Dennis
[size=2]Ahoj všichni!
Obracím se na ty, kteří se ještě tu a tam radí s [color="#006400"][font="Impact"] expozimetrem Weimarlux CdS [/color] :) :)
Byl to prostě můj první expozimetr, když mi bylo patnáct, a téměř nikdy mě nezklamal, až na......
V průběhu let se mi opakovaně stávalo, že ten tenký drátek z pružinové oceli, který pohání clonu omezující světlo (přepínání rozsahu), vyklouzl z otvoru v cloně, který je pro něj určený. Takže stačilo odšroubovat expozimetr, navléknout drátek a bylo to v pořádku na pět vteřin, pět dní, nebo někdy i pět let.
Dnes už tahle oprava nefungovala. Po všech těch letech intenzivního používání a navzdory „mazání“ stearínem z čajové svíčky před asi 10 lety už clona prostě neklouže tak optimálně ve své plastové drážce, která je po dvou a půl dekádách používání zjevně trochu odřená.
Co tedy dělat? Rada od Belise mi byla podle zkušeností stejně důležitá spíš v polotmě. Logicky jsem tedy clonu s otvorem prostě úplně vyhodil, vzdal se tím „denního měřicího rozsahu“ a mám nyní čistokrevný expozimetr pro šero. :ph34r:
Proč vám to všechno vyprávím? No, ani sám nevím.
Možná by to mělo být poděkování fotografickému průmyslu NDR za kvalitní výrobek, spojené s opožděnými návrhy na vylepšení :D
Pro úplnost a aby se i tato skutečnost konečně dostala na veřejnost:
Z nelegálně obsazených loveckých posedu by se Weimarlux neměl jen tak shazovat z výšky 7 metrů. To se stalo v roce 1990 jednomu mému kamarádovi. Tato událost tehdy znamenala náhlý konec jeho Weimarluxu CdS.
Kolik stál? Něco kolem 65 marek v NDR?
[/size]
Wolf_XL
...no, Weimarlux rozhodně není špatný – jen by se člověk měl za každou cenu vyvarovat jakýchkoli hrubostí. Jeho vnitřek je tak jemný – kdo to viděl, ten se v přítomnosti Weimarluxu neodváží ani zakašlat... ;-)