Saishi
Witam wszystkich na forum.
Od września zajmuję się fotografią analogową w ramach zajęć szkolnych.
Udało mi się też niedawno kupić niedrogi powiększalnik.
Mam więc pytanie, jakie chemikalia najlepiej nadają się do poniższego papieru.
Ilford MG 1M 10x15/100
Jako film używam AGFA APX 100. Wywoływałbym go za pomocą TENTENAL Neofin Blau. Czy mogę wtedy użyć tego samego utrwalacza, co do papieru?
Moja powiększalnica to Kaiser VCP 3502.
Mój aparat to Canon EOS 10
Pozdrawiam, Matthias
cfb_de
Moje pytanie brzmi: jakie chemikalia najlepiej nadają się do tego papieru?
Ilford MG 1M 10x15/100
Cześć Matthias,
każdy standardowy wywoływacz, np. Eukobrom (płynny) lub N113/Adotol (proszek), albo wywoływacze o ciepłej tonacji, np. Adotol liquid WA (płynny), w tym specjalne roztwory, takie jak wywoływacze nadające niebieski odcień. Nie wiem, czy papier jest lith-capable, bo go nie wypróbowałem. W Twoim przypadku jednak nie ma (jeszcze) potrzeby wykonywania lith printu.
Jako film używam AGFA APX 100. Wywoływałbym go za pomocą TENTENAL Neofin Blau. Czy mogę wtedy użyć tego samego utrwalacza, co do papieru?
Możesz użyć tego samego utrwalacza, co do papieru.
Ale: nie tej samej mieszanki! Tzn. przygotuj jedną butelkę dla filmów i drugą dla papieru.
Moja powiększalnica to Kaiser VCP 3502.
Oba urządzenia powinny dać wystarczająco dobre wyniki :P To, co aparat zbyt dobrze wyostrza, możesz zepsuć na powiększalniku. W przypadku powiększalnika do małych formatów ważniejszy jest obiektyw, powyżej formatu 13x18 widać, że obiektywy trójelementowe (Rogonar, Componar, Belar) nie są zbyt dobre. Możesz to jednak zrekompensować po stronie fotografowania, używając znanego z równie słabej jakości szerokokątnego obiektywu EOS :blink:
Masz porządną instrukcję? Jeśli nie: Około
bernhardmangelsgmxde
Widzę, że Franz mnie wyprzedził... więc powtórzę część:
Do MG nadaje się właściwie każdy standardowy wywoływacz papierowy. Poleciłbym N113/Adotol Konstant albo Moersch Eco 4812, oba są dość trwałe.
O Neofin Blau nic nie mogę powiedzieć, ale na pewno się sprawdzi. Mam bardzo dobre doświadczenia z AM74 i Calbe A49 / ATOMAL 49. Podobno szczególnie dobrze współgra z RODINALem, jeszcze tego nie próbowałem, ale zakładam, że byłoby to dla mnie zbyt drogie.
Ten sam utrwalacz jest OK, ale nie ta sama roztwór. Należy więc przygotować dwa roztwory robocze z tego samego koncentratu.
Witam wszystkich na forum.
Od września zajmuję się fotografią analogową w ramach zajęć szkolnych.
Udało mi się też niedrogo zdobyć powiększalnik.
Moje pytanie brzmi: jakie chemikalia najlepiej nadają się do poniższego papieru?
Ilford MG 1M 10x15/100
Jako film używam AGFA APX 100. Wywoływałbym go za pomocą TENTENAL Neofin Blau. Czy mogę wtedy używać tego samego utrwalacza, co do papieru?
Mojej powiększalnika to Kaiser VCP 3502.
Pozdrawiam, Matthias
Saishi
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Od razu zamówiłem trochę.
Jeszcze jedno pytanie:
Czy do tej lampy można użyć zwykłej czerwonej żarówki?
Wolfgg
Cześć, Matthias.
Zazwyczaj to się nie udaje. Zależy to od tego, czy powłoka żarówki wystarczająco tłumi kolory, na które reaguje papier, czyli zielony i niebieski. Jeśli masz już taką żarówkę, możesz to sam sprawdzić. Wystarczy w ciemności (czyli przy wyłączonej żarówce) wyjąć z pudełka mały kawałek papieru fotograficznego i położyć go na płycie podstawowej powiększalnika, położyć na nim monetę, włączyć żarówkę i odczekać 3 minuty, a następnie wyłączyć żarówkę i normalnie wywołać/utrwalić papier. Teraz moneta nie powinna być widoczna na papierze. Nie zaszkodzi przeprowadzić ten test również w przypadku „oficjalnych” lamp Dukaleuchten, ponieważ dopuszczalny czas naświetlania zależy od rodzaju ustawienia, odbicia światła itp.
