kurzfeld
Witam, specjaliści techniczni,
mój aparat M 645 1000S z wizjerem AE wyświetla wartości przysłony z błędem wynoszącym około 1,5 stopnia. Oznacza to, że jeśli zmierzono 1/500 przy przysłonie 5,6 (dokładniej to jeszcze sprecyzuję), to wewnętrzny miernik pokazuje 1/500, ale pierścień przysłony znajduje się między 2,8 a 4. Bateria jest w porządku. Pomiar przysłony i naświetlania oznacza, że na stanowisku optycznym z innymi aparatami (Hassi 500C/M z pryzmatem TTL, P6TL z pryzmatem TTL) i Gossenem przeprowadzono pomiary porównawcze.
Czy ktoś miał już podobny problem i zna proste rozwiązanie, czy też muszę zapoznać się z instrukcją naprawy i regulacji (jest dostępna)?
Dziękuję za Wasze komentarze
Pozdrawiam
Herbert
Clemens
Cześć Herbert,
niestety ja też nie znam żadnego prostego rozwiązania, a firma Mamiya żąda za regulację około 160 euro. Dlatego byłbym zainteresowany kopią tej instrukcji naprawy i regulacji – oczywiście nie za darmo!
Pozdrawiam serdecznie
Clemens
kurzfeld
Cześć Clemens,
Chętnie udostępnię Ci instrukcję serwisową – wyślij mi e-mail.
herbert.kurzfeld@-online.de
Pozdrawiam
Herbert
kurzfeld
Witam wszystkich,
Instrukcja serwisowa (instrukcja regulacji) do wizjera AE w aparacie Mamiya 645 1000S została zeskanowana i można ją otrzymać w formacie PDF, wysyłając do mnie prośbę e-mailem.
Pozdrawiam
Herbert
BertholdSW
Cześć, Herbert.
Jeszcze raz tysiąckrotne dzięki!!!!
Jesteś wyjątkowym skarbem.
Instrukcje dotarły w idealnym stanie.
Mam nadzieję, że będę mógł kiedyś odwdzięczyć się w inny sposób.
Pozdrowienia od Bertholda z Sauerlandu
PS.
Fotoksiążki na pewno do Ciebie trafią.
BertholdSW
Cześć Herbert,
> mój aparat Mamiya M 645 1000S z wizjerem AE pokazuje wyniki o około 1,5 stopnia przysłony za nisko. Oznacza to, że jeśli zmierzono 1/500 przy przysłonie 5,6,
Może to ci pomoże? Latem znów zacząłem częściej korzystać z aparatu Mamiya M 645 1000S. Wcześniej jednak wymieniłem matówkę na bardzo jasną. Od tego czasu potrzebuję korekty o 3 DIN. Czy w Twoim przypadku również mogło dojść do zamontowania jaśniejszej matówki? Pomiar ekspozycji pozostał do dziś niezmieniony. Wydaje się więc, że jest to normalne.
Pozdrawiam, Berthold