frau_ett
Ahoj členové fóra,
právě se začínám věnovat lith-printu a byl bych rád, kdyby mi někdo se zkušenostmi s kombinací Easylith + Wephota DD napsal pár rad.
Trochu jsem to vyzkoušel a rád bych se například dozvěděl, jak lépe vyniknout detaily na snímku.
Je lepší hrát si s clonou nebo s expozičním časem?
S pozdravem,
Frau_ett
Urnes
Ahoj členové fóra,
právě se začínám zabývat lith-printem a byl bych rád, kdyby mi někdo se zkušenostmi s kombinací Easylith + Wephota DD napsal pár rad.
Trochu jsem to vyzkoušel a rád bych například věděl, jak lépe vyniknout detaily na snímku.
S pozdravem,
Frau_ett
Ahoj,
myslím, že bys měla svou otázku trochu upřesnit. S DD jsem ještě nepracoval. S Easylithem ano. Obvykle nezáleží na tom, jestli otevřeš clonu nebo prodloužíš expoziční čas. Pro barevnost je rozhodující poměr ředění a expozičního času. Pokud ti obrázek stmívá ve stínech, musíš ho vyndat dříve a okamžitě zastavit. Můžeš také zastavit expozici částečně, pokud chceš mít některé oblasti sytější.
S pozdravem Sven.
frau_ett
Ahoj členové fóra,
právě se začínám zabývat lith-printem a byl bych rád, kdyby mi někdo se zkušenostmi s kombinací Easylith + Wephota DD napsal pár rad.
Trochu jsem to vyzkoušel a rád bych se například dozvěděl, jak lépe vyniknout detaily na snímku.
S pozdravem,
Frau_ett
Ahoj,
myslím, že bys měl svou otázku trochu upřesnit. S DD jsem ještě nepracoval. S Easylithem ano. Obvykle nezáleží na tom, jestli otevřeš clonu nebo prodloužíš expoziční čas. Pro barevnost je rozhodující poměr ředění a expozičního času. Pokud ti obrázek stmívá stíny, musíš ho vyndat dříve a okamžitě zastavit. Můžeš také zastavit expozici částečně, pokud chceš mít některé oblasti tmavší.
Pozdravuje Sven.
Díky, Svene, za rychlou odpověď. Máš pravdu, nebyl jsem dost přesný. Vlastně mi jde o to, abych trochu lépe pochopil, co přesně se při lith-printu děje a jak to můžu sám ovlivnit.
Při černobílém vyvolávání hraje i jeden expoziční čas velkou roli v tom, jak bude snímek nakonec vypadat.
Při lith-printu zatím nemám cit. Včera jsem udělal pár testů. Jeden s plně otevřenou clonou na 7 sekund a pak o dvě clony dolů a znovu 7 sekund. První snímek měl výrazné nedostatky. Druhý byl naopak pro mě příliš bledý. Chtěl bych více detailů a více barev. Proto jsem udělal ještě jeden pokus. Třetí stupeň clony, ale ne 7 sekund jako u mé krásné černobílé fotografie, ale 25 a 35 sekund. Výsledkem bylo, že vše bylo velmi bledé. Pro můj vkus to však šlo správným směrem, protože byly vidět detaily a podstatně více barev.
Mám prostě zdvojnásobit nebo ztrojnásobit expoziční čas? Jak jsem již řekl, ještě nemám ten správný cit pro expoziční čas.
S pozdravem...
Urnes
Takže si jsi jistý, že tvůj papír je lith-capable. K lith-printu je potřeba vysoký obsah stříbra. Technické podrobnosti o vyvolávání popisuje pan Moersch na svých stránkách. Předpokládám, že sis to přečetl, vždyť easylith je přece také jeho výtvor.
