markusheinisch
Ahoj všichni,
vyvolal jsem sérii negativů pomocí RODINALU (v poměru 1:25 a 1:50), ošetřil je ADOSTOPEM a ADOFIXEM (v poměru 1:9, cca 6–10 min) a poté je vypláchl. Výsledkem je, že negativy (Ilford a ADOX) mají lehký fialový šedivý nádech. Jelikož jsem zatím vyvolal jen velmi málo filmů, nejsem si jistý, zda při vyvolávání filmů nedělám něco špatně.
Může mi někdo poradit, na co bych měl při fixaci nebo promývání dávat pozor? Časy fixace a promývání?
Filmy z laboratoře mají bezbarvý šedivý nádech.
Moc děkuji a srdečně zdravím, Markus
MirkoBoeddecker
Ahoj Markusi,
tahle otázka se pomalu stává hitem fóra ;-)
Filmy jsou na zadní straně opatřeny takzvanou vrstvou proti haló efektu. Jedná se o barviva rozpuštěná v želatině (červená, růžová, fialová, modrá a další). Tato barvicí vrstva se při vyvolávání, v závislosti na vývojce, ustalovači, teplotě a čase, rozpouští a vymývá s různou účinností.
Pokud na filmu zůstanou zbytky emulze proti světelnému okruhu, neznamená to, že vyvolání bylo chybné (ale ani to, že bylo vše v pořádku – prostě to nic neznamená).
Pokud vám tato emulze vadí nebo si myslíte, že kvůli ní dochází k posunům ve filtrování kontrastních papírů, jednoduše film vystavte slunci. Barvy krátkodobě vyblednou.
Od nadměrného dodatečného fixování za účelem odstranění ochrany proti světelnému kruhu nedoporučuji. Negativ by tím mohl být přeexponován (=poškozen). Kdo si je jistý, že fixoval správně, neměl by se nechat znepokojit barvou.
S pozdravem,
Mirko
Wolf_XL
...s ilfordovskou metodou oplachování mám velmi dobré zkušenosti, co se týče ochrany před světelným prstencem. Nejpozději při posledním oplachu byla voda bez barvy a problém se světelným prstencem byl vyřešen – a to i u náročných typů filmů, jako jsou například Fuji Acros 100 nebo Kodak T-Max...
markusheinisch
Moc děkuji za vaše rady!
Včera jsem vyvolal film HP5 (KB) a provedl následující změny:
1.) Vývojku a ustalovací roztok jsem připravil z destilované vody (dozvěděl jsem se, že voda z kohoutku je odvápenatena pomocí solí)
2.) Fixoval jsem asi 10 minut (stále příliš dlouho?)
3.) Asi 10 minut jsem oplachoval v kaskádě a poté ještě jednou podle Ilfordovy metody oplachování
Výsledek: Výrazně méně zabarvené, pouze velmi jemný fialový závoj.
S pozdravem, Markus