highscore
Ahoj lidi,
Od nedávna znovu plním kazety Pocket Film.
Konkrétně 16mm filmem UN 54.
Abych je mohl používat ve svém fotoaparátu Pentax Auto 110.
A jsem nadšený, jakou kvalitu tento vrstvený, lehce zašedlý film v kombinaci s tímto fotoaparátem poskytuje.
V závislosti na vývojce jsou však rozdíly značné.
V RODINALU je při zvětšení již od formátu 13 x 18 cm vidět zrnitý povrch.
Ve vývojce Wehner však vidím nanejvýš hranice rozlišení 30mm objektivů.
Ale žádné zrno.
S tímto filmem si velmi dobře poradí i LQN od Fomy.
K fotoaparátu Pentax je třeba říci, že jsem musel obrousit snímací čep (pin), abych mohl 16mm film používat tak, jak jsem chtěl.
Při tom se mi však ztratila pojistka posuvu, což mi občas způsobuje prázdné místo na filmu.
Fotoaparát rád používám při street fotografii.
Vzhledem k tomu, že fotoaparát vypadá spíše jako hračka než jako seriózní zrcadlovka.
Díky tomu je autentické fotografování možné bez problémů.
K tomu přispívá i enormní hloubka ostrosti, kterou objektiv poskytuje při multifokálním nastavení.
Jsou zde na fóru ještě další, kteří se mimo jiné zabývají 16mm filmem a/nebo kapesním filmem?
Zdravím
highscore
Wolf_XL
...občas fotím i s Minoxem, Pocketem nebo 16mm. Pro Pocket a 16 mm také nejraději používám Orwo UN54 (v D-76) – ale čerstvý... Čerstvý z role se dá sehnat u Kinotechnik Wittner... Mimochodem, Lomo také plní svůj Orca filmem UN54...
highscore
Jo, díky, Wolfe.
Za upozornění, že se dá sehnat i čerstvý. To jsem nevěděl!
A zas tak moc nezšedne.
Jenom na reverzní vyvolání se teď nehodí.
Možnosti, které mě napadly, byly:
- slitten
- 16 mm Foma
- ta rolka
Role 122 m, kterou teď používám, asi vystačí na asi 200 snímků.
A jak už jsem psal. Výsledky jsou velmi dobré.
Co se mi ale na tomto způsobu fotografování líbí hlavně, je to,
že u Pentaxu nemůžu nastavit nic jiného než vzdálenost!
Je to přece plně automatický fotoaparát.
Záleží jen na situaci nebo motivu.
Wolf_XL
...u všech těch kapesních fotoaparátů by se ale nemělo zapomínat, že tyto přístroje byly vlastně určeny pouze pro barevný film. Aby se dosáhlo dobré sytosti barev, fotoaparáty obvykle prováděly expozici téměř vždy o jeden clonový stupeň více. Minolta Autozoom naštěstí disponuje korekcí expozice v rozsahu ±2 clony. U Pentaxů je třeba trochu experimentovat – pokud chcete z nich vytěžit maximum. Nebo můžete použít prošlý film – pak bude citlivost zase v pořádku... ;-)
highscore
No
Jak už jsem řekl.
Žádná možnost nastavení!
A když ten trochu starší un54 možná vyjde spíš s přebytkem než s nedostatkem.
V tom případě mi k lepšímu výsledku může pomoci jen vývojka zvyšující citlivost, která působí vyrovnávajícím způsobem.
Zde se mi jeví jako nejvhodnější Wehner.
Ale i LON se mi zdá, že dobře ladí s charakterem un54.
S D76 jsem ještě nikdy nepracoval.
Zbytek případně vyrovnám v pozitivním procesu při ručním splitgrade.
V každém případě se mi moje včerejší výtisky velmi líbí.
Pouze expoziční časy, v nichž mírně převládá magenta, mě donutí ještě trochu upravit dobu vyvolávání negativu.
Celkově tedy přizpůsobuji svůj proces fotoaparátu a svému vybavení!
Pozdravy
Highscore
Gast
Člověk má radost, když zjistí, že i jiní rádi fotí na kapesní film. Já sám mám Pentax Auto 110 Super, koupil jsem ho v roce 2016 se třemi objektivy, sluneční clonou, filtrem, bleskem a navíječem.
Dosud jsem vůbec nevěděl, že kapesní fotoaparáty vždy provádějí přeexponování minimálně o jednu clonu, ale to mi skvěle vyhovuje, protože používám výhradně prošlé materiály. Dobré je, že u modelu Super máte k dispozici ještě nastavení pro protisvětlo, a tak můžete na prošlý film přidat ještě jednu clonu, což je vlastně vždy lepší.
Bohužel mám podezření, že s mým Pentaxem něco není v pořádku. V letech 2016 a 2017 jsem nafotil asi 15 filmů. Nedávno jsem 5 z nich (Kodak Kodacolor II, Kodacolor Gold a Kodacolor 200), všechny prošlé někdy v 80. letech, poslal k vyvolání do Pixelnetu. Po krátkém čekání se vrátily vyvolané, ale s jedním zklamáním: 3 z 5 filmů nevykazují na negativech ani nejmenší stopu po snímku. Je sice možné rozeznat exponovaná čísla, ale žádné snímky na nich nejsou. Jeden film je plně exponovaný, nechal jsem ho vyvolat u Flash Foto v Mnichově a výsledky jsou bezchybné. Samozřejmě velmi zrnité a s barevnými posuny atd., ale téměř bez závoje.
Jeden film vykazuje 3 bezchybné negativy, které jsem také nechal vyvolat. 6 negativů vykazuje nedefinovatelnou směsici barev a tvarů, takže byly zřejmě podrobeny expozici, ale není na nich rozpoznatelný žádný motiv. Ostatní z celkových 24 negativů jsou opět prázdné, stejně jako u těch dalších 3 filmů.
Máte tušení, na čem by to mohlo být? Závěrka fotoaparátu funguje, když se na ni dívám, zřejmě bezchybně, je možné, že někdy prostě nic nedělá? I když jsem ji vždy hlasitě slyšel...
Existují pro tento problém ještě jiné vysvětlení nebo domněnky?
Velmi bych se těšil na odpověď!
S pozdravem BayernFilm
?
Wolf_XL
...možná by bylo dobré zkontrolovat baterii nebo ji vyměnit za novou...
Gast
To jsem udělal před prvním použitím, vložil jsem tam 2 nové baterie. LED diody také fungují bezchybně...