Teď k praxi. Nejprve si z negativu uděláš normální zvětšeninu, zkušební proužek nebo cokoliv jiného. V každém případě jsi zjistil dobu vyvolávání pro normální černobílé vyvolání. Pokud chceš mít v lith printu hodně barvy, použij vysoké ředění a hodně světla. Zkus to třeba s poměrem 1+1+50. Připravil jsi vývojku a ohřál ji na teplotu 24 až 30 stupňů. Zjištěnou dobu vyvolávání nyní prodloužíš o 2 clony. Čas tedy čtyřnásobně prodloužíš. Čím delší je doba, tím méně nakonec záleží na jednotlivých sekundách. Já mám občas časy v řádu minut. Potom provedeš expozici bílým světlem a vložíš snímek do vývojky. Tak, teď tam stojíš a čekáš a protřepáváš a čekáš. U mého Polywarmtonu se pak asi po 8 minutách objeví první stopy obrazu (u jiných kombinací to může trvat i 20 minut), teď se pořád díváš na svůj snímek a zjišťuješ, že se černé tóny stále více a rychleji srážejí. Takže teď prakticky vyvoláváš podle oka. Když se ti výsledek líbí, vyndáš ho z vývojky a hned ho vložíš do přerušovací lázeňe a poté zafixuješ. Chce to trochu praxe. Fotografie jsou na světle o něco světlejší a ne tak syté jako v červeném světle. Může se také stát, že se barva u zcela suché fotografie ještě jednou změní. Polywarmton vypadá za mokra spíše žlutě až nazelenale, ale po zaschnutí má krásný růžový odstín.
Zdravím, Sven.
PS.: Zapomněl jsem. Pokud byl tvůj snímek příliš bledý, stačí ho nechat ve vývojce déle. V určitém okamžiku se vývoj zrychlí. Jak jsem již řekl, můžeš počkat i 25 minut. A vždy udržuj vývojku v teple! To je velmi důležité!
frau_ett
Ahoj Svene,
děkuji za tvé rady. Ano, stránku Moerscha samozřejmě znám a už jsem s ním byl i v kontaktu.
Včera jsem také prokázal velkou trpělivost a ty vybledlé snímky jsem vyvolával v vývojce téměř hodinu, promíchával je a čekal :-)
Kdy bude podle tebe easylith hotový? Ten můj má už zase oranžovo-červenou barvu a nevím, do jaké míry bude vůbec ještě fungovat?!?!
Ještě hezký den...
frau_ett
Aha, ještě mám jednu otázku. Co myslíš tím „o 2 clony nahoru = čtyřnásobek času“?
Znamená zvýšení clony o dvě clony čtyřnásobek času? Jak vidíš, v tom fotografickém žargonu se ještě moc nevyznám.
S pozdravem, Eva
Urnes
Ano, když clonu otevřeš o jeden stupeň, dostaneš dvojnásobné množství světla. Otevřeš-li ji o další stupeň, množství světla se opět zdvojnásobí. Při otevření o 2 clonové stupně se tedy světlo zčtyřnásobí, tj. alternativně stačí jednoduše zdvojnásobit čas dvakrát (např. naměřených 4 sekundy zdvojnásobíš na 8 a pak ještě jednou na 16 sekund).
Hodina je už velmi dlouhá doba. Musíš tedy vždy připravit čerstvý roztok pro vývojku. V misce se velmi rychle vyčerpá. Na více než jednu rozumnou dávku to nestačí. Správné množství tedy připravíš těsně před vyvoláním. Můžeš to udělat tak, že připravíš čerstvé jen polovinu množství a zbytek doplníš starým „hnědým“ roztokem. Pak to půjde i rychleji. A potřebuješ teplo. Rozhodně bys měl mít 24 °C a neklesat pod tuto teplotu, lépe 26 nebo 28. U mě teplota ve sklepě vždy rychle klesá, proto se bez vyhřívací desky neobejdu. Jinak byl Easylith relativně rychlý. S LP jsem u Polywarmtonu vždycky měl časy kolem 20–25 minut, u Easylithu to bylo jen 8–10 minut.
Zdravím, Sven.
michael-kielgmxnet
Ahoj Evo,
papír, který používáš, je odolný dokumentační papír, takže to není zrovna běžný materiál. Nejspíš to bude fungovat nejlépe s kombinací dlouhého expozičního času a řídké vývojky.
Sám jsem v litografii teprve začátečník, ale už se mi podařilo úspěšně zpracovat papír Orwo, konkrétně BBN111. Vývojku jsem připravil v poměru 1+50 a expoziční čas byl čtyřikrát delší než u běžné fotografie.
