Andreas1
Dobrý večer,
vyzkoušel jsem své první filmy s vývojkou Eco (Delta 400). Začal jsem s parametry uvedenými v technickém listu: 20 stupňů, 10,30 min, ISO 400. První vyhodnocení ukázalo: zóna I = 0,08 log hustoty a zóna VIII = 0,91 log hustoty. Zarážející je vysoký základní šum 0,4 log hustoty, zdá se mi to hodně? Při druhém pokusu jsem prodloužil dobu vyvolávání na 11,30 min při 20 stupních. Nyní jsem měl v zóně I = 0,13 log a v zóně VIII = 1,10 log. Zóna VIII mi byla stále příliš nízká a kontrast také. Proto jsem provedl ještě jeden pokus a tentokrát jsem zvýšil teplotu o jeden stupeň, tedy na 21 stupňů (používám termostatickou komoru). Film jsem exponoval na 500 ISO a opět vyvolal 11,30 minuty a dosáhl jsem následujících výsledků. Zóna I = 0,16, zóna VIII = 1,19. Hodnota gama je stále příliš nízká kvůli vysoké zóně I a II. Musel bych tedy nyní provést expozici filmu na 640 ISO a čas opět prodloužit. Nechápu však, že bych pak měl téměř vývoj N+1. Buď můj teploměr ukazuje příliš nízké hodnoty, nebo denzitometr nefunguje. Kromě toho mi připadá divné, že musím jít s citlivostí filmu tak vysoko, abych v zóně I dosáhl hustoty 0,10. Expozimetr mého fotoaparátu by měl být v pořádku, alespoň moje další dva fotoaparáty ukazují stejné hodnoty. Test jsem provedl s šedou kartou za zatažené oblohy. A co mi ještě připadá, je to, že zvětšeniny mají velmi výrazné zrno, na Delta 400 (24x30).
Budu rád za jakékoli rady a zkušenosti.
S pozdravem
Andreas