MirkoBoeddecker Wiadomość o upadłości Jobo AG rozeszła się już wszędzie. Trochę mnie jednak dziwi fakt, że wszyscy autorzy komentarzy już teraz ubolewają nad ostatecznym upadkiem Jobo. Z technicznego punktu widzenia upadłość oznacza jedynie niewypłacalność. Powodów do ogłoszenia upadłości jest wiele. Jednym z możliwych powodów jest to, aby pracownicy otrzymali zasiłek upadłościowy z kasy wyrównawczej, innym jest utrzymanie ograniczenia odpowiedzialności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. O Jobo wiemy na razie tylko tyle, że firma jest niewypłacalna. Nic więcej. Już w pierwszym opublikowanym artykule na ten temat (chyba w Photoscala) napisano również, że właściciele starają się o nowy start. Proponowałbym więc, abyśmy wszyscy najpierw poczekali, co się wydarzy, zanim zrezygnujemy z Jobo. Kontynuacja produkcji produktów analogowych na nieco mniejszą skalę byłaby moim zdaniem sensownym posunięciem biznesowym z satysfakcjonującymi perspektywami. FOTOIMPEX jest w dużej mierze gotowy do dostaw i obecnie dbamy o utrzymanie tego stanu do momentu ewentualnego nowego startu. Pozdrawiam, Mirko
MirkoBoeddecker Jobo: kontynuujemy. W zeszłym tygodniu otrzymaliśmy 3 palety z towarem magazynowym Jobo. Dzięki temu jesteśmy w stanie zrealizować dostawy większości standardowych produktów. Powstała już nowa firma Jobo. Właściciel sprawdza obecnie, które produkty pozostawi w ofercie w przyszłości. Niestety asortyment nie będzie już tak obszerny, ale dotyczy to raczej akcesoriów do procesorów. Pozdrawiam, Mirko
cfb_de Zobaczymy. Mirko nie jest w tej dyskusji całkowicie pozbawiony własnych interesów. Pozdrawiam serdecznie, Franz
MirkoBoeddecker Franz, jeśli przez „własny interes” rozumiesz, że FOTOIMPEX chciałby pozostać kanałem dystrybucji produktów Jobo również w przyszłości, to masz rację. Ale z pewnością nikt z osób śledzących tę dyskusję nie myślał inaczej. Nie mam udziału w nowej firmie Jobo. Zależy mi teraz na zapewnieniu dostaw, przekazywaniu informacji popartych faktami oraz jak najspokojniejszym przeprowadzeniu programu przez najbliższe tygodnie, aż do momentu, gdy dostępne będą nowe produkty. Pozdrawiam, Mirko
cfb_de Jeśli przez „własny interes” rozumiesz, że FOTOIMPEX chciałby pozostać kanałem sprzedaży produktów Jobo również w przyszłości, to masz rację.Cześć Mirko, dokładnie tak to rozumiałem. Pozdrawiam, Franz
MirkoBoeddecker Firma Jobo przesłała nam nowy cennik. Wszystkie wymienione tu produkty będą nadal dostępne. Staramy się jeszcze o dodanie kilku dodatkowych produktów. Ceny w tabeli są cenami netto, bez podatku VAT! Pozdrawiam, Mirko