Canonier
Cześć,
Mam nadzieję, że zbliżę się nieco do mojego celu.
Szukam filmu o czułości 400, który pod względem charakterystyki byłby podobny do FP4+ – czy coś takiego istnieje?
FP4+ naświetlam zazwyczaj zgodnie z normą, ale przy ostrym świetle stosuję wywoływanie kompensacyjne i czasami obniżam czułość ISO nawet do 50.
Tri-X i Tmax400, z push i pull, w D-76, RODINAL (niezbyt przyjemne :wacko: ) lub Speed Major, nie spełniają moich oczekiwań.
W jasnych partiach obrazu te filmy, że tak powiem, idą dalej, podczas gdy FP4+ tam się spłaszcza.
Czy jest coś takiego z nieco większą czułością?
Aha, chodzi o format 35 mm.
Renate
Cześć,
Filmy o czułości 400 mają zazwyczaj grubszą emulsję srebra. Dlatego spłaszczenie krzywej następuje dopiero przy wyższych gęstościach niż w przypadku filmów o czułości 100. Z mojego doświadczenia wynika, że filmem o najcieńszej emulsji jest FomaPan 400. Być może będziesz miał szczęście. Można również przeprowadzić prześwietlenie filmów o czułości 400 w taki sposób, aby światła znalazły się w obszarze nasycenia. Wówczas również uzyskuje się spłaszczenie.
Pozdrawiam
Renate
Renate
Witam,
Zupełnie zapomniałam, że FomaPan 400 niestety nie osiąga czułości 400 ASA. Osiąga co najwyżej 200 ASA, a taki wynik można uzyskać również przy użyciu FP4 i wywoływacza Wehnera. Ten ostatni ma też nieco wyrównujące działanie. Czy pomaga to również w przypadku prawdziwych filmów 400, muszę jeszcze sprawdzić w moich testach. Osobiście jestem zwolenniczką prostych krzywych cieniowania.
Pozdrawiam
Renate
Canonier
Cześć,
W ostatnich dniach miałem trochę na głowie.
Chyba zaopatrzę się w kilka filmów 400 i je przetestuję.