Witam wszystkich,
na początek krótka historia:
Mój ojciec zmarł dwa i pół miesiąca temu. Był zapalonym fotografem. Ja sam niestety nie odziedziczyłem zbyt wiele z zainteresowań mojego ojca, dlatego mam nadzieję, że uda mi się uzyskać tutaj kilka fachowych opinii?

Ponieważ niestety oboje moi rodzice już nie żyją, kilka tygodni temu musieliśmy zlikwidować gospodarstwo domowe. Na strychu natrafiliśmy na kartony ze starymi magazynami z diapozytywami. Na niektórych slajdach znajdują się bardzo stare wspólne zdjęcia moich rodziców. Dlatego kartony są teraz u mnie, ponieważ chciałbym te slajdy zdigitalizować. Co prawda dzięki poszukiwaniom w Internecie dowiedziałem się, że istnieją firmy, które zajmują się digitalizacją diapozytywów, jednak niechętnie powierzyłbym te bardzo cenne dla mnie wspomnienia moich rodziców osobom trzecim. Dlatego zastanawiam się teraz nad zakupem skanera do diapozytywów. Zakup ten nie powinien przekraczać mojego budżetu, ale jestem też gotów wydać trochę pieniędzy na dobrą jakość. Oczywiście, szukałem już w Google, ale nie byłem do końca zadowolony z wyników.
Dlatego trafiłem na to forum poświęcone fotografii analogowej: czy możecie polecić mi urządzenia, których zakup się opłaca, albo znacie dobre (obiektywne) strony z informacjami, na których mógłbym poszukać więcej informacji?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Matthias
?
?