bernhardmangelsgmxde
Ponieważ papier ten ma wykazywać „duże podobieństwo” do VC Select firmy Kentmere:
Gdzieś wiosną tego roku pojawiła się informacja, że firma Ilford zmodyfikowała papier VC Select. Jak wygląda sytuacja z papierem ADOX Easy Print? Czy zmiany te dotyczą już również tego papieru, czy też dotkną go w najbliższej przyszłości? A może zapasy są na tyle duże, że będę mógł nadal pracować w oparciu o moje dotychczasowe doświadczenia, jeśli za pół roku kupię kilka pudełek? (Osobiście nie miałem żadnych problemów z pudełkiem VC Select, które leżało u mnie przez 5 lat w raczej nieoptymalnych warunkach przechowywania... musiałem tylko nieco dłużej naświetlać...)
Pozdrawiam
Bernhard
MirkoBoeddecker
Cześć Bernhard,
Producent (Ilford) uznał, że różnice są na tyle niewielkie, że nie ma potrzeby wprowadzania dodatkowego oznaczenia na produkcie.
Sami używamy tego materiału w laboratorium do wykonywania odbitek kontaktowych i jak dotąd nie musieliśmy wprowadzać żadnych zmian w ustawieniach naszego aparatu Heiland.
Zamawiamy jednak zawsze zapasy na cały rok za jednym razem, aby zoptymalizować koszty produkcji.
Pozdrawiam,
Mirko
Buchtnix
Cześć Mirko,
jakiego profilu papieru używacie w programie Easy Print? Z profilem Kentmere VC Select w ogóle sobie nie radziłem.
Pozdrawiam, Steffen
MirkoBoeddecker
Bernhard,
korzystamy z kanału Kentmere. Zauważyliśmy jednak, że w przypadku tego kanału program Heiland bywa dość „kapryśny” i szybko przechodzi w skrajności (gradacja 0 lub 5).
Pomocne jest tu nie skanowanie całego obrazu, a jedynie jego istotnych fragmentów.
Pozdrawiam,
Mirko