Beef
Cześć,
Do tej pory jako film 400 zawsze używałem ADOX CHM 400 (= Ilford HP5). Teraz, po wszystkich testach, muszę stwierdzić, że tego filmu już w ogóle nie ma... ani CHM 400, ani samego HP5! (pff...)
Za to pojawił się nowy, niedrogi film 400...LegacyPro 400. Ponieważ czas wywoływania jest taki sam jak w przypadku Neapan 400, chciałem zapytać, czy jest to kolejna bezpośrednia kopia Neapanu. Czyli praktycznie, czy mogę liczyć na dokładnie takie same właściwości (tony, ostrość, ziarno itp.)?
W takim razie chętnie wypróbuję ten film...
Pozdrawiam
Andi
zensusa
Cześć Andy,
Film Legacy 400 i Fuji Neopan 400 pro są, pomijając „nazwę”, identyczne. W opakowaniu Legacy znajduje się praktycznie film Fuji – wszystkie właściwości i parametry są więc takie same.
Nawiasem mówiąc, dotyczy to jednak tylko użytkowników filmów zwojowych Fuji, ponieważ film 400 w wersji zwojowej wkrótce przestanie być dostępny – produkcja zostanie wstrzymana. Użytkownicy aparatów KB nie muszą jednak, jak się wydaje, „martwić się” – ta wersja będzie nadal produkowana.
Pozdrawiam
Lothar
MirkoBoeddecker
Cześć Andi,
Jeśli chodzi o Neopan, Zensua powiedział już wszystko; chciałem tylko krótko wyjaśnić, że model HP5 jest oczywiście dostępny w naszej ofercie.
Zdecydowanie polecamy go jako alternatywę dla modelu CHM 400.
Pozdrawiam,
Mirko