Pozdrawiam, Wolfgang
Tandemfahren
Cześć Matthias,
NIE! To znaczy, oczywiście możesz, ale wtedy twój papier będzie zepsuty, hihi...
Dla uczniowskiego budżetu najlepiej chyba poszukać na eBayu takich starych żarówek Kaiser-Duka (taniejsze w opakowaniach po tuzinie) – tych plastikowych z żarówką chłodziarkową 15 W i pomarańczowym filtrem. Niektóre rodzaje papieru wymagają filtrów czerwonych, ale zazwyczaj jest to zaznaczone na opakowaniu.
Szczególnie w przypadku używanych lamp ZAWSZE należy przeprowadzić test zasłony! Jak to zrobić, można przeczytać w każdym podręczniku do czarno-białej fotografii.
Filtry z czasem się zużywają. Nowe można kupić np. u gospodarza za niewielkie pieniądze.
Książka Merza, o której wspomniał Franz, jest świetna, może nawet jest w bibliotece miejskiej.
@Franz: EOS o różowych palcach jest boginią świtu, siostrą Selene i Heliosa, ty kulturalny ignorant!
nic złego,
Frank
Saishi
Jeszcze raz dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Znalazłem to na eBayu. Czy na
eBayu
też to działa?
Tandemfahren
Cześć jeszcze raz,
tak, powinno zadziałać.
Filtr pomarańczowy sprawia jednak, że obraz jest jaśniejszy, przynajmniej przy tej samej mocy. To już musisz sam zdecydować, czy używana żarówka to dobry wybór. Jak myślisz, ile jeszcze wytrzyma?
Jak już mówiłem, radziłbym raczej Kaiser/Rowi itp. i nowe szyby.
Test z zasłoną opisany przez Wolfganga to prosta wersja.
Najpewniej zrobisz to tak: przeprowadź naświetlanie kawałka papieru fotograficznego tak, żeby po wywołaniu było widać ledwie widoczną gęstość.
Weź kolejny kawałek i przeprowadź naświetlanie w ten sam sposób, ale w środku zakryj obszar nieprzepuszczającym światła kartonem.
Teraz przetnij arkusz na dwie połowy, jedną połowę przechowaj w sejfie na papier (lub w inny sposób chroniącym przed światłem), a drugą połowę wystaw na działanie światła Dukalight na około 4 minuty – wszędzie tam, gdzie papier mógłby się znaleźć podczas normalnej obróbki.
Wywołaj obie połówki razem.
Wartości szarości muszą być takie same na obu połówkach: zakryty obszar powinien być biały jak papier, a obszary brzegowe powinny mieć ten sam odcień szarości.
Dobrego światła
Frank
cfb_de
@Franz:die, EOS o różowych palcach to bogini świtu, siostra Selene i Heliosa, ty kompletny ignorancie!
Cześć Frank,
doskonale o tym wiem. Dlatego też nie zapytałem „kim jest EOS?”, tylko „czym jest EOS?”.
Trudności z czytaniem? Potrzebujesz nowych okularów? :blink:
SCNR,
Franz
Tandemfahren
Cześć Franz (czyżby Matthias właśnie zagubił się we własnym wątku?),
hihi, kiedy próbuję się popisywać, to wciąż wychodzi mi to na odwrót... ten, ta, to, temu EOS...
burczburczależtożeprawda
:-) Pozdrawiam
Frank
Saishi
Kupiłem tę żarówkę na eBayu w dobrej cenie.
Dam znać, czy się udało.
No to teraz proszę, wyjaśnijcie mi jeszcze tę sprawę z EOS :blink:
Tandemfahren
Ach, Matthias,
to przecież takie proste:
Eos, siostra Selene itp.
EOS, czyli system elektrooptyczny, wprowadzony na początku lat 80. przez firmę Canon jako własny standard mocowania obiektywów, w pełni elektroniczny system AF.
Umożliwia racjonalne robienie doskonałych zdjęć, cokolwiek by na to nie mieli do powiedzenia niedowiarkowie (patrz cfb, ten).
EOS, totalnie odjazdowy aparat, zajebiste fotki, mega odjazdowy, super!
