MarcS
Szanowna społeczności miłośników połysku,
skoro pod choinką znalazłem zupełnie nową prasę do barytu marki Bäcker,
a do tej pory w mieszkaniu zawsze leżały stosy płyt pilśniowych,
zaopatrzyłem się tutaj w folie błyszczące Doran i zacząłem z zapałem
je suszyć......cóż,
przeczytałem różne wątki na ten temat, tutaj i na innych forach.......
Eksperymentowałem z temperaturą, spirytusem, stabilizatorem, mocnym lub delikatnym zwijaniem... itd.
ale WSZYSTKIE papiery przyklejają się do folii do wykończenia na wysoki połysk! Bezlitośnie...
Kentmere Fineprint VC
Ilford MGFBWarmtone
ADOX Vario Classic
Suszenie na ściereczce nie stanowi problemu, ale ja chcę uzyskać wysoki połysk.
Czy może to wynikać z tego, że używam małych folii Doran (30x40) na
ramie 50x60 Bäcker i przez to napięcie/wygięcie nie jest odpowiednie?
(Kosztują one obecnie jedną trzecią ceny folii Bäcker)
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąś wskazówkę
Pozdrawiam
Marc
HenningH
Cześć Marc,
Byłem świadkiem dość obszernej serii testów u znajomego. Stosunkowo zadowalające wyniki uzyskaliśmy po zanurzeniu w roztworze „Hütebad” oraz w roztworze „Edwal-Superflat”. I – co było bardzo ważne – papiery potrzebowały bardzo dużo czasu, zanim odkleiły się od folii. Wcześniej trzymały się jak przyklejone, ale po 40...50 minutach pojawiło się to często opisywane trzaskanie i arkusz odkleił się od folii prawie bez śladów (i bez pęknięć), która wcześniej została potraktowana bardzo drogim pastą do samochodów (z diamentowymi cząstkami ściernymi). Temperatura była stosunkowo niska (ok. 40°C).
Moim zdaniem wynik (nadal sporadyczne plamki) nie jest wart tego wysiłku, więc nadal suszę przy pomocy ściereczki... :rolleyes:
Pozdrawiam serdecznie
Henning
MarcS
Cześć Henning,
na początek dziękuję za odpowiedź, spróbuję więc z Hüterem
i przede wszystkim przy 40 stopniach po prostu poczekam dłużej. Papier wydawał się już suchy
po 15 minutach w tej temperaturze.
Czytałem już o tym nakładzie pracy i na „szczęście” nie tylko ja tak mam :rolleyes:
Więc dalej do dzieła
Pozdrawiam
Marc