Je nutné u filmu Fuji FP 100 pro okamžité vyvolání negativ vyčistit v roztoku sulfidu sodného? Na obalu není uvedeno nic o dalším zpracování negativů a v technickém listu je popsáno pouze to, jak negativ správně zlikvidovat.
Ahoj Steffene,
s negativním filmem Fuji FP 100c mám docela dobré zkušenosti:
- Nejprve nechám snímek vyvolávat asi 4 minuty. Po 4 minutách se chemie sama „vypne“ a přestane dále vyvolávat. Podle mých zkušeností pro pozitiv nehraje roli, zda necháš vyvolávat déle než doporučené 2 minuty.
- Poté zbavím negativ zbytků vývojky tak, že ho držím naplocho mezi oběma rukama pod proudem vody v umyvadle (při teplotě asi 20 °C) a s mírným tlakem vývojku setřu. Vlastně se při tom nedá moc pokazit, pokud negativ nezlomíš.
- K odstranění černé ochranné vrstvy na zadní straně používám čisticí prostředek „Domestos Grot Buster“ (k dostání v každé drogerii). Ten údajně jako jediný obsahuje správné bělidlo, které je zde zapotřebí. Zadní stranu natřu štětcem gelovitým Domestosem a pečlivě dbám na to,
aby se nic nedostalo na přední stranu, kde by to okamžitě rozpustilo vrstvu filmu.
- Trochu opláchnu vodou a hotovo.
- Volitelně lze negativ poté ošetřit běžným černobílým ustalovačem, já k tomu používam Adox Adofix z Hausherrenshopu. Kromě toho lze negativy ještě namočit do Aqua Dest+smáčedla, aby se zajistilo správné vysušení. Obojí je pro mě ale většinou příliš pracné, výsledky jsou i tak v pořádku. Jak budou negativy vypadat za pár měsíců, samozřejmě nemohu říct.
Další tipy:
Na pořadí odstranění vývojky a setření laku ze zadní stěny nezáleží. Mezitím se osvědčilo nejprve vybělit zadní stěnu, a to se vším ostatním na negativu, tak se dá dobře držet a okraje jsou chráněny bílými pruhy. Méně bělidla je lepší, pak to tolik neteče.
Úspěšně jsem extrahoval negativy z několik dní starých exemplářů, vše bez problémů.
Mezitím prostě sbírám kompletní protějšky k pozitivům bez jakékoli úpravy a pak každých pár dní vyrobím negativy najednou.
S pozdravem
zoomie
PS: Klidně se ptej na další otázky k tomuto procesu, pokud je ještě něco nejasné ;-)
PSII: Během procesu bys měl nosit latexové rukavice, bělidlo a vývojka nejsou zrovna šetrné k pokožce!