CPD
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se i
zde zmínili o nových nástupcích značky Agfa, mám jednu zvědavou otázku:
Je již stanoveno definitivní datum, kdy lze očekávat uvedení na trh? Víme už také něco o cenách filmů?
S pozdravem
CP
MirkoBoeddecker
Ano, první várka materiálu pro malý formát s citlivostí 400 ASA je naplánována na konec února.
Přesné údaje o vlastnostech však budeme moci poskytnout až poté.
Vypadá to, že nový film bude mít jemné zrno, ale je třeba to nejprve otestovat v nových vývojkách.
Museli jsme nahradit několik klíčových surovin, protože ty staré již nebyly k dispozici.
Celkově to znamenalo poměrně vysoké náklady (mnoho pokusů a testovacích šarží), abychom film udrželi co nejblíže originálu.
U filmu 100 to není tak složité, ale z hlediska trhu se k tomu bohužel zatím nemůžeme dostat.
S pozdravem,
Mirko
michael-kielgmxnet
Jemnější zrno je více než vítané; kdo zná starý model APX 400, ví, že zrovna jemným zrnem se nevyznačoval. Jinak vám přeji hodně štěstí s uvedením na trh a těším se na první kusy.
CPD
Ahoj,
to zní zatím dobře. Mám však zájem výhradně o role a ploché filmy.
Kdy se jich můžeme dočkat? Ještě letos?
Na ten 400-kový jsem teď přece jen zvědavý. I když jsem ho dřív moc neměl rád. Ale teď po tom „omlazení“. :ph34r:
S pozdravem
Urnes
Ahoj Mirco,
jak to vypadá s podkladovým materiálem? Je pořád tak silný a má tendenci se prohýbat dovnitř? Nebo je tu něco nového a šikovného, co při skenování leží rovně? A pak samozřejmě ta povinná otázka ohledně ceny... no... možná tak nějak... Ilford totiž dost zdražil.
S pozdravem Sven.
Rotti
Za pořádně zpracovaného nástupce modelu APX 100 a vylepšený model APX 400 vyrobený v Německu jsem ochoten zaplatit ceny srovnatelné s analogovými produkty Kodak.
Jelikož už mi úplně došel malý formát, zajímá mě pouze svitkový film.
KlausWehner
Ahoj všichni,
APX 400 je/byl vynikající film!
Měl jen pár drobných specifických nedostatků, kvůli kterým nebylo snadné dosáhnout bezproblémově špičkových výsledků.
Myslím si, že právě proto se tomuto filmu nikdy nedostalo takové pozornosti a uznání, jaké by si vlastně zasloužil.
APX 400 má velmi nízký kontrast. Pokud se pak fotografují motivy s nízkým kontrastem (krajina v dešti), neexistuje (téměř) žádná vývojka, která by z filmu vykouzlila dostatečně vysoký kontrast.
Důsledek: je nutné zvětšovat na velmi tvrdý papír – to nevyhnutelně vede k silně viditelné zrnitosti.
APX 400 ve skutečnosti nedosahuje své jmenovité citlivosti – (stejně jako prakticky všechny ostatní filmy). Jeho skutečná citlivost činí 200 až 250 ASA / 24 až 25 DIN.
Pokud jej skutečně exponujete na jmenovitou citlivost, zmizí ze stínů již samotné detaily. (A v tomto bodě je APX400 skutečně citlivější než např. HP5).
Pokud se s APX400 zachází správně: správná expozice 200–250 ASA a kontrastní vyvolání (případně s vyšší koncentrací vývojky), poskytuje film výsledky, které by mu téměř nikdo nepřipisoval: jemné zrno, velmi vysoká ostrost, výrazný kontrast, bohaté tónové hodnoty.
Jsem si jistý, že to lze očekávat i od nového ADOXu 400, a velmi bych si přál, aby se správná expozice a vyvolání staly standardem!