Vykreslení však trvalo asi 35 minut! Je docela možné, že papír, který používáš, vyžaduje podobně dlouhou dobu vyvolávání.
S pozdravem, Michael
P.S. Kdybys měl něco, co se dá ukázat, velmi by mě to zajímalo :rolleyes:
frau_ett
Ahoj Svene, ahoj Michaeli,
děkuji za vaše četné podněty. Je vidět, že lith-print je pro mě zatím ještě velká novinka. Ze začátku jsem vůbec nechápal, že se vývojka může tak rychle zkazit. A při vyvolávání černobílých snímků jsem na teplotu ani nemusel moc dávat pozor.
Mám jen velmi malou, improvizovanou „temnou komoru v koupelně“. :-) Takže žádná vyhřívací deska, ani stůl :-)
Ale i tak to všechno vyzkouším a v příštích dnech vám nahraji své výsledky.
Máte možná ještě nějakou radu ohledně papíru? Třeba něco pro „začátečníky“, kde by člověk hned na začátku zažil pocit úspěchu?
Slunečné pozdravy,
Eva
michael-kielgmxnet
Ahoj Evo,
Fomatone MG je velmi pěkný lith paper. Zpracovává se relativně snadno a v závislosti na způsobu zpracování a expozici poskytuje velmi pěkné barevné výsledky. Navíc je k dostání za relativně příznivou cenu.
S pozdravem,
Michael
Urnes
Ahoj Evo,
co se týče papíru, souhlasím s Michaelem. Bude to asi i další papír, který vyzkouším, až mi dojde Polywarmton. Na stránkách Tima Rudmana
http://www.timrudman.com/ se můžeš přihlásit do mailing listu, pak budeš dostávat vždy aktuální informace o litografickém materiálu.
Co se týče teploty, můžeš to zkusit s vodní lázní kolem misky na vyvolávání.
S pozdravem Sven
frau_ett
Ahoj Evo,
co se týče papíru, souhlasím s Michaelem. Bude to asi i další papír, který vyzkouším, až mi dojde Polywarmton. Na stránkách Tima Rudmana
http://www.timrudman.com/ se můžeš zapsat do mailing listu, pak budeš dostávat vždy aktuální informace o litografickém materiálu.
Co se týče teploty, můžeš to zkusit s vodní lázní kolem misky na vývojku.
Pozdravuje Sven
Ano, to je samozřejmě docela jednoduché řešení problému s teplotou. Jakmile budu mít čas, vyzkouším všechny rady a tipy.
Záleží v zásadě na tom, jestli čtyřnásobně prodloužím expoziční čas oproti černobílé zvětšenině (tedy nechám clonu stejnou jako při černobílé expozici), nebo jestli clonu zvýším o dva stupně, ale zachovám čas černobílé zvětšeniny?
Četla jsem alespoň, že dlouhý expoziční čas a vysoké ředění vedou k sytější barvě, zatímco krátký (ale intenzivní) expoziční čas a silná vývojka vedou k vysokému kontrastu a méně syté barvě.
Přeji vám oběma krásný víkend,
Eva
michael-kielgmxnet
Ahoj Evo,
teoreticky je jedno, jestli expozici nastavíš prodloužením času nebo otevřením clony – v obou případech se zvýší množství světla dopadajícího na papír. Tolik k teorii... v praxi k tomu přichází ještě Schwarzschildův efekt. Ten způsobuje nelineární chování při dlouhých expozičních časech, tzn., že ve skutečnosti musíš případně exponovat déle, abys skutečně dosáhla dvojnásobné nebo čtyřnásobné expozice. Proto je vhodné pořídit „referenční tisk“ s hodně uzavřenou clonou (např. 16) a poté pro lith print clonu otevřít o 2 stupně (tedy na clonu 8), a to při stejném expozičním čase.
TR
Rád bych se do toho vložil, zejména když čtu o tak dlouhých dobách vyvolávání.
Také rád používám Easylith.
