...Dalo by se tedy říci, že RODINAL zachovává ostrost a kontrast, ale má jemné zrno než APH09. Vývoj chemikálií v letech 1918 až 1954 tedy nezůstal bez následků...
Ano, tak by se to asi dalo říct. Moje zkušenosti však vycházejí spíše z každodenního používání a ne z porovnávacích testů za „laboratorních podmínek“. Možná je tu někdo, kdo něco takového provedl.
Někde jsem kdysi četl, že RODINAL byl v průběhu let dále vyvíjen, pokud jde o potlačení zrna – jen už si nevzpomínám, kde to bylo.
Jak je to s dalším vývojem R09 (nyní APH09), to nevím. Zjistil jsem jen to, že jsem nezaznamenal žádné rozdíly mezi starým Orwo R09 (zakoupeným v 80. letech a používaným do cca roku 2007) a jeho „nástupcem“ APH09.
...V jakých případech se tedy uchyluješ k Diafine? Používám ATM49 pro citlivější filmy, protože se obávám, že s APH09 bude zrno příliš výrazné. Ale jak se dalo očekávat, ztrácí se tím ostrost okrajů. Zlepšuje se to opravdu znatelně s dvoukoupelovou vývojkou?
Diafine používám hlavně tehdy, když jsem líný – tedy když se mi nechce dbát na přesné teploty a přesné časy. Rád ho také používám, když už předem vím, že kontrastní poměry při samotném snímání by byly příliš vysoké i pro mé preference „tvrdších zvětšenin“.
U Diafine jsem zatím příliš nevěnoval pozornost ostrosti hran – ta však není tak výrazná jako u RODINALu/APH09.
S pozdravem
Oliver