michael-kielgmxnet
Ahoj všem,
hledám technický list k filmu Adox PAN 25, hlavně kvůli údajům jako jsou křivky gradace a času při vyvolávání a chování podle Schwarzschildova zákona. Zatím jsem ho nikde nenašel. Mohl by mi tu někdo poradit?
A ještě mám jednu otázku ohledně vyvolávání tohoto filmu: existuje nějaké doporučení ohledně doby vyvolávání v Adox ATM49 (nebo nověji ATOMAL)? Zatím jsem našel pouze doby pro vývojky jako D76 nebo RODINAL.
S pozdravem,
Michael
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
filmem ADOX 25 jsem se zabýval velmi podrobně. Považuji ho za naprosto vynikající film s mimořádnými vlastnostmi (a několika drobnými nedostatky). Je velká škoda, že se neprodává jako svitkový film!
K vyvolání používám speciální vývojku podle vlastního receptu. Takto spolehlivě dosáhnu jmenovité citlivosti 15 DIN, vyhnu se příliš vysokému kontrastu a získám velmi pěkně modulované odstíny šedé.
Pokud máš zájem, mohu ti případně poslat vzorek k vyzkoušení.
Mimochodem, s touto vývojkou se dosahuje velmi dobrých výsledků i u filmu Foma T 200, který se jinak vyvíjí velmi obtížně.
Schwarzschildův efekt jsem zjistil – již v srpnu 2006 – když film ještě nesl jiné jméno. Jsem si však jistý, že hodnoty lze přenést na aktuální emulzi.
Naměřený čas (s) 1 / 2 / 4 / 8 / 15 / 30 / 60
Korigovaný čas (s) 1,5 /4,5 /12 / 34 /`100 / 315 / 860
A na závěr ještě dodám, že tento film se skvěle hodí jako černobílý diafilm v mém „reverzním procesu podle Wehnera“. Právě jsem zahájil projekt fotografování diapozitivů formátu 8x10 palců (portréty ve studiu). Naštěstí existuje Adox 25 jako plochý film v tomto formátu!
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
michael-kielgmxnet
Ahoj Klause,
moc děkuji za tvou nabídku s vlastnoručně namíchanou vývojkou. Nejsem ale zrovna typ, co si rád míchá vlastní roztoky, a proto raději používám hotovou vývojku. Zatím mám první zkušenosti s filmem ADOX PAN 25 ve vývojce RODINAL v poměru 1:100. Prostě se mi líbí „vzhled“ klasických filmů s nízkou citlivostí vyvolaných v RODINALu. Tvoje hodnoty týkající se Schwarzschildova efektu mi rozhodně pomohou, moc děkuji!
Srdečné pozdravy ze zasněženého Untertaunusu,
Michael
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
můj vývojka by nebyla (o moc) složitější než RODINAL. Stačí ji zředit vodou – a hotovo. Rozdíl je v tom, že se skládá ze dvou složek (kvůli delší trvanlivosti). Teoreticky by se daly obě složky smíchat dohromady.
Ale dobře chápu tvou zálibu v RODINALU. Kdysi jsem s ním také rád a často pracoval. Dokážu si dobře představit, že RODINAL dobře ladí i s ADOXem 25.
Hodně úspěchů a srdečné pozdravy z Paderbornu!
Klaus
Gerd
Mám dojem, že si navzájem nerozumíte.
Michael mluví o filmu Adox PAN 25, zatímco Klaus zjevně míní ADOX CHS 25, protože film Pan v roce 2006 ještě neexistoval. Nebo snad ano?
K původní otázce bohužel nemohu nic dodat.
Gerd
KlausWehner
Ahoj Gerde,
děkuji za tvou pozornou připomínku.
Moje chyba! Vskutku jsem se nevyjádřil zcela správně – ale i tak jsem měl na mysli právě film ADOX PAN 25.
Důvod mé nepřesnosti: v každodenní praxi v mé laboratoři má film ADOX PAN 25 interní zkratku „A25“ (lepší by asi bylo AP25).
Adox PAN 25 v roce 2006 ještě neexistoval – měl však (téměř) identického předchůdce, který byl prodáván jinou firmou – samozřejmě pod jiným názvem.
Je to jasné?
Pozdravy z Paderbornu
Klaus
Gerd
Děkuji za objasnění.
Větu „když měl film ještě jiný název“ jsem zřejmě špatně pochopil. Film ADOX CHS se totiž dá koupit i pod jiným názvem.
Gerd
KlausWehner
Ahoj všichni,
ano, i CHS měl dříve jiné jméno. A předtím měl zase jiné jméno – a jmenoval se...
Adox!
Ještě ale pár slov k A49. Jedná se vlastně o vývojku pro jemné zrno.
U filmu Adox PAN 25 opravdu nejsou nutná žádná zvláštní opatření pro jemné zrno. Emulze je již ze své podstaty velmi jemnozrnná. V tomto ohledu se mi RODINAL jeví jako logičtější volba.
U A49 mám ale také určité zásadní výhrady. Použitá vývojová látka patří do poněkud problematické skupiny látek. Para-fenylen a jeho deriváty jsou částečně dost jedovaté a měly by se používat pouze tehdy, pokud neexistují žádné alternativy. V tomto případě existují dobré alternativy.
(Můj osobní názor)
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
michael-kielgmxnet
Ahoj Klausi,
vím, že A49 není zrovna nejbezpečnější, co se složení týče. Přesto ho občas rád používám, hlavně když jde o zvládnutí náročných kontrastů. Jelikož tato vývojka je používána i při vývojové službě FOTOIMPEX, doufal jsem, že od správce fóra dostanu nějakou radu ohledně vyvolávání.
Údajného předchůdce tohoto filmu, Orwo NP15, jsem již úspěšně vyvolal v A49. Proto předpokládám, že ADOX v této vývojce také dobře funguje. Myslím si však, že RODINAL zůstane mým standardním vývojcem pro tento film, už jen kvůli ostrosti.
S pozdravem,
Michael
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
bohužel mají deriváty para-fenylenu také omezenou trvanlivost. Na to bys měl myslet, když si připravíš A49: spotřebuj ho co nejrychleji!
Podle mých dosavadních zkušeností lze nejkonzistentnějších výsledků dosáhnout, pokud se roztok použije jako jednorázový vývojka.
Ale jako zkušenému uživateli A49 ti to asi nemusím říkat, že?
Správnou dobu vyvolávání si asi budeš muset vyzkoušet sám.
Pozdravy z Paderbornu
Klaus
StefanCaspari
Ahoj všem,
hledám technický list k filmu Adox PAN 25, hlavně kvůli údajům jako jsou křivky gradace a času při vyvolávání a chování podle Schwarzschilda. Zatím jsem je nikde nenašel. Mohl by mi s tím někdo pomoci?
A ještě mám jednu otázku ohledně vyvolávání tohoto filmu: existuje nějaké doporučení pro dobu vyvolávání v Adox ATM49 (nebo nově ATOMAL)? Zatím jsem našel pouze časy pro vývojky jako D76 nebo RODINAL.
S pozdravem,
Michael
Ahoj Michaeli!
Právě jsem vyvolal architektonické negativy na ADOX PAN 25, které jsem nafotil v září (!). Je třeba počítat s tím, že čerstvě expozicovaný a vyvolaný PAN 25 reaguje jinak.
Přesto tady je můj tip: Vyvolával jsem v Ultrafin liqu. 1:30, pomalá rotace, 3 minuty 30 sekund. Předoplach je při těchto časech nezbytný.
Citlivost na 13 DIN.
Mimochodem mám dojem, že tento film se podobá starému Agfapan 25.
Teď to ještě vyzkouším s čerstvě exponovaným filmem.
S pozdravem: Stefan
michael-kielgmxnet
Ahoj Michaeli!
Právě jsem vyvolal architektonické negativy na ADOX PAN 25, které jsem nafotil v září(!). Je třeba počítat s tím, že čerstvě expozicovaný a vyvolaný plochý film PAN 25 se chová jinak.
Přesto tady je můj tip: Vyvolával jsem v Ultrafin liqu. 1:30, pomalá rotace, 3 minuty 30 sekund. Při těchto časech je posun vpřed nevyhnutelný.
Citlivost 13 DIN.
Mimochodem mám dojem, že tento film se podobá starému Agfapan 25.
Teď to ještě vyzkouším s čerstvě exponovaným filmem.
S pozdravem: Stefan
Ahoj Stefane,
moc děkuji za informace. Slyšel jsem, nebo spíše četl, že ADOX PAN 25 má být vylepšeným nástupcem starého Orwo NP15 a že se také vyrábí ve Wolfenu firmou Filmotec. Ale pravděpodobně už NP15 a APX 25 od sebe nebyly tak daleko... jen nechápu, proč se kolem tohoto filmu dělá takové tajemství a zdá se, že neexistují žádné podrobné informace o produktu. Vlastně by měl být film, který se uvádí na trh, otestován s nejčastěji používanými vývojkami.