Tandemfahren
Cześć wszystkim!
Mam pytanie do znawców matematyki:
Jak obliczyć współczynnik powiększenia, jeśli między obiektywem a telekonwerterem zamontuję pierścień makro?
Wyjaśnienie: telekonwerter 2x do RB (oczywiście) zwiększa minimalną odległość ogniskowania. Ponieważ ma on ogniskowanie z miechem – czyli za obiektywem i ewentualnie również za telekonwerterem. Umieszczenie pomiędzy nimi pierścienia 45 mm wszystko naprawia, ale jak mam teraz obliczyć naświetlanie – łamię sobie głowę...
Oczywiście mogę to wszystko „zasymulować” na lustrzance cyfrowej, ale wtedy nadal tego nie zrozumiem, a o to mi właśnie chodzi.
A tak przy okazji: to prawdziwa armata, na czołgu prawie by nie rzucała się w oczy! RB z wysuniętym mieszkiem + przedłużka + pierścień + teleobiektyw 360 mm + osłona przeciwsłoneczna!
Z góry dziękuję
Frank
cfb_de
Cześć Frank,
Współczynnik powiększenia wynika z wydłużenia tubusu i ogniskowej. W Twoim przypadku wydłużenie tubusu wynosi 45 mm, a ogniskowa 720 mm. Jeśli dobrze obliczyłem, współczynnik powiększenia wynosi 0,004.
Mam pewne wątpliwości, czy w obiektywach RB można regulować przysłonę w krokach co 0,004...
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
p.s.: Moje obliczenia dotyczą kolejności montażu: obiektyw, przedłużacz, pierścień pośredni, aparat.
Tandemfahren
Cześć Franz,
Słusznie się zastanawiałeś...
Ale znam ten wzór. Chodziło mi o to, czy coś się zmieni, jeśli zmienię kolejność?
Obraz w wizjerze jest dość ciemny. W obu kombinacjach.
Trzeba przyznać, że w przypadku modelu 360 wysuwanie nie odgrywa tak dużej roli, ale mimo to wolałbym się za to schować. To reakcja z uporu.
Ale na razie dziękuję!
Frank
cfb_de
Cześć Frank,
Do tej pory nie zastanawiałem się nad użyciem pierścienia pośredniego między obiektywem a telekonwerterem.
Pozdrawiam,
Franz
Tandemfahren
Cześć Franz,
Nie żeby to miało jakieś znaczenie, ale faktycznie nie obliczyłeś tego poprawnie. W wzorze termin „wyciąg” oznacza oczywiście cały wyciąg, a nie tylko jego przedłużenie. Tylko w ten sposób otrzymujemy współczynnik 1 dla przypadku nieskończoności i współczynnik 4 dla przypadku 1:1.
To jednak i tak mi nie pomaga.
Pozdrawiam
Frank
Wolfgg
Cześć Frank,
ale następująca metoda mogłaby się sprawdzić – oblicza się całkowity współczynnik w kilku etapach:
1) Rozważając tylko obiektyw i tubus zbliżeniowy, otrzymujemy współczynnik powiększenia V1.
2) Konwerter ma zawsze stały współczynnik powiększenia V2, ponieważ powiększa on jedynie obraz powietrzny za obiektywem, niezależnie od tego, czy jest używany z tubusem zbliżeniowym, czy bez niego.
3) Całkowity współczynnik powiększenia wynosi V1*V2.
Pozdrawiam, Wolfgang
Tandemfahren
Cześć Wolfgang,
Brzmi to logicznie, więc spróbujemy.
Jest jeszcze tubus 82 mm, więc sprawa robi się coraz ciekawsza...
Dzięki
Frank