1) Není znám žádný postup, který by obnovil hustotu kyanu v papírovém obrazu
Jsi si jistý? Dotazování zaměstnance společnosti Agfa proběhlo. Zdá se, že existují jeden nebo dva patenty, ale bližší podrobnosti nejsou známy.
2) Skenování papírového obrazu a jeho „osvěžení“ v počítači má smysl pouze v případě, že ještě existuje zesilovatelný zbytek hustoty kyanové barvy, protože jinak se zdánlivý červený nádech barvy rozsáhlým překrytím kyanovou barvou pouze zhorší
To jsem také musel bolestivě zažít... Některé jsou tak červené, že z nich už moc nevytěžíš.
3) Jedinou schůdnou cestou je, doufejme, ještě existující nepoškozený barevný negativ, z něhož lze pomocí dnešních prostředků (PC) ve srovnání s někdejší (čerstvou) papírovou fotografií většinou vytvořit papírovou fotografii s výrazně lepším kontrastem a barevným podáním
Myslím, že většinu negativů ještě mám. Je mezi nimi ale hodně kapesních filmů. Zvláštní je, že právě většina snímků z kapesních filmů zčervenala, pravděpodobně jde o „zdánlivou korelaci“. Většina mých negativů (i KB) má také červený nádech, ale nevím přesně, do jaké míry to tak musí být a zda se při výrobě papírových fotografií filtruje, s tímto procesem se nevyznám.
Opravdu musím zkusit nechat znovu vyvolat nějaký film, abych otestoval, jestli se s negativy ještě dá něco dělat.
Mám filmový skener, s nímž jsem už zkoušel naskenovat negativy... Výsledek je pak mnohem lepší než u naskenovaných červených pozitivů, ale stále to není ani zdaleka optimální...
Zásadně platí: U barevných procesů (neg./poz. a reverzní) s výjimkou filmu Kodachrome a papíru Cibachrome zůstávají po zpracování ve emulzi všechny nevyužité barevné kopulanty. Ty jsou bezbarvé, a proto neviditelné, a mohou mít v dlouhodobém horizontu nepříjemné účinky na obraz barviva. Mohou napadat barviva (což vede k vyblednutí) nebo mohou i po mnoha letech reagovat a vytvořit svou barvu. Agfa CT18 z roku 1969 u mě vykazuje druhou tendenci, fialový kopulant se po 40 letech „probudil“ a celý diapozitiv stále více pokrývá fialovým nádechem.
Ten, kdo si vyvolává sám, ví: Nejlepší metodou, jak dlouhodobě neutralizovat barevné kopulanty, je stále formalin.
K tomu Agfa-MA:
„Příčinou tohoto problému je, že v snímcích zůstalo velké množství zbytkových chemikálií, které pak vedou k destrukci barviv.
To znamená, že proplachování bylo špatné, nedostatečně aktivní, nebo se při proplachování šetřilo, voda byla při proplachování příliš studená atd. atd....“
To se zhruba shoduje s tvým tvrzením.
Jako doporučení mi bylo řečeno, abych takový snímek na 1 hodinu ponořil do vlažné vody. Ještě jsem to nezkusil, ale chci to vyzkoušet. Připadá mi to skoro esoterické....
Pozdrav
Wolfgang