Ahoj Grommi,
zajistí tento postup s použitím mycího prostředku také co nejdelší trvanlivost barev? V tom je bohužel slabina procesu C41.
Wolfgang
Používám pouze dermatologicky testovaný Spüli :-D
€
Žerty stranou, Wolfgangu, jako hobby laborant samozřejmě nemohu dokázat, že tento postup nabízí maximální možnou trvanlivost. Můžeš dokázat opak? V každém případě mi nejsou známy žádné nevýhody, a to ani od dlouholetých uživatelů a profesionálů, kteří by to vlastně měli vědět.
€
Vůbec nechápu, jak by mohly nepatrné množství neznámých látek z jedné kapky mycího prostředku na čtvrt litru vody po odstranění největšího zbytku z negativu mít jakýkoli vliv na negativy. Ale jestli bych si namáčel ruce do vody s obsahem formalínu – no, to asi ne. Kromě toho je ale obsah formalínu dnes mnohem nižší než před 2 nebo 3 dekádami, a tím se asi dostáváme do říše spekulací o téměř homeopatických ředěních.
€
A blechy jsem – s dovolením – ještě nikdy kašlat neslyšel. Moje vlastní vyvolané negativy jsou každopádně o světelné roky lepší než ty částečně neuvěřitelně zašpiněné negativy, které tu mám pohozené od masových zpracovatelů z minulých desetiletí. Že však barevné negativy, bez ohledu na to, jak byly zpracovány, zdaleka nedosahují trvanlivosti svých černobílých bratří, by mělo být dostatečně prokázáno. Kdo chce potěšit budoucí generace svými barevnými snímky, musí asi vymyslet něco úplně jiného. Např. tisky s pigmentovými barvami, které dnes nabízí každý lepší obchodní dům s fotooddělením. Z hlediska archivační bezpečnosti je zde hybridní postup jasně nadřazený.