Pozdravy z Paderbornu
Klaus
CPD
Ahoj,
můžu tě ještě jednou otravovat a zeptat se, kdy to už bude?
Měj se!
CP
MirkoBoeddecker
Ahoj CP,
jak jsem se naučil z předchozích projektů, mám potíže s pevnými termíny.
Znovu uvést film na trh není žádná hračka a kdykoli se něco pokazí, okamžitě se zpozdíš o týdny či měsíce.
Za posledních 6 měsíců jsme provedli mnoho testů a film se postupně zlepšuje – bohužel je ale také znatelně dražší.
Aktuální stav je následující:
Kvalitní vrstva: viditelně podstatně jemnější
Nosič: čirý triacetát (oh-ha)
Ochrana proti světelnému kruhu: nově přidána (originál se plně spoléhal na šedé zbarvení nosiče) mezi emulzí a nosičem (AHU) – au, drahé!
Rozsah kopírování: stejný
Citlivost: o 1 DIN méně, od příštího odlitku se slibuje zlepšení.
Nános stříbra: zvýšen o cca 40 %, aby se film přizpůsobil starým křivkám (drahé!)
Maximální hustota na začátku filmu: Nižší než u starého APX (navzdory vyššímu nanesení stříbra), protože film se od určité hustoty již dále nevyvolává. Kopírovatelná oblast tím však není ovlivněna, proto by to nemělo mít žádný vliv na výsledky snímků. V kopírovatelné oblasti je maximální hustota dokonce vyšší.
Velkou otázkou nyní je, do jaké míry se tyto změny projeví na filmu v praxi.
Tyto testy nás nyní čekají, poté bychom mohli (za předpokladu jejich úspěšného absolvování) zahájit první sériovou výrobu.
První kusy se mimochodem dostanou na trh jako Agfaphoto APX, aby nám tam nevyschl kanál.
Při vlastní konfekci se nejprve soustředíme na ostatní formáty.
Bohužel nás při výstavbě továrny neustále brzdí úřední nařízení.
Když musíte nejprve utratit 15 000 EUR za nesmyslné (protože již existující funkční, ale již nepřípustné) vsakovací nádrže na dešťovou vodu, chybí vám peníze na dokončení klimatizační techniky a další věci.
Tady bych teď mohl ještě hodiny dál naříkat nad hydranty, které mají o 4 % menší průtok (výměna = 5 000 EUR), nebo jímkami na zachycování dešťové vody, nebo nesmyslnými požadavky na požární ochranu (vyměnit stávající ocelové dveře bez certifikátu za horší s certifikátem), ale co už. Bez revoluce se těchto byrokratů pravděpodobně nikdy nezbavíme, ale revolta momentálně není v módě – FDP přece ani nesmí zjednodušit daňový systém.
Takže zavřít oči a vydržet. Potom hned zamknout dveře továrny a nikoho dovnitř nepustit :-)
S pozdravem,
Mirko
Wolf_XL
...nebo je zabít těmi kontrolory s ocelovými dveřmi a pohřbít je v dubových lesích... ;-) Případně by se jim dalo dát „švédský nápoj“ z hydrantů, které jsou o 4 % příliš malé... ;-)
[size=2]
Vayamos, kamarádi![/size]
[size=2]Ať žije revoluce!!![/size]
StefanCaspari
Ahoj všichni,
APX 400 je/byl vynikající film!
Měl jen pár drobných specifických nedostatků, kvůli kterým nebylo snadné dosáhnout bezproblémově špičkových výsledků.
Myslím si, že právě proto se tomuto filmu nikdy nedostalo takové pozornosti a uznání, jaké by si vlastně zasloužil.
APX 400 má velmi nízký kontrast. Pokud se pak fotografují motivy s nízkým kontrastem (krajina v dešti), neexistuje (téměř) žádná vývojka, která by z filmu vykouzlila dostatečně vysoký kontrast.
