Witam,
ponieważ jestem kompletnym nowicjuszem w dziedzinie fotografii analogowej, powyższa dyskusja nasunęła mi kilka pytań.
W ostatni weekend wykonałem i wywołałem swoje pierwsze odbitki. W tym celu rozpuściłem proszek Adolux Adotol Konstant w litrze wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wlałem całość do miski wywoływczej i umieściłem w niej odbitki na papierze Easy Print. Po krótkim czasie już coś było widać i bardzo się ucieszyłem.
Teraz czytam tutaj, że należy rozcieńczyć 250 ml w litrze wody, aby uzyskać roztwór roboczy, i już zupełnie się w tym nie orientuję.
Opakowanie proszku niestety nie zawierało zbyt wielu informacji, dlatego postanowiłem zwrócić się z zaufaniem do forum, mając nadzieję, że czegoś się nauczę.
Czy mogę po prostu używać mojego litra wywoływacza tak, jak sobie to wyobrażałem, czy też za każdym razem muszę przygotowywać „wywoływacz jednorazowy”?
Pozdrawiam
Christian
?
?
Możesz używać tego roztworu wielokrotnie, aż przestanie działać. Nawet „roztwór roboczy”.
Pozdrawiam,
Franz
Cześć Franz,
?
Chciałbym jeszcze raz zapytać, czy masz na myśli 1 litr roztworu roboczego.
Planuję przygotować 5 litrów wywoływacza papierowego Adotol Konstant i rozlać go do 5 butelek o pojemności 1 litra (jak wspomniano w innych postach).
Czy dobrze rozumiem, że każdy roztwór roboczy mogę używać wielokrotnie?
?
Pozdrawiam
Heiko