Gast
sputnik
No jo. A co přesně z toho grafu mám vyvodit? Údaje na ose Y přece nemohou znázorňovat kontrast negativu. Nechápu to správně? Díky za srozumitelnou odpověď.
PS: Můj zájem je čistě teoretický. Srovnávací testy pomocí stupňovitých šedých vzorů mi přijdou jako naprostá hloupost. Čímž nechci v žádném případě hanit krásný MCC.
PPS: Když už jsme u těch otázek čistě ze zájmu: Mirko, pokud to čteš. Jak vlastně vzniklo označení MCC 110? Pokud jsem to správně pochopil, z 111 se stalo 110 kvůli čistě bílému podkladu. To ale vůbec nesedí s číselnými kódy Agfy pro fotografický papír, nebo ne?
Číslice 1 – označení tloušťky podkladu
Číslice 2 – zbarvení podkladu
Číslice 3 – označení povrchu
Jen mě to diví, protože se jinak vždy snažíte zacházet s věcmi co nejvíce retro :-)
S pozdravem,
Siegfried
Gast
Dobrý den,
graf znázorňuje rozsah kontrastu u různých druhů papíru.
To je ale vysvětleno i v textu.
S pozdravem
Wolfgang
sputnik
Ahoj Wolfgangu,
to mi je jasné. Jen bych rád věděl, k čemu se to všechno vztahuje, rozumíš? Kdyby byly hodnoty filtrů uvedeny v poměru k negativnímu kontrastu a bylo by možné vyčíst, že např. papír X musí být při negativním kontrastu 0,7 exponován s 100 magentou, zatímco papír Y již potřebuje 130 M a papír Z to možná už vůbec nezvládne (protože je již na dorazu filtrového kolečka), pak by to (pro mě) mělo vztah k praxi. Takhle ostatně ten diagram čtu i já. Jenomže s hodnotami 0 až 2,7, které jsou zde uvedeny, prostě nic nezačnu. A žádost, abys mi vysvětlil, o jakou jednotku se zde jedná, byla míněna vážně. Možná tomu dokonce porozumím. :-)
Pěkný večer,
Siegfried
MirkoBoeddecker
Ahoj Siegfriede,
nesnažíme se nutně vše řešit retro způsobem.
U rebrandingu Agfy však samozřejmě záleží na tom, aby koncoví spotřebitelé „své“ produkty poznali.
První číslice stále označuje barytový podklad (1).
Druhá číslice stále označuje bílý podklad (1) – a právě v tom je problém. Agfa přidělila číslici 1 u PE pro bílou a u barytu pro lehce zabarvenou. Kdyby tam použili jinou číslici, mohli bychom to změnit zpět na bílou.
Třetí číslice mi také připadala matoucí. Proč by u PE papírů měla být pro lesklý povrch jiná číslice než u barytu. Něco takového dnes již není aktuální a vede u zákazníků k problémům s porozuměním. Proto jsem pro budoucnost sjednotil lesklý baryt s lesklým PE.
Je však správné, aby se při dotazech v komunikaci odpovídalo: Změnili jsme kód, protože papíry nejsou zcela identické, jelikož se liší podklad. Chceme přece předejít nedorozuměním, i když zde nebylo postupováno zcela striktně podle kódovacího systému Agfy...
V budoucnu budeme opět postupovat podle tohoto postupu, přičemž však budeme dbát na to, aby kódy u PE a u barytu znamenaly totéž, aby uživatel nebyl zmaten.
Pokud tedy vyjde lehce zabarvená, lesklá verze MCC, bude se například jmenovat 120 nebo 130.
Tak se kódy nebudou tak často překrývat s Fomou (např. 111, 131). To pro mě bylo také důležité, protože jednotlivé papíry se částečně velmi liší, zejména u teplejších tónů.
S pozdravem,
Mirko