Důsledek: je nutné zvětšovat na velmi tvrdý papír – to nevyhnutelně vede k silně viditelnému zrnu.
APX 400 ve skutečnosti nedosahuje své jmenovité citlivosti (stejně jako prakticky všechny ostatní filmy). Jeho skutečná citlivost je 200 až 250 ASA / 24 až 25 DIN.
Pokud jej skutečně exponujete na jmenovitou citlivost, zmizí již detaily ze stínů. (A v tomto bodě je APX400 skutečně citlivější než např. HP5).
Pokud se s APX400 zachází správně: správná expozice 200–250 ASA a kontrastní vyvolání (případně s vyšší koncentrací vývojky), poskytuje film výsledky, které by mu téměř nikdo nepřipisoval: jemné zrno, velmi vysoká ostrost, výrazný kontrast, bohaté tónové hodnoty.
Jsem si jistý, že to lze očekávat i od nového ADOXu 400, a velmi bych si přál, aby se správná expozice a vyvolání staly standardem!
Pozdravy z Paderbornu
Klaus
Ahoj všichni!
S tím se mohu jen plně ztotožnit!
APX 400 jako plochý film byl (a doufejme, že zase bude!) mým standardním portrétním filmem na Linhofu.
K jemnému zrnu a ostrosti se přidává (stejně jako u APX 100) barevná citlivost, která se mi zdá velmi sympatická, zejména u tónů pleti.
Srdečné pozdravy z Mnichova: Stefan
KlausWehner
Ahoj všichni,
Čekání se vyplatilo! Nový APX 400 bude opravdu vynikající film.
V minulosti jsem měl několikrát příležitost otestovat zkušební šarže APX 400. Poslední materiál, který mám k dispozici už několik dní, vykazuje výrazné zlepšení jak oproti předchozímu testovacímu materiálu, tak i oproti starému APX 400.
To nejdůležitější: typické slabiny APX 400 zcela zmizely. Nyní lze bez námahy dosáhnout dostatečné maximální hustoty – film reaguje mnohem přímočařeji na zrychlené vyvolání. Pro praxi je však ještě důležitější, že se výrazně zlepšilo vykreslení v hlubokých stínech.
Poprvé bude nyní možné provést expozici APX 400 i při jmenovité citlivosti (400 ASA/27 DIN) a očekávat dobré vykreslení stínů. To je obrovský pokrok!
(Optimální kvalita obrazu však pravděpodobně zůstává při 250 ASA/25 DIN – stejně jako u všech ostatních filmů s citlivostí 400 ASA).
Výrazně se zlepšila ostrost – možná díky nové, dodatečné a nákladné ochraně proti světelným halům. Mikrokontrast je viditelně lepší než u starého APX 400.
Jednou ze silných stránek APX 400 bylo vždy velmi diferencované a přirozené podání odstínů šedé. To se zdá být zcela zachováno. Přímé srovnání nového a starého materiálu APX vizuálně ukazuje identické ztvárnění barev v odstínech šedé.
Toto je prozatím můj předběžný odhad. Pro komplexní testy jsem neměl k dispozici ani dostatek materiálu, ani potřebný čas. Hodnocení jsem provedl výhradně na negativu – většinou v přímém srovnání se starým materiálem APX 400 vyvolaným identickým způsobem. Filmy jsem vyvolal vlastní vývojkou. Souběžně jsem použil materiály HP5 a TMY. Všechny filmy jsem podrobil expozici na 25,5 DIN, APX 400 nově zkusmo také na 27 DIN/400 ASA.
Závěr: i když mé testy nebyly příliš rozsáhlé, jsou zlepšení tak nápadná, že lze hovořit o skokovém zvýšení kvality.
Film je nyní skutečně na stejné úrovni jako ty nejlepší svého druhu – tu a tam bude možná o kousek lepší.
Kdo měl tento film rád už dříve, ten si ho teď opravdu zamiluje! Jsem si jistý, že si rychle najde i nové příznivce.