Wszystko w porządku w Kambodży?
Mimo wszystko dobre światło
Frank
Saishi
Niestety, dzisiaj nie udało mi się zrobić zdjęć.
Stara czerwona lampa, którą jeszcze mieliśmy w domu, niestety nie przeszła testu.
Przygotowałem już utrwalacz i wywoływacz. Mam więc pytanie.
Jak długo zachowują trwałość chemikalia w oryginalnych butelkach i jak długo po zmieszaniu z wodą?
Pozdrawiam, Matthias
bernhardmangelsgmxde
To w dużej mierze zależy od tego, jakie konkretnie chemikalia zamówiłeś.
Pozdrawiam
Bernhard
Niestety, dzisiaj nie zdążyłem z lampą.
Stara czerwona lampa, którą jeszcze mieliśmy w domu, niestety nie przeszła testu.
Przygotowałem teraz utrwalacz i wywoływacz. Mam teraz pytanie.
Jak długo chemikalia zachowują trwałość w oryginalnej butelce i jak długo po zmieszaniu z wodą?
Pozdrawiam, Matthias
Saishi
Cześć, zamówiłem
Tetenal Eukobrom liquid 1 litr i Tetenal Superfix Plus 1 litr.
Pozdrawiam, Matthias
cfb_de
Cześć, zamówiłem
Tetenal Eukobrom liquid 1 litr i Tetenal Superfix Plus 1 litr.
Pozdrawiam, Matthias
Eukobrom zachowuje trwałość niemal wieczną, a nawet roztwór, który przybrał brązowy kolor, nadal nadaje się do użytku. Kiedyś musiałem przygotować 12 litrów i zużyłem je bez problemów przez prawie dwa lata. Aha: wywoływacz zasadniczo przykrywam Protectanem (lub gazem do zapalniczek).
Bardziej krytyczny jest Superfix. Jeśli w koncentracie pojawią się biało-żółte osady lub roztwór zacznie brzydko pachnieć: wyrzuć go. Koncentrat powinien jednak zachować trwałość przez co najmniej rok.
Pozdrawiam,
Franz
bernhardmangelsgmxde
Bardziej wymagający jest Superfix. Jeśli w koncentracie pojawią się biało-żółte osady lub roztwór zacznie nieprzyjemnie pachnieć: należy go wyrzucić. Koncentrat powinien jednak zachować trwałość przez co najmniej rok.
Z mojego doświadczenia wynika, że Superfix bezzapachowy jest dość mało wymagający. Kupiłem kiedyś butelkę, potem na jakiś czas przerzuciłem się na Calbe A300 (bo u jakiegoś sprzedawcy przeczytałem, że lepiej nadaje się do papieru barytowego)... chyba 3 lata później nadal go używałem bez problemów. Również roztwór nigdy mi się nie zepsuł (chociaż czasami robiłem dłuższe przerwy). Nie wiem, czy jest to ogólna cecha bezwonnych / neutralnych utrwalaczy, ale mogę to sobie dobrze wyobrazić, Amaloco podaje również bardzo dobrą trwałość dla swojego X88.
Pozdrawiam
Bernhard
Saishi
W porządku, dzięki za informacje.
Więc postanowiłem spróbować wywołać zdjęcie.
Zrobiłem je w całkowitej ciemności, bo nie mam jeszcze własnej lampy Duka.
Zdjęcie jest zeskanowane i w rzeczywistości jest jaśniejsze i bardziej wyraziste. Czyli na żywo wygląda lepiej.
Proszę o waszą opinię.
Jestem fotografem
cfb_de
Cześć Matthias,
Wygląda to już całkiem nieźle. Jest czerń, jest też biel, więc udało ci się już ustalić odpowiedni czas naświetlania i gradację. To, że zdjęcie nie jest ogólnie wystarczająco ostre, może wynikać ze skanowania.
Ale najwyraźniej potrafisz naświetlać i wywoływać film tak, aby uzyskać negatywy nadające się do powielania. I przenosisz je również na papier. Tak trzymaj!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Saishi
Dziękuję za Twój wkład.
Zdjęcie jest ostre, ale to naprawdę wina skanowania. Głowa jest ostra, a tło rozmyte.
Jeszcze jedno małe pytanie na marginesie.
Co rozumiesz przez gradację?
Edit: Cholera! Właśnie zepsułem papier, ma teraz czarną krawędź. Zostawiłem pudełko otwarte.
GRUML!