Tandemfahren
Ahoj všichni!
Mám otázku pro znalce matematiky:
Jak vypočítám faktor prodloužení, když mezi objektiv a telekonvertor nasadím makrokroužek?
Vysvětlení: 2x extender k RB (samozřejmě) zvětšuje minimální zaostřovací vzdálenost. Protože má měchové zaostřování – tedy za objektivem a případně i za extenderem. 45mm kroužek vložený mezi ně to všechno vyřeší, ale jak mám teď vypočítat expozici – škrábu se na hlavě...
Samozřejmě to celé můžu „simulovat“ na digitální zrcadlovce, ale pak tomu stejně pořád nerozumím, a o to mi jde.
Mimochodem: je to pořádný kolos, na tanku by to skoro nebylo vidět! RB s vysunutým měchem + extender + kroužek + 360mm teleobjektiv + sluneční clona!
Díky předem
Frank
cfb_de
Ahoj Franku,
faktor prodloužení se vypočítá jako poměr výsuvu a ohniskové vzdálenosti. Ve tvém případě je výsuv 45 mm a ohnisková vzdálenost 720 mm. Pokud jsem to spočítal správně, vychází faktor prodloužení 0,004.
Trochu pochybuji, že by se u optiky RB dala clona nastavovat v krocích po 0,004...
S pozdravem,
Franz
p.s.: Můj výpočet platí pro pořadí montáže objektiv, extender, mezikroužek, fotoaparát.
Tandemfahren
Ahoj Franti,
Dobře, že jsi o tom pochyboval...
Ale ten vzorec znám. Otázka zněla: změní se něco, když změním pořadí?
Obraz v hledáčku je pořádně tmavý. U obou kombinací.
Přiznávám, u 360ky nehraje výsuv takovou roli, přesto bych se za ni rád postavil. Je to reakce z trucu.
ale zatím díky!
Frank
cfb_de
Ahoj Franku,
zatím jsem o použití mezikruhu mezi objektivem a telekonvertorem nepřemýšlel.
S pozdravem,
Franz
Tandemfahren
Ahoj Franti,
Ne že by na tom záleželo, ale ve skutečnosti jsi to nevypočítal správně. V tom vzorci se slovem „výtah“ samozřejmě myslí celkový výtah, ne jen jeho prodloužení. Jen tak vyjde pro případ nekonečna koeficient 1 a pro poměr 1:1 koeficient 4.
Mně to ale taky nijak nepomůže.
S pozdravem
Frank
Wolfgg
Ahoj Franku,
ale následující postup by mohl fungovat – celkový faktor se vypočítá v několika krocích:
1) Zohledníme pouze objektiv a tubus, čímž získáme faktor zvětšení V1.
2) Konvertor má vždy pevný faktor prodloužení V2, protože zvětšuje pouze obraz za objektivem, a to bez ohledu na to, zda je použit tubus pro makrofotografii.
3) Celkový faktor prodloužení se vypočítá jako V1*V2.
S pozdravem Wolfgang
Tandemfahren
Ahoj Wolfgangu,
to zní logicky, tak to vyzkouším.
Je tu ještě ten 82mm tubus, tam to začíná být zajímavější...
Díky
Frank