Witam,
kupiłem starą prasę do pieczenia bez termostatu. W zestawie były też dwie folie do wykańczania na wysoki połysk. Ponieważ nie mam doświadczenia w korzystaniu z takiej prasy, chciałem zapytać, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak mam postępować. Czy papier należy umieścić stroną z powłoką do płyty, czy do tkaniny? Myślę, że do płyty. A jeśli chcę uzyskać odbitkę z połyskiem, muszę położyć folię z połyskiem na płycie, a następnie umieścić odbitkę stroną z powłoką do folii? Czy prasę należy wstępnie rozgrzać, czy też zaczyna się od zimnej?
Na razie dziękuję i przepraszam za banalne pytania, ale...
Pozdrawiam serdecznie
Andreas
Cześć Andreas!
Moim zdaniem ważne jest jeszcze to: jeśli chcesz uzyskać wysoki połysk, nie dociskaj zdjęć zbyt mocno; tylko na tyle, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza i zapewnić ścisłe przyleganie do folii.
Jeśli pojawiają się drobne plamki (małe, cętkowane nierówności na powierzchni z wysokim połyskiem), oznacza to, że albo zbyt mocno docisnąłeś, albo w emulsji pozostały resztki wapna. Często pomaga w tym kąpiel w wodzie destylowanej z dodatkiem odrobiny Mirasolu.
Nie pozwól, aby prasa zbytnio się nagrzała; często lepiej jest pracować w nieco niższej temperaturze, ale dłużej.
Ale BARDZO WAŻNE!!!: Bardzo dobrze wypłucz swoje zdjęcia!
Resztki utrwalacza lub innych substancji nieuchronnie osadzają się na ściereczce, powodując żółte plamy, a następnie przenoszą się na wszystkie kolejne prasowane zdjęcia.
To obniża trwałość zdjęć!
Serdeczne pozdrowienia: Stefan