Canonier
Ahoj,
doufám, že se trochu přiblížím svému cíli.
Hledám film s citlivostí 400, který by měl podobné vlastnosti jako FP4+, existuje něco takového?
FP4+ obvykle provádím expozici podle normy, ale při ostrém světle vyvolávám kompenzačně a citlivost ISO někdy snížím až na 50.
Tri-X a Tmax400, s push a pull, v D-76, RODINALu (ne moc hezké :wacko: ) nebo Speed Majoru, to není ono.
Ty v světlech pokračují rovně, abych tak řekl, zatímco FP4+ se tam zplošťuje.
Existuje „něco takového“ i s trochu vyšší citlivostí?
Jo, a jde o formát 35 mm.
Renate
Ahoj,
Filmy s citlivostí 400 mají obvykle silnější emulzi s stříbrem. Proto k zploštění dochází až při vyšších hustotách než u filmů s citlivostí 100. Film, který má podle mých zkušeností nejtenčí emulzi, je FomaPan 400. S tím bys mohl mít štěstí. Filmy s citlivostí 400 by se také daly přeexponovat tak, aby se světla posunula do oblasti nasycení. Pak také dojde k zploštění.
S pozdravem
Renate
Renate
Ahoj,
úplně jsem zapomněla, že FomaPan 400 bohužel nedosahuje citlivosti 400 ASA. Dosáhne nanejvýš 200 ASA, čehož lze dosáhnout i s filmem FP4 a vývojkou Wehner. Ta navíc trochu vyrovnává výsledky. Jestli to pomůže i u skutečných filmů s citlivostí 400, to musím ještě ověřit v mých testech. Já osobně jsem fanouškem rovných křivek ztmavnutí.
S pozdravem
Renate
Canonier
Ahoj,
posledních pár dní jsem měl trochu napilno.
Myslím, že si seženu pár filmů s citlivostí 400 a vyzkouším je.