michael-kielgmxnet
Witam wszystkich,
szukam karty technicznej filmu Adox PAN 25, przede wszystkim w celu uzyskania informacji takich jak krzywe gradacji w czasie podczas wywoływania oraz charakterystyka Schwarzschilda. Jak dotąd nigdzie nie udało mi się jej znaleźć. Czy ktoś z Was mógłby mi w tym pomóc?
Mam też jeszcze jedno pytanie dotyczące wywoływania tego filmu: czy są jakieś zalecenia dotyczące czasu wywoływania w Adox ATM49 (lub ostatnio ATOMAL)? Jak dotąd znalazłem tylko czasy dla wywoływaczy takich jak D76 lub RODINAL.
Pozdrawiam,
Michael
KlausWehner
Cześć Michael,
Bardzo dokładnie zapoznałem się z filmem Adox 25. Uważam go za naprawdę znakomity film o wyjątkowej jakości (choć ma kilka drobnych wad). Szkoda, że nie jest dostępny w formie filmu zwojowego!
Do wywoływania używam specjalnego wywoływacza według własnej receptury. W ten sposób osiągam z pewnością czułość znamionową 15 DIN, unikam zbyt wysokiego kontrastu i uzyskuję bardzo ładnie zmodulowane odcienie szarości.
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę ewentualnie wysłać Ci próbkę do przetestowania.
Nawiasem mówiąc, za pomocą tego wywoływacza uzyskuje się również bardzo dobre wyniki z filmem Foma T 200, który w innym przypadku jest bardzo trudny do wywołania.
Efekt Schwarzschilde'a ustaliłem – jednak już w sierpniu 2006 r. – kiedy film nosił jeszcze inną nazwę. Jestem jednak pewien, że wartości te można przenieść na aktualną emulsję.
Zmierzony czas (sek.) 1 / 2 / 4 / 8 / 15 / 30 / 60
Skorygowany czas (sek.) 1,5 /4,5 /12 / 34 /`100 / 315 / 860
Na koniec dodam jeszcze, że ten film doskonale nadaje się jako czarno-biały film do diapozytów w moim „procesie odwracania według Wehnera”. Właśnie rozpocząłem projekt fotografowania diapozytów w formacie 8x10 cali (portrety w studiu). Na szczęście ADOX 25 jest dostępny jako błona płaska w tym formacie!
Serdeczne pozdrowienia z Paderborn
Klaus
michael-kielgmxnet
Cześć Klaus,
Bardzo dziękuję za propozycję dotyczącą samodzielnego przygotowania wywoływacza. Nie jestem jednak typem „samodzielnego mieszacza” i dlatego wolę używać gotowych wywoływaczy. Jak dotąd zdobyłem pierwsze doświadczenia z filmem Adox PAN 25 w RODINALU 1+100. Po prostu podoba mi się „wygląd” klasycznych filmów o niskiej czułości wywołanych w RODINALU. Twoje dane dotyczące efektu czarnego ekranu na pewno mi pomogą, wielkie dzięki!
Pozdrawiam serdecznie z zaśnieżonego Untertaunus,
Michael
KlausWehner
Cześć Michael,
Mój wywoływacz nie byłby (znacznie) bardziej skomplikowany niż RODINAL. Wystarczy rozcieńczyć go wodą – i gotowe. Różnica polega na tym, że składa się z dwóch składników (co zapewnia dłuższy okres przydatności). Teoretycznie można by też połączyć te dwa składniki w jeden.
Doskonale jednak rozumiem Twoje upodobanie do RODINALa. Sam kiedyś chętnie i często z nim pracowałem. Mogę sobie dobrze wyobrazić, że RODINAL dobrze współgra również z ADOX 25.
Życzę powodzenia i serdecznie pozdrawiam z Paderborn!
Klaus
Gerd
Mam wrażenie, że nie do końca się rozumiecie.
Michael mówi o filmie Adox PAN 25, podczas gdy Klaus najwyraźniej ma na myśli ADOX CHS 25, ponieważ model PAN nie był jeszcze dostępny w 2006 roku. Czyż nie?
Niestety nie mogę nic dodać do pierwotnego pytania.
Gerd
KlausWehner
Cześć Gerd,
dziękuję za zwrócenie uwagi.
Moja wina! Rzeczywiście nie wyraziłem się do końca poprawnie – ale mimo to miałem na myśli właśnie Adox PAN 25.
Przyczyna mojej nieprecyzyjności: w codziennej pracy w laboratorium Adox PAN 25 nosi wewnętrzny skrót „A25” (lepiej byłoby chyba AP25).
W 2006 roku Adox PAN 25 jeszcze nie istniał – miał jednak (prawie) identycznego poprzednika, który był sprzedawany przez inną firmę – oczywiście pod inną nazwą.
Wszystko jasne?
Pozdrowienia z Paderborn
Klaus
Gerd
Dziękuję za wyjaśnienie.
Najwyraźniej źle zinterpretowałem zdanie „kiedy film nosił jeszcze inną nazwę”. Film ADOX CHS można przecież kupić również pod inną nazwą.
Gerd
KlausWehner
Cześć wszystkim,
To prawda, CHS też miał kiedyś inną nazwę. A wcześniej miał jeszcze inną nazwę – i nazywał się...
