EJG Witam, Chciałbym wypróbować film Arcos 100 do zdjęć nocnych ze względu na jego dobre zachowanie przy czerni – nie wymaga wydłużania czasu naświetlania w stosunku do zmierzonej wartości. Czy ktoś ma doświadczenie z tym filmem, zwłaszcza z kombinacjami wywoływaczy? Najchętniej użyłbym X-TOL i wywoływania rotacyjnego. Być może ktoś zna odpowiednie czasy naświetlania. Bardzo dziękuję Pozdrawiam EJG
mdeutgen Zajrzyj na stronę Jörga Bergsa. O ile mi wiadomo, jest to najobszerniejszy opis preparatu Xtol.
sgoetzin Witam, Od 5 lat używam zestawu ACROS (KB + MF) + XTOL i gorąco polecam tę kombinację: Oto kilka kwestii, na które należy zwrócić uwagę: 1. Roztwór XTOL najlepiej przygotować na bazie wody destylowanej (idealna ilość to 5 l, dzięki czemu pojemnik można wykorzystać ponownie). Używam mieszadła magnetycznego, co znacznie ułatwia rozpuszczanie chemikaliów. 2. Należy pozostawić na noc, aby pozostałe chemikalia również się rozpuściły. 3. Rozlej 5 l do 5 butelek o pojemności 1 litra, napełniając je po brzegi (hermetycznie). XTOL wystarcza mi spokojnie na 8 miesięcy. 4. ACROS nie daje czułości 100 ASA. Najczęściej wykonuję naświetlanie na 80 ASA (światło rozproszone) lub 50 ASA (przy dużym kontrastie). Osobiście używam XTOL tylko w rozcieńczeniu 1+1. Nie mam doświadczenia z rozcieńczeniem 1+0. 5. Nie stosuję wstępnego namaczania filmu. 6. ACROS + XTOL należy dobrze wstrząsnąć i wymieszać. U mnie 1 minuta przechylania, 1 minuta przerwy, 4 razy przechylanie, w przeciwnym razie może dojść do nierównomiernego wywołania. Rezultat: smugi 7. ACROS to film, który bardzo dobrze nadaje się do skanowania, zwłaszcza w formacie średnioformatowym. Mam nadzieję, że to trochę pomoże, ale jak już wspomniałem, to są moje doświadczenia. Inni użytkownicy mogą mieć inne zdanie. Pozdrawiam, Serge
Politer Cześć, moje parametry dla filmu zwojowego ACROS i roztworu XTOL 1+1 w wywoływaczu rotacyjnym w temperaturze 22°C… 06:15 min. Stosuję przy tym 5-minutowe wstępne namaczanie. Czułość filmu ustalam na 64 ASA. Być może ta odpowiedź okaże się pomocna. Pozdrawiam, PDM