Ahoj Gilberte,
i příliš volné navíjení filmu po expozici naznačuje nedostatečnou pružnost za přítlačnou deskou, která by měla společně s odvíjecí cívkou brzdit posun filmu.
Pro srovnání: u moderního fotoaparátu, jako je M645, musím na přítlačnou desku položit 320 g, aby se začala spouštět. Pokud se tedy přítlačná deska dotýká zadní části již při výrazně nižší hmotnosti, jsou pružiny opotřebované. Možná bys to mohl zkusit vyřešit pomocí kousku pěnové hmoty za přítlačnou deskou.
S pozdravem Wolfgang
Ahoj Wolfgangu
Ano, máš pravdu. Pomocí poštovní váhy jsem poměrně nepřesně změřil protitlak přítlačné desky. Při cca 180 g se v každém případě prohnula. Teď jsem všechny čtyři rohy podložil malými pěnovými polštářky. Bohužel je momentálně tak špatné počasí, že nemůžu provést expozici filmu 100 ASA s Nettarem, který stejně potřebuje clonu 8–11, aby slušně vyfotil. Jakmile provedu expozici filmu, ozvu se s výsledkem. Jsem zvědavý.
Moc děkuji.
S pozdravem Gilbert
Dobře. Jak jsem slíbil, zde je moje zkušenost poté, co jsem provedl expozici svého dalšího filmu. Pořídil jsem noční snímky s vitkovým filmem ADOX CHS 100 v mém Nettaru, který jsem, jak mi poradil Wolfgang, podložil kousky pěnového materiálu u přítlačné desky. Expoziční časy se pohybovaly mezi 20 a 40 sekundami a film jsem vyvolal na 200 ASA (20 minut v APH09). Problém se zvlněným okrajem se zcela vyřešil. Okraj je ostrý a rovný jako pravítko. I ostrost obrazu se na první pohled zdá být lepší. Jsem nadšený a srdečně děkuji za dobrou radu.
S pozdravem
Gilbert