Dobrý den,
zjistil jsem, že můj Gossen Profisix (právě byl v servisu na kontrolu) vždy ukazuje o přibližně 2/3 clony více (měření na objektu) než moje fotoaparáty Nikon (FM2, FE, F90). Souvisí to s tím, že se liší měřicí pole, respektive úhel měření? Tento rozdíl lze zjistit i na rovnoměrně osvětlené šedé kartě. Těším se na vaše zkušenosti. Děkuji
s pozdravem
Andreas
Když jsem dal svůj Profisix do opravy, vrátil se s měřicím protokolem, podle kterého odchylka od požadované expozice při expozicích nad 1 (při 15 DIN) byla vždy pod 1/10 clony. Při expozicích pod 1 byla právě + 1/10 clony. Srovnání s novým Digisixem a interními expozicemi fotoaparátů Nikon F100 a Rolleiflex 6003 ukázalo 100% shodu. Kdysi jsem někde četl, že Gossen kalibruje na 12% (nebo něco podobného) a Nikon na běžnou 18% šedou. Na základě mého vlastního srovnání to považuji za nesmysl.
K porovnání tvých expozic ostatně nepotřebuješ šedou kartu. Stačí použít velkou jednobarevnou a rovnoměrně osvětlenou plochu. Pak se také nemusíš obávat odchylek v měřicích kruzích.
S pozdravem,
Siegfried