Používám ho však v koncentrovanější formě: 1+15 a provádím expozici také na krásný Fomatone. Teplotu udržuji při cca 20 stupních Celsia, tedy jako při „normální“ zvětšenině, resp. si s tím nedělám žádné starosti. Sytost barev je vysoká a na jeden snímek potřebuji cca 3–5 minut. Provádím také 4x normální expozici. Roztok vydrží (kvůli vysoké koncentraci) odhadem asi 2–3 hodiny. Čekat 20 minut na první kresby, to by mi nevyhovovalo. Zkuste to s mojí „kombinací faktorů“. Musím ale říct, že u příslušných motivů mi nejde o to, aby tam byly viditelné ještě ty nejjemnější kresby. Lith používám spíš jen pro „drsné“ snímky nebo motivy. Mám kontrolu nad slabými místy tím, že když jde do tuhého, držím přímo nad vaničkou lampu s červeným světlem (Fomatone to nevadí – alespoň u mě). Abych v tlumeném červeném světle zkontroloval, zda je černá opravdu už černá, držím vedle ní pro přímé srovnání kousek černé fólie (kousek té, ve které je papír).
frau_ett
Dobré ráno,
je skvělé, že se zapojuje stále více lidí.
Jaký papír od Fomatone MG používáte? PE nebo barytový?
Má někdo z vás příkladovou fotku, na které je dobře vidět, jak barevný je Fomatone?
Doufám, že brzy budu moct vyzkoušet vaše rady, protože moje diplomová práce by měla mít vlastně přednost :-)
Přeji hezký víkend,
Eva
TR
Dobré ráno,
je skvělé, že se zapojuje stále více a více lidí.
Jaký papír od Fomatone MG používáte? PE nebo barytový?
Má někdo z vás příkladovou fotku, na které je dobře vidět, jak barevný je Fomatone?
Doufám, že brzy budu moct vyzkoušet vaše rady, protože moje diplomová práce by měla mít vlastně přednost :-)
Přeji hezký víkend,
Eva
Ahoj Evo,
Já zatím používám vlastně vždy variantu PE.
Tady jsou dva moje příklady – Easylith na Fomatone PE.
S pozdravem Thomas
Argh. Vkládání obrázků tady nejde. Takhle:
http://www.raatzional.de/kategorie-09.php
http://www.aphog.de/forum/download/file.php?id=4573
frau_ett
Ahoj Thomasi,
hned jsem se podíval na tvou stránku. Nejvíc se mi líbí ty fotky se židlemi... struktury mám stejně rád.
Výběr papíru mi přijde relativně obtížný, protože mi nic neříkají názvy jako „Variant“, „Classic“ atd. Brzy vyzkouším i Fomatone. Kde ten papír sháníš? Dosud jsem si ho vždy musela objednávat, protože v mém okolí toho v tomto ohledu moc není.
S pozdravem, Eva
frau_ett
Tak, teď splním Michaelovo přání a ukážu, co tak v té své temné komoře dělám. Tady jsou tedy dva výsledky. Mimochodem, jsou to vůbec moje první lith-printy.
První jsem pořídil při zcela otevřené cloně (7 s), druhé, o něco světlejší, při čtvrté cloně (7 s).
Oba s Wephota a Easylith 1+1+20.
S pozdravem...
MarcS
Ahoj Evo,
Wephota DD je opravdu zajímavý papír, bohužel se už téměř nedá sehnat, nebo jen v rozměru 14x21.
Udělal jsem s tímto papírem a Moersch Lith SE5 několik tisků. S EasyLithem jsem udělal
jen 2–3 tisky.
DD pro expozici použiji 3,5 clony světleji, první obraz se objeví asi po 4 minutách a
hotovo je to asi po 7–8 minutách (při poměru 25 ml + 25 ml na 1000 ml bez přísad)
20 stupňů, do vany se nalije 500 ml a po každých 6 kopiích se regeneruje 250 ml.
Mně se obzvláště líbí Adox MCC, hodí se také velmi dobře pro lith-print.
Papíry se dají sehnat tady u FOTOIMPEXu.
Pozdravy
Marc
V příloze 2 Wephota DD výtisky
michael-kielgmxnet
Ty ukázky vypadají opravdu velmi zajímavě, jsou mnohem barevnější než to, co se mi podařilo dostat z filmu Orwo BBN111.
@frau_ett: jak vzniká ta struktura papíru? Vypadá to skoro jako plátno a působí to velmi zajímavě.
@MarcS: Ta královna je prostě úžasná... předpokládám, že je to z papíru a ne z filmu?