Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, miałem problemy z kontem, ale szef to naprawił, jeszcze raz dziękuję! :rolleyes:
Zastanawiałem się też, dlaczego w przypadku płynnego koncentratu należy go rozcieńczać ciepłą wodą. Zacytuję fragment z
danych technicznych Agfa SW-Chemikalien – Papierverarbeitung z 2004 roku:
NEUTOL, Neutol Liquid NE, Neutol Liquid WA
...
Instrukcje przygotowania
Koncentrat wywoływacza należy rozcieńczyć wodą o temperaturze ok. 30 °C do pożądanej objętości końcowej i dobrze wymieszać. Wywoływacz jest gotowy do użycia po schłodzeniu do temperatury roboczej.
Następnie przeprowadziłem mały eksperyment i przygotowałem po jednej porcji przy temperaturze wody 20°C i 30°C. Widać było, że w pierwszych minutach mieszanka z „zimną” wodą, oglądana w szklanej butelce, nadal wykazywała smugi, tak jakby woda i wywoływacz nie wymieszały się jeszcze całkowicie. Następnym razem sprawdziłem po 15 minutach i wtedy obie mieszanki były już równie dobrze wymieszane, nie widać było już smug.
Zauważyłem też, że obie mieszanki nieco ostygły krótko po wymieszaniu, może to reakcja chemiczna? W każdym razie roztwór o temperaturze 20°C miał bezpośrednio po wymieszaniu tylko 18–19°C (na tyle dokładnie, na ile pozwala mi to zmierzyć mój prosty termometr). Nie mogło to wynikać z temperatury pokojowej, która wynosiła nawet ponad 20°C, a powierzchnia parowania w butelce była niewielka.
Te dwa czynniki wydają się być powodem, dla którego firma Agfa zaleca, dla bezpieczeństwa, przygotowywanie roztworu z ciepłą wodą. W przyszłości będę jednak używał po prostu wody o temperaturze pokojowej. Zanim pierwszy papier trafi do miski, mieszanka będzie już dawno gotowa, a temperatura wróci do normy.
Pozdrawiam
Matthias