Cześć Gilbert,
Również zbyt luźne nawijanie taśmy po naświetlaniu wskazuje na brak siły sprężyny za płytką dociskową, która wraz z szpulą podającą powinna hamować transport taśmy.
Dla porównania: w nowoczesnym aparacie, takim jak M645, muszę położyć 320 g na płytkę dociskową, aby zaczęła się opuszczać. Jeśli więc płytka dociskowa opiera się o tył przy znacznie mniejszym obciążeniu, oznacza to, że sprężyny są zużyte. Być może pomogłoby wstawienie na próbę kawałka pianki za płytką dociskową.
Pozdrawiam, Wolfgang
Cześć Wolfgang
Tak, masz rację. Zmierzyłem siłę docisku płyty dociskowej za pomocą wagi listowej, co było dość niepewne. Przy około 180 g płyta zdecydowanie ugięła się. Teraz podłożyłem pod wszystkie cztery rogi małe podkładki z pianki. Niestety pogoda jest obecnie tak kiepska, że nie mogę przeprowadzić naświetlania filmu 100 ASA aparatem Nettar, który i tak potrzebuje przysłony 8-11, aby uzyskać przyzwoity obraz. Jak tylko przeprowadzę naświetlanie filmu, dam znać o wyniku. Jestem ciekawy.
Na razie bardzo dziękuję.
Pozdrawiam, Gilbert
Dobrze. Zgodnie z obietnicą, oto moje wrażenia po naświetlaniu i wywołaniu kolejnego filmu. Wykonałem zdjęcia nocne aparatem Nettar na film zwojowy ADOX CHS 100, który zgodnie z radą Wolfganga podłożyłem pod płytkę dociskową kawałkami pianki. Czas naświetlania wynosił od 20 do 40 sekund, a film wywołałem na czułości 200 ASA (20 minut w APH09). Problem z pofalowanymi krawędziami całkowicie zniknął. Krawędzie są ostre i idealnie proste. Również ostrość obrazu wydaje się na pierwszy rzut oka lepsza. Jestem zachwycony i serdecznie dziękuję za dobrą radę.
Pozdrawiam serdecznie
Gilbert