EJG Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet film Arcos 100 pro noční snímky kvůli jeho dobrému chování při černé – není třeba prodlužovat expozici oproti naměřené hodnotě. Má někdo zkušenosti s tímto filmem, zejména s kombinacemi vývojek? Nejraději bych použil X-TOL a rotační vývoj. Možná někdo zná časy. Moc děkuji S pozdravem EJG
sgoetzin Dobrý den, Používám kombinaci ACROS (KB + MF) + XTOL už 5 let a mohu ji vřele doporučit: Zde je několik bodů, na které je třeba dbát: 1. Roztok XTOL se nejlépe připravuje z destilované vody (ideální je 5 litrů, pak lze nádobu znovu použít). Používám magnetické míchadlo, což výrazně usnadňuje rozpuštění chemikálií. 2. Nechte přes noc odstát, aby se rozpustily i zbývající chemikálie. 3. Rozdělte 5 l do 5 lahví o objemu 1 litr, které naplňte až po okraj (vzduchotěsně). XTOL mi vydrží bez problémů 8 měsíců. 4. ACROS nedosahuje 100 ASA. Většinou provádím expozici na 80 ASA (rozptýlené světlo) nebo 50 ASA (při velkém kontrastu). Osobně používám XTOL pouze v ředění 1+1. Nemám žádné zkušenosti s ředěním 1+0. 5. Film předem neoplachuji. 6. ACROS + XTOL je třeba dobře protřepat a promíchat. Já to dělám tak, že 1 minutu naklápím, 1 minutu pauza, 4x naklápím, jinak může dojít k nerovnoměrnému vyvolání. Výsledek: šmouhy 7. ACROS je film, který se velmi dobře hodí ke skenování, zejména v MF. Doufám, že to trochu pomůže, ale jak jsem již řekl, jsou to moje zkušenosti. Ostatní uživatelé to možná vidí jinak. S pozdravem, Serge
Politer Ahoj, moje hodnoty pro svitkový film ACROS a roztok XTOL 1+1 při promývání v rotační komoře při 22 °C ... 6 minut a 15 sekund. Používám přitom 5minutové předmytí. Citlivost filmu nastavuji na 64 ASA. Snad ti tato odpověď pomůže. S pozdravem PDM