Omlouvám se za pozdní odpověď, měl jsem problémy s účtem, ale šéf to vyřešil, ještě jednou díky! :rolleyes:
Také jsem si kladl otázku, proč by se měl tekutý koncentrát ředit teplou vodou. Cituji z
technických údajů Agfa SW-Chemikalien – Papierverarbeitung z roku 2004:
Neutol, Neutol Liquid NE, Neutol Liquid WA
...
Pokyny k přípravě
Koncentrát vývojky se doplní vodou o teplotě cca 30 °C na požadovaný konečný objem a dobře se promíchá. Po ochlazení na pracovní teplotu je vývojka připravena k použití.
Poté jsem provedl malý pokus a připravil jsem dvě dávky, jednu s vodou o teplotě 20 °C a druhou s vodou o teplotě 30 °C. Bylo vidět, že v prvních minutách směs s „studenou“ vodou při pohledu do skleněné láhve ještě vykazovala pruhy, jako by se voda a vývojka ještě úplně nespojily. Příště jsem se podíval po 15 minutách a obě směsi byly stejně dobře promíchané, žádné pruhy už nebyly vidět.
Zjistil jsem také, že obě směsi krátce po promíchání trochu vychladly, možná šlo o chemickou reakci? Každopádně roztok o teplotě 20 °C měl hned po smíchání jen 18–19 °C (tak přesně to dokážu změřit svým jednoduchým teploměrem). Na pokojové teplotě to vlastně nemohlo být, ta byla dokonce nad 20 °C a odpařovací plocha v láhvi byla také malá.
Tyto dva body jsou zřejmě také důvodem, proč Agfa pro jistotu doporučuje přípravu s teplou vodou. V budoucnu ale budu také používat vodu o pokojové teplotě. Než se první papír dostane do vaničky, směs je už dávno hotová a teplota se vrátila k normálu.
S pozdravem
Matthias