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
Andreas_23
Ahoj Klause,
moc děkuji za tvou recenzi. Dosud jsem si myslel, že obnovená produkce filmu Agfa/ADOX APX pro mě přichází příliš pozdě, protože poté, co jsem spotřeboval poslední zásoby materiálu Agfa, jsem přešel na Ilford a s těmito filmy jsem velmi spokojený. Tvůj komentář ve mně ale vzbudil velkou zvědavost ohledně tohoto nového „starého“ filmu.
Mnoho pozdravů z Engeru,
Andreas
KlausWehner
Ahoj Andreasi,
možná se zúčastníš fineartforumu? Kdybych to časově stihl, mohl bych připravit pár negativů,
na kterých bys mohl dobře posoudit ten skok v kvalitě.
Nechci to ale slibovat, protože momentálně nestíhám ani to, co bych vlastně měl udělat.
Ale tohle ti můžu s čistým svědomím slíbit: čekání na ten film se opravdu vyplatí!
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
Commander8x
Závěr: i když mé testy nebyly nijak rozsáhlé, vylepšení jsou natolik patrná, že lze hovořit o skokovém zlepšení kvality.
Tento film se nyní skutečně vyrovná těm nejlepším ve svém žánru – v některých ohledech je možná dokonce o krok napřed.
Kdo měl tento film rád už dříve, ten si ho teď zamiluje! Jsem si jistý, že si rychle najde i nové příznivce.
To zní velmi dobře, děkuji za recenzi. S „starým“ originálním APX400 jsem si také dobře rozuměl, a pokud je nová verze ještě lepší, určitě ji budu používat jako nástupce. Mírně zvýšená cena by pro mě nebyla problém, protože kvalita něco stojí a vývoj filmu se také musí zaplatit.
Držím palce!
Matthias
MirkoBoeddecker
Nyní jsme nařezali trochu více zkušebního materiálu.
Pokud by si někdo chtěl udělat vlastní představu o tomto novém filmu, mohl bych vám navinout pár kazet.
Jedná se o 18–20 kinofilmy formátu 35 mm, které jsem osobně ručně nařezal, perforoval ruční klikou, ručně vyrazil, ručně navinul a ručně uzavřel.
Jelikož při řezání nedokážeme vždy udržet pás v řezací stroji rovně, dochází bohužel v děrovačce občas k „zaseknutí filmu“ spojenému s několika menšími škrábanci.
Takže s tímto zkušebním filmem neběžte na nejbližší focení s anglickou královnou.
Při práci pak vypadám takto (ano, vím, že krytky jsou ještě nasazené. Jinak by se IR senzory při světle rozbily):
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Po cca 20 filmech mi ale pravidelně dochází chuť, resp. začne se mi před očima mihotat.
Při příliš velkém zájmu na to irgendwann šlápnu na brzdu :-)
S pozdravem,
Mirko
uworischki
Tak já počkám na ten plochý film.
S pozdravem Uwe
k-g
Pokud to vyjde i ve formátu 220, bude to prostě úžasné.
S pozdravem a moc děkuji za vaši práci!
Karl-Gustaf
Rotti
To zní opravdu slibně.
Díky za tvé zjevně aktivní nasazení.
Pokud budou nové modely APX 400 a APX 100 k dispozici jako svitkové filmy o šířce 120 mm, bude to z hlediska filmů prakticky vše, co potřebuji.
A pokud bude navíc úroveň zpracování lepší než u některých modelů Rollei, bude to obrovská radost.
S pozdravem Rotti
CPD
Ahoj,
to zní opravdu skvěle a moc ti držím palce, ať to vyjde!!!
Čekám na svitky a ploché filmy. Formát 220 by byl samozřejmě jako Vánoce, Velikonoce a pivo zdarma najednou. Ale i s formátem 120 bych měl velkou radost.
S pozdravem
CP