Adox!
Ale jeszcze słowo o A49. To właściwie wywoływacz do filmów z drobnym ziarnem.
W przypadku Adox PAN 25 naprawdę nie są konieczne żadne specjalne środki dla uzyskania drobnego ziarnka. Emulsja jest już z natury bardzo drobnoziarnista. W związku z tym RODINAL wydaje mi się bardziej logicznym wyborem.
Mam jednak pewne zasadnicze obawy co do A49. Zastosowana substancja wywołująca należy do nieco problematycznej klasy substancji. Para-fenylen i jego pochodne są częściowo dość toksyczne i powinny być stosowane tylko wtedy, gdy nie ma alternatyw. W tym przypadku istnieją dobre alternatywy.
(Moja osobista ocena)
Serdeczne pozdrowienia z Paderborn
Klaus
michael-kielgmxnet
Cześć Klaus,
Wiem, że A49 nie jest zbyt bezpieczny, jeśli chodzi o skład. Mimo to od czasu do czasu chętnie go używam, zwłaszcza gdy trzeba poradzić sobie z trudnymi kontrastami. Ponieważ w serwisie wywoływczym FOTOIMPEX również stosuje się ten wywoływacz, miałem nadzieję, że moderator forum udzieli mi jakiejś wskazówki dotyczącej wywoływania.
Również rzekomy poprzednik tej kliszy, Orwo NP15, z powodzeniem wywoływałem w A49. Dlatego przypuszczam, że ADOX również dobrze sprawdzi się w tym wywoływaczu. Myślę jednak, że RODINAL pozostanie moim standardowym wywoływaczem dla tej kliszy, choćby ze względu na ostrość.
Pozdrawiam,
Michael
KlausWehner
Cześć Michael,
niestety pochodne para-fenylenu mają również ograniczony okres przydatności. Pamiętaj o tym, gdy przygotujesz roztwór A49: zużyj go jak najszybciej!
Z mojego dotychczasowego doświadczenia wynika, że najbardziej stabilne wyniki można uzyskać, stosując roztwór jako wywoływacz jednorazowego użytku.
Ale jako doświadczony użytkownik A49 pewnie nie muszę Ci tego mówić?
Odpowiedni czas wywoływania musisz prawdopodobnie sprawdzić samodzielnie.
Pozdrowienia z Paderborn
Klaus
StefanCaspari
Witam wszystkich,
szukam karty technicznej filmu Adox PAN 25, przede wszystkim w celu uzyskania informacji takich jak krzywe gradacji w czasie podczas wywoływania oraz charakterystyka Schwarzschilda. Jak dotąd nigdzie nie udało mi się tego znaleźć. Czy ktoś z Państwa mógłby mi w tym pomóc?
Mam też jeszcze jedno pytanie dotyczące wywoływania tego filmu: czy są jakieś zalecenia dotyczące czasu wywoływania w Adox ATM49 (lub ostatnio ATOMAL)? Jak dotąd znalazłem tylko czasy dla wywoływaczy takich jak D76 lub RODINAL.
Pozdrawiam,
Michael
Cześć Michael!
Właśnie wywołałem negatywy błony płaskiej na kliszy ADOX PAN 25, które zrobiłem we wrześniu (!). Należy założyć, że świeżo naświetlona i wywołana klisza PAN 25 zachowuje się inaczej.
Mimo to oto moja rada: Wywołałem w Ultrafin liqu. 1:30, powolna rotacja, 3 minuty 30 sekund. W przypadku tych czasów nie da się uniknąć wstępnego płukania.
Czułość na 13 DIN.
Poza tym mam wrażenie, że ten film przypomina stary Agfapan 25.
Teraz przetestuję to jeszcze raz ze świeżo naświetlonym filmem.
Serdecznie pozdrawiam: Stefan
michael-kielgmxnet
Cześć, Michael!
Wywołałem właśnie negatywy błon płaskich na kliszy ADOX PAN 25, które zrobiłem we wrześniu(!). Należy założyć, że świeżo naświetlona i wywołana klisza PAN 25 zachowuje się inaczej.
Mimo to oto moja rada: Wywołałem w Ultrafin liqu. 1:30, powolna rotacja, 3 minuty 30 sekund. Przy takich czasach nie da się uniknąć przesuwania do przodu.
Czułość na 13 DIN.
Poza tym mam wrażenie, że ten film przypomina stary Agfapan 25.
Teraz przetestuję to jeszcze raz ze świeżo naświetlonym filmem.
Serdeczne pozdrowienia: Stefan
Cześć Stefan,
dziękuję za informacje. Słyszałem, a raczej czytałem, że ADOX PAN 25 ma być ulepszonym następcą starego Orwo NP15 i również jest produkowany w Wolfen przez firmę Filmotec. Ale prawdopodobnie już NP15 i APX 25 nie różniły się od siebie aż tak bardzo... Po prostu nie rozumiem, dlaczego wokół tego filmu robi się taką tajemnicę i najwyraźniej nie ma szczegółowych informacji o produkcie. W sumie film, który trafia na rynek, powinien być przetestowany z najczęściej używanymi wywoływaczami.