andreasdegner
Ahoj milí litografové!
Po delší pauze jsem se konečně vrátil k lith-printu. Velmi se mi líbí film Adox Fineprint Vario Classic (barytový). S roztokem Easy Lith je však třeba připravit poměrně silný roztok (1+10), aby proces vyvolávání (při přeexponování o 2 clony) netrval déle než 10 minut. Vyvolával jsem formát 24x30 a připravil jsem asi 1 litr roztoku (40 ml A + 40 ml B + 800 ml vody). Polovinu z toho jsem odložil stranou na regeneraci. Teď by se dalo předpokládat, že tento silný roztok zůstane do jisté míry stabilní. Avšak již druhý výtisk se od prvního značně liší: při identické expozici je kontrast u druhého výtisku vyšší, zejména je větší maximální zčernění. Rovněž se zvyšuje zčernění při přechodu do stínů. A měl jsem dojem, že infekční vývoj nastupuje stále dříve. Abych ztlumil zčernění, přidal jsem u třetího výtisku 10 ml Lith C (sulfitu). Výsledek: Tisk trval téměř dvakrát tak dlouho, sytost (ale i maximální zčernění) se výrazně snížily. Těch 10 ml bylo pravděpodobně trochu moc.
Nyní se dostávám ke svému skutečnému problému: Před 4. tiskem (z jiného negativu) jsem přidal regenerační roztok (viz výše). Výsledek je zcela neuspokojivý, viz obrázek:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Chybějící maximální denzita jistě pochází z Lith C. Ale kromě toho vypadá struktura denzity jako takzvaný chaotický infekční vývoj, podle datového listu Wolfganga Moersche (známky toho jsou „skvrny a vzory nepravidelného ztmavnutí ve světlech a středních tónech“). Jako příčina je uvedeno: „Chaotický infekční vývoj se může objevit u vyčerpané vývojky s vysokým obsahem semichinonu“.
Právě to se mi v mém případě zdá podivné: Celkově mám v misce na vyvolávání jeden litr silného roztoku (1+10) (plus 10 ml C) a kapacita je pouhé 4 listy formátu 24x30?
Roztok stál nanejvýš 3 hodiny a na konci vyvolávacího cyklu byl světle žlutý, takže rozhodně nebyl vyčerpaný ani oxidovaný.
Může mi někdo vysvětlit, v čem jsem se případně mýlil, nebo mi poradit, jak lze efektivněji regenerovat, abych ze stejného množství vývojky získal větší kapacitu? Mám tak nějak pocit, že lith developer vyhazuji, resp. nevyužívám optimálně. Je zmíněný papír možná zvláštním případem kvůli poměrně vysokému obsahu stříbra (podle datového listu ADOX)?
Budu velmi vděčný za vaše tipy!
S pozdravem
Andreas