) Pozdravy
Frank
Saishi
Tu žárovku jsem teď sehnal levně na eBayi.
Pak dám vědět, jestli to vyšlo.
Tak a teď mi prosím ještě vysvětlete to s tou EOS :blink:
Tandemfahren
Ach, Matthiasi,
vždyť je to tak jednoduché:
Eos, sestra Selény atd.
EOS, elektrooptický systém, který společnost Canon zavedla na počátku 80. let jako vlastní standard bajonetu, plně elektronický systém automatického zaostřování.
Umožňuje efektivní pořizování vynikajících fotografií, ať si o tom nevěřící říkají, co chtějí (viz cfb, ten).
EOS, fakt drsnej foťák, super fotky, mega drsný, fakt super!
Všechno v pohodě v Kambodži?
I přes to všechno hodně světla
Frank
Saishi
Dneska jsem bohužel nestihl vyvolat fotky.
Ta stará červená lampa, kterou jsme ještě měli doma, bohužel testem neprošla.
Teď jsem namíchal ustalovač a vývojku. Mám tedy otázku.
Jak dlouho vydrží chemikálie v původních lahvích a jak dlouho ty namíchané s vodou?
S pozdravem, Matthias
bernhardmangelsgmxde
Záleží to do značné míry také na tom, jaké konkrétní chemikálie sis objednal.
S pozdravem
Bernhard
Dnes jsem bohužel zmeškal svou lampu.
Stará červená lampa, kterou jsme ještě měli doma, bohužel testem neprošla.
Nyní jsem připravil ustalovač a vývojku. Mám teď otázku.
Jak dlouho vydrží chemikálie v originální lahvi a jak dlouho ty smíchané s vodou?
S pozdravem Matthias
Saishi
Ahoj, tak jsem si objednal
Tetenal Eukobrom liquid 1 litr a Tetenal Superfix Plus 1 litr.
S pozdravem, Matthias
cfb_de
Ahoj, tak jsem si objednal
Tetenal Eukobrom liquid 1 litr a Tetenal Superfix Plus 1 litr.
S pozdravem, Matthias
Eukobrom vydrží skoro věčně, i roztok se dá použít i po zhnědnutí. Jednou jsem si musel připravit 12 litrů a ty jsem pak bez problémů spotřeboval za skoro dva roky. Jo a ještě: vývojka zásadně zakrývám Protectanem (nebo plynem do zapalovačů).
Kritičtější je Superfix. Pokud se v koncentrátu objeví bělavě žluté sraženiny nebo roztok začne zapáchat: vyhoďte ho. Koncentrát by však měl být trvanlivý alespoň jeden rok.
S pozdravem,
Franz
bernhardmangelsgmxde
Kritičtější je Superfix. Pokud se v koncentrátu objeví bělavé až nažloutlé sraženiny nebo pokud roztok začne zapáchat, je třeba ho vyhodit. Koncentrát by však měl mít trvanlivost alespoň jeden rok.
Superfix bez zápachu mi připadal jako poměrně nenáročný. Koupil jsem si jednou láhev, pak jsem mezitím přešel na Calbe A300 (protože jsem u nějakého prodejce četl, že je vhodnější pro barytový papír)... myslím, že jsem ho o 3 roky později používal bez problémů. Ani roztok mi nikdy nezkysl (i když jsem tam někdy měl delší přestávky). Nevím, zda je to obecně vlastnost bezzápachových / neutrálních fixačních roztoků, ale dokážu si to dobře představit, Amaloco uvádí pro svůj X88 také velmi dobrou trvanlivost.
S pozdravem
Bernhard
Saishi
Dobře, díky za informace.
Tak jsem se pustil do vyvolání té fotky.
Fotku jsem pořídil v naprosté tmě, protože zatím nemám vlastní Duka lampu.
Snímek je naskenovaný a ve skutečnosti je světlejší a jasnější. Ve skutečnosti tedy vypadá lépe.
Prosím o váš názor.
Jsem fotograf
cfb_de
Ahoj Matthiasi,
vypadá to už docela dobře. Je tam černá i bílá, takže jsi už zjistil správný expoziční čas a gradaci. To, že obraz celkově nemá příliš vysokou ostrost, může být způsobeno skenováním.
Je ale zřejmé, že dokážeš film exponovat a vyvolat tak, aby vznikly kopírovatelná negativa. A ty pak dokážeš přenést i na papír. Jen tak dál!
S pozdravem,
Franz
Saishi
Díky moc za tvůj příspěvek.
Obrázek je ostrý, ale je to opravdu kvůli skenování. Hlava je zaostřená a pozadí je rozmazané.
Ještě jedna malá otázka na okraj.
Co myslíš tím „gradace“?
Edit: Sakra! Právě jsem si zkazil papír, teď má černý okraj. Nechal jsem krabičku otevřenou